Меркел прогнозира военни сблъсъци на Балканите

Ситуацията с мигрантите може бързо да се влоши, смята тя
3 ное 2015 14:00, Елка Василева
113
Меркел прогнозира военни сблъсъци на Балканите
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че има опасност от въоръжени сблъсъци между страни от Балканите, през които минават транзитните маршрути на бежанския поток, ако се наложи Германия да затвори границата с Австрия, предаде Франс прес.

В страни от Западните Балкани вече има напрежение и "аз не искам там да се стигне до военни сблъсъци", каза снощи канцлерът на заседание на Християндемократическия съюз в Дармщад.

Още по темата

Мнозина експерти предупредиха, че ако Германия - основна дестинация за мигрантите и бежанците от войната в Сирия - затвори границата с Австрия, същото ще сторят и балканските страни, през които транзитира мигрантският поток.

Европейският съюз обяви в края на октомври, че ще създаде условия за настаняване на 100 000 бежанци в Гърция и на Балканите, за да овладее небивалата миграционна криза, на фона на напреженията между Словения, Хърватия, Сърбия и Унгария заради транзитното преминаване на десетки хиляди мигранти.

Ангела Меркел заяви снощи, че не иска да засилва мрачните тонове, но че ситуацията може бързо да се влоши.

Бежанският проблем предизвика разделения и в управляващата широка коалиция между консерватори и социалдемократи в Германия. В неделя те не успяха да се споразумеят по искането на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) Германия да приема по-малко бежанци. Прогнозата е, че до края на годината те ще бъдат между 800 000 и 1 милион души.

Нов кръг преговори са насрочени за четвъртък по друго искане на ХСС - за създаване на транзитни зони по германско-австрийската граница, където да се ускори проверката на документите и експулсирането. Социалдемократите отхвърлиха това искане. Ако на новия кръг не се постигне резултат, ще продължим да преговаряме, каза Ангела Меркел. "Не за първи път трябва да убеждаваме социалдемократите в правилността на някои неща", добави тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че каквато и пумия да се забърка, накрая ще чакаме Дядо Иван да оправя нещата...
43
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za cqlata situacia e vinoven OBAMA s robskata si psihika,NERESHITELEN OSTAVI asad DA IZBIVA NARODA SI
42
4
 
11
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
нали от там се връщаме бе
41
8
 
36
 
! Отговори
sorry преди 8 години
Ние на Балканите вече сме на вариант-завой на север.По Путин.Това е пътя!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фрауто панически бяга от всякаква прилика с мустакатия чичко, и по тоя случай прави шокиращи нелепости.
39
2
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
"Елате ми на гости да видите как посреща комшията" фрау Меркел от кога взе да гледа на "БОБ" та и се привиждат сблъсаци на Балканите. Или пак е бъркала в контакта след баня.
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е Обама да си ходи. Да идва по-бързо Буш 3-ти и да ги почва *** както си знае! Няма да издържат и 15 дена ИД, Асад масад...
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До : Бранник ??Погледни се бе д 'к ! Само ти лееш глупости ! Спри се !
36
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бабката не знае ли, че военният сблъсък е равносилен на война? И че даже е опасно така да се говори. Преди месец самостоятелно покани бежанците, а сега казва: ама ако ги спра, на балканите ще започне война... Нещо леко малоумно има в тая позиция. Съветвам я да излезе в малка отпуска, да си избистри мислите, а като се върне, да запретва ръкави и да почва да строи джамии, защото вече е късно за заден ход.
35
3
 
15
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Личните оценки почти винaги сa грешни, но по отношение нa Меркел нищо добро не може дa се кaже. Нейнaтa " политикa" е лишенa от кaквaто и дa е елементaрнa логикa. Тя е политически труп, но щетите които нaнесе нa Европa се доближaвaт с тези нa московските мaфиоти- путин, мутин и сие...тя докaзa мaксимaтa, че комунaрa е *** до гроб!
34
4
 
13
 
! Отговори
30 преди 8 години
сащ не трябва да харчат повече средства за близкия изток.това са пари на американските данъкоплатци на вятъра. там да се самоизбиват. европа трябва да охранява границите си както австралия. сухопътна зона непристъпна за имигранти и брегова охрана която прихваща всеки морски съд,потапя го ,а хората ги връща от където са тръгнали.за русия,само санкции докато се скапе
33
1
 
31
 
! Отговори
На германската грани преди 8 години
Военни сблъсъци с бежанците ли ?То натам отива , аако Меркел затвори границите , а тия напират за Германия ? Защо ние не прогнозираме , че германската войска ще се сблъска с бежанците ?Защо трябва да ги държим наБалканите ? И сблъсъка да е на Балканите ?
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само трябва да каже "Край" и бежанския поток ще спре. На всички е ясно това. Как това е друг въпрос.
31
4
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 8 години
Тая баба съвсем превъртя!!!! Тия германци никога няма да се оправят!!!
30
3
 
29
 
! Отговори
Долу Меркел преди 8 години
Двете непростими грешки на Меркел:1. Даде пари на Гърция вместо да ги остави да понесат онова което са си надорбили.2. Покани мигрантите и затвори границите.
29
22
 
8
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Лошото в тaзи ситуaция е че Обaмa не искa дa влезе мощно в бившaтa кочинa нa Aсaд- сирия, причините не сa еднa, или две, хубaвото е че мaндaтa му свършвa скоро и Aмерикa ще се зaвърне в Близкия изток. Що се кaсaе до русия и путин, то се видя, че сa нaпълно импотентни, ИД продължaвa дa нaстъпвa- превзехa гр. Мaхин преди броени дни!
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая баба съвсем е превъртяла.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тя покани цялата *** на африка и азия. германците вършат безумия.исторически германия и русия са бедствията за европа
26
3
 
37
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Меркел покани целия свят в Германия, затова Меркел трябва да си понесе отговорността, а не да прехвърля топката на Балканските страни.Чудя се как още не са я отстранили, но гласовете против Меркел става всеки ден повече. Меркел взе това решение на своя глава, без никакво споразуменив с другите държави от ЕС, сега да си сърба попарата.
25
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо ги каните, после ще им затваряте вратата под носа! Не е възпитано, най-меко казано.