Белгия – оранжерията на европейския джихадизъм

Защо всичко тръгва от Моленбек?
Обновена: 17 ное 2015 11:00 | 17 ное 2015 10:08, Бойчо Попов
39
Белгия – оранжерията на европейския джихадизъм
Снимка: Ройтерс
Като спокойна и просперираща нация от само 11 милиона души, Белгия рядко влиза в новинарските заглавия. Досега, когато получи незавидната слава на „оранжерията на европейския джихадизъм“, пише в свой анализ британският The Independent.

След атентатите в Париж полицията бързо проследи следите на терористите до Брюксел, като нахлу в домове в предградието Моленбек на Брюксел и арестува седем заподозрени.

Разследващите считат, че в това мрачно, бедно предградие са били планирани атентатите в Париж.
 
Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа? Няма едно обяснение за това, а няколко отделни: от следвоенната имиграция от Северна Африка, до проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията.

Също така имаме и закъснялото разбиране на белгийските власти, че безкритичността спрямо екстремизма е позволила на вредните ислямистки влияния да се разпрострат.
 
Ислямският екстремизъм има дълга история в Белгия. Докато на белгийска територия е имало наистина само няколко атентата, е забележителна белгийската връзка в кръвопролития на други места. Има връзка с убийството на афганистанския лидер, борещ се срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, точно преди атентатите от 11 септември в САЩ, както и с Групата за ислямска мароканска борба (GICM), изиграла голяма роля в мадридския атентат от 2004 година.

Година по-късно приелата исляма Мюриел Дегаук се превърна в първата известна атентаторка - самоубийца от западна страна, след като се самовзриви в Ирак.
 
„Моленбек е място за среща на маргинални елементи. Имате голяма мюсюлманска общност, навряна в малките домове на бедния квартал. Много млади мюсюлмани се чувстват откъснати от ежедневния обикновен белгийски живот. Това реално или внушено чувство за изолация се комбинира с екстремистки ислям. Всички тези проблеми се смесват в сложен процес на отчуждаване“, заяви експертът Билал Бениа от Itinera Institute. 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
11
 
! Отговори
97341 преди 8 години
Тахното ***
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1и други промити мозъци мислят по този начин.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малееее гъмжи от маймуни брех напълниха Европа гадовете неверни
3
2
 
17
 
! Отговори
Формална логика преди 8 години
Британският Independent какво ни казва в същност. Че след като Белгия е оранжерията на европейския джихадизъм и след като в Белгия е правителството на ЕС- ЕК и ЕП, то следва, че Правителството и парламента на ЕС са отгледали в оранжерия джихадизма в Европа. Това е логиката. Остава да питаме Защо? Не знам наистина, но ако логиката е вярна, а тя е вярна от формална гледна точка, то те са го направили с някаква цел.Трябва да се попитаме: Каква е тази цел и да не си спестяваме възможните хипотези.
2
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това са консуматорски обшества бизнес ядене и пиене и нищо друго не гиинтересува тази апатия до това води броене на трупове
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белгия винаги съм смятал, че е една изкуствено създадена държава