Няма да решаваме сами за вноса на ГМО

Предложението ще върне граничния контрол
28 окт 2015 17:25, Анисия Иванова
44
Няма да решаваме сами за вноса на ГМО
Снимка: архив, Булфото

Европейският парламент отхвърли днес проектозакон, с който можеше да бъде разрешено на страните от ЕС да ограничат или забранят продажбата и употребата на своя територия на генномодифицирани храни или фуражи, разрешени от Общността.

При гласуването предложението за отхвърлянето на проектозакона бе подкрепено с с 577 гласа "за", 75 "против" и 38 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Според евродепутатите предложението може да се окаже неприложимо и да доведе до въвеждането на граничен контрол между страните, които са "за" и "против" генномодифицирани организми (ГМО).

"Аз вярвам, че това предложение би могло да доведе до негативни последици за земеделието в ЕС, тъй като то е силно зависимо от протеини от ГМО източници. Би могло да има и непреки негативни последици за вноса. Накрая, съществуват даже и опасения, дали това предложение е възможно да се приложи, защото в ЕС няма граничен контрол“, заключи докладчикът, председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа.

Тъй като търговията с ГМО пресича граници, това означава, че прилагането на национална забрана за продажба и ползване би била трудна или невъзможна, без да се въведе граничен контрол на вноса.
 
Предложението, което щеше да даде на страните членки на ЕС правото да ограничат или забранят използването на одобрени от ЕС генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия, беше представено от Европейската комисия на 22 април 2015 г.

Еврокомисарят по здравеопазване и сигурността на храните заяви, че ЕК няма да оттегли предложението и то ще бъде обсъдено от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ГМОземеделиеЕСЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой ще протестира ли? Тази ГМО-манджа иде от Нашия Биг Брадър. От другия Биг Брадър иде газ и ток, но ние не щем.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво ме интересува ГМО?? Важно е, че Героят от Натфиз е без имунитет. Или някакви 5-6 милиарда заеми ли да се обсъждат по телевизията или в парламента? Натфизкото шоу по битиви да си върви.
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕК е продължение на Американския Конгрес!!!!!! Колкото по-бързо се разпадне тази структура по-добре за нас!
8
1
 
64
 
! Отговори
отчаян преди 8 години
защо толкова много хора страдат от глутенови алергии? защо толкова хора умират от рак? защо преди 15 години добивът от декар пшеница беше 150 кила а сега е почти тон? каква е тая пшеница дето се сее у нас? защо царевицата не я ядат пилетата? забелязахте ли че храните за хора вече не привличат животните? сега ще кажете - тоя вярва в световната конспирация ха ха! не разбирате ли че това не е конспирация, те дори не го прикриват - това е геноцид, от който няма измъкване!
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво ще протестираме ли или ще протестираме за депутатския имунитет на Сидеров ?! Я по-добре да не кършим хатъра на западняците и да си ядем ГМО-то.
6
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Украйна Дюпон и Монсанто купиха милиони декари чернозем. Кой мислите ,че ще яде готовата продукция ?!
5
13
 
18
 
! Отговори
батакист преди 8 години
Нема страшно,сидера ще обикаля тържищата и ще ни пази.
4
1
 
57
 
! Отговори
qqq преди 8 години
ДЕМОКРАЦИЯ=ДИКТАТУРА НА ТРАНСНАЦИОНАЛНИЯ КАПИТАЛ!
3
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГМО ТО ОТДАВНА НИ ГО БУТАТ ОТЗАД. ТАЗИ ПШЕНИЦА ДЕТО Я СЕЯТ МУТРИТЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С ОНАЗИ КОЯТО Я СЕЕХА ПРЕДИ 89 ГОДИНА. ЧУЛИЛИ СТЕ ЗА ГУЛТЕН? ЗНАЕТЕ ЛИ В ТАЗИ ПШЕНИЦА НА МУТРИТЕ ЧЕ Е В ПЪТИ ПО ВИСОК ГУЛТЕНА ОТ СТАРАТА НОРМАЛНАТА ПШЕНИЦА? НЕЗНАЕТЕ А И НЯМА ДА ВИ КАЖАТ. НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО 500 000 БЪЛГАРИ СА БОЛНИ ОТ РАК. ВСИЧКО ТОВА СЕ ДЪЛЖИ НА ГМО ХРАНИТЕ КОИТО ВИ ГИ ПРОБУТВАТ ЗА НОРМАЛНИ. ОТ 2000 ГОДИНА ГМО ИМА В БЪЛГАРИЯ. А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА УНИЩОЖИТЕЛИТЕ СИ.
2
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама какъв е този ужас!!! как така? ние не искаме ГМО, някой питал ли ни е? Този ЕС е доста диктаторски всъщност. Тази новина е ПОВЕЧЕ от възмутителна
1
2
 
44
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
KAKWOTO ZAPOWQDAD USA......