Абделхамид Абауд – "мозъкът" на кървавия ужас в Париж

В Сирия той се снима в камион, влачещ обезобразени трупове
Обновена: 18 ное 2015 12:53 | 18 ное 2015 10:46, Елка Василева
165

Снимка: БТА

Абделхамид Абауд е смятан за "мозъка" на кървавите на нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 132 души, а над 350 бяха ранени, пишат Франс прес и ДПА.

Абауд е на 28 години и е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на Ислямска държава. Той годи ни наред беше неуловим за полицията в ЕС.

Семейството на Абауд произхожда от Мароко. Абауд използва псевдонимите Абу Омар Суси или Абу Омар ал Балджики. Второто в превод означава Абу Омар Белгиеца.

Още по темата

Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета, разказва бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор".

Този малък глупак обаче сега е смятан за човека, замислил ужасяващите атентати в Париж.

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Моленбек, е познавал добре Абауд. Братът на Салех - Ибрахим, който беше едно от камикадзетата в Париж, който се взриви на булевард "Волтер", без да убие никого освен себе си, също е познавал Абауд. Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.

Абауд привлече вниманието на белгийския печат в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младият джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето.

Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД. Абауд се появява с рехава брада и афганистанска шапка във видеозапис на ИД, в който се хвали как върши жестокости и в който се вижда как шофира камион, влачещ обезобразени трупове, транспортирани към общ гроб.

Преди така влачехме големите ремаркета с подаръци и с багажи за ваканцията в Мароко, а сега влачим безбожниците, които се бият срещу нас, онези, които се бият срещу исляма, казва в този запис Абауд, като се усмихва.

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел.

"Ние имаме хубав живот, дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря", каза през януари бащата на Абделхамид Абауд - Омар Абауд.

Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашите животи бяха унищожени заради него, добави тогава баща му.

Защо в името на Бога той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна, добави Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години.

Той каза, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус.

Абделхамид Абауд е най-вече свързан с клетката от Вервие (белгийски град). На 15 януари тази година, броени дни след атентатите в Париж срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет, белгийската полиция щурмува къща във Вервие и уби двама нейни обитатели, които според разследващите готвели атаки срещу силите на реда.

Абауд не бил там, но в началото на февруари той твърди, че е планирал тези осуетени атентати в интервю за англоезичното издание на ИД "Дабик".

Ние в крайна сметка успяхме да достигнем до Белгия. Ние дори успяхме да се сдобием с оръжия и да установим място, на което да се укриваме, като същевременно планирахме да водим операции срещу "кръстоносците", хвалеше се той.

Според белгийската преса Абауд е бил локализиран в Гърция, откъдето комуникирал с джихадистите, убити във Вервие. Операция в Атина за залавянето му обаче не даде резултат.

Успях да замина и да отида в Сирия въпреки лова, който ми устроиха толкова разузнавателни служби, хвалеше се в "Дабик" Абауд.

На 20 юли Абауд беше осъден в Брюксел задочно на 20 години затвор по процес за мрежа за набиране на белгийски джихадисти за Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, като две капки вода с Монката Натото.
107
0
 
10
 
! Отговори
Папурко Мадурев- Бг преди 8 години
Мозъкът е в Америка
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали журналистите казваха, че ислямът е мирна религия? Това не е терорист, а бежанец
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката виждате най-добрият приятел на краварите.
104
0
 
6
 
! Отговори
до 144 преди 8 години
НБУ да пуснат скинарите. Безполовата псевдотолерантност на Европа работа не върши.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кога ще го залови полицията тоя, след като не можаха в Сен дени? Той изобщо беше ли там? Успя ли да избяга? Нищо не казват тия ченгета начи.
102
5
 
2
 
! Отговори
хасан преди 8 години
бе как може такова хубав момче да е атентатор бе ! Тия са нещо в гешка
101
0
 
7
 
! Отговори
Marto преди 8 години
На третата снимка е с Хамър, досущ като на американската армия :) - егати гъзара.
100
1
 
13
 
! Отговори
факт преди 8 години
Никакъв ,,мозък'' не е тоя...тоя е с е с промит мозък.. истинският,, Мозък'' се крие зад него
99
0
 
6
 
! Отговори
Генг бенг преди 8 години
Тоя как прилича на Рафи хаха
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН ПРЕЗ 2000 г. Е ПРЕПОРЪЧАЛА ПОДМЯНА НА ЕВРОПЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ С МИГРАНТИ МЮСЮЛМАНИ!!!!! gatestoneinstitute.org/6915/europe-muslim-enrichment
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът изпълнява препоръката на ООН,за което правителствата знаят и са гласували! ООН ПРЕЗ 2000 г. Е ПРЕПОРЪЧАЛА ПОДМЯНА НА ЕВРОПЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ С МИГРАНТИ МЮСЮЛМАНИ!!!!! gatestoneinstitute.org/6915/europe-muslim-enrichment
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този филм съм го гледал, но в главната роля беше бел ладен
95
0
 
15
 
! Отговори
Korean soup преди 8 години
Незабавно връщане на смъртното наказание в целия ЕС за всяка съпричастност към терористична дейност. Електрически стол, гилотина, разстрел, бесило - по избор на клиента.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агентурното му име в ЦРУ на този брадатия знае ли се.
93
0
 
10
 
! Отговори
42 преди 8 години
ЕГАТИ ПРЕЖЪЛТЯЛАТА ХЪМА. АКО Е ИСТИНСКИ БОЕЦ ЩЕ ГО НАПОРЯ НА ЩИКА СИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ.
92
1
 
4
 
! Отговори
до 120 преди 8 години
Плячка от иракската армия, която се разбяга в началото. Не си следил събитията.
91
5
 
4
 
! Отговори
Чичо Сам преди 8 години
Ами за калашниците по снимките няма ли да питаш?Или за тях всичко ти е ясно?
90
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Сам преди 8 години
Ами ще ти кажа. Доставих го на некадърната страхлива Иракска армия, заедно с танкове и маса друго оръжие. Те като побягнаха от Мосул и къде ли не го оставиха там.
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На третата снимка се вижда как се е снимал съз знамето на ИД, и непосредствено зад него има джип Хамър военна версия. Чудя се как ли този джип предназначен за американската армия се е озовал при тези ***? Кажи чичо Сам!