Дойде ли моментът за стратегия на САЩ за Близкия изток

Америка трябва да приеме ролята на лидер в сянка
23 ное 2015 12:08, Бойчо Попов
63
Дойде ли моментът за стратегия на САЩ за Близкия изток
Снимка: Ройтерс

 Стратегията на администрацията на Барак Обама в Близкия изток се основава на убеждението, че „Ислямска държава“ е регионален проблем. За разлика от опитите на Ал Кайда да атакува САЩ, твърдението е, че амбициите на „Ислямска държава“ се ограничават до създаването на халифат и че няма способност да планира и организира сложни атаки извън територията, която контролира, коментира Forign Policy.

Свалянето на руския самолет на Metrojet и атаките в Париж обаче показват, че и двата елемента на този анализ са абсолютно погрешни: ИДИЛ сега използва контролираната територия, за да обучава на нея бойци, с които да тероризира Запада. Стратегията за ограничаване, която президентът Барак Обама толкова наскоро обяви за успешна, се оказа недостатъчно ефективна, за да надделее над „Ислямска държава“.

Какво трябва да я смени? Колкото и странно да звучи Обама трябва да приеме подхода, който бе категорично осмиван по отношение на Либия: да бъде лидер в сянка. Този път обаче той трябва да го направи по правилния начин 

Вместо да се скъпи с предлаганата американска помощ, той трябва да я предостави в изобилие, но тихо. Вместо да твърди, че съюзниците на САЩ не могат да постигнат сами, той трябва да застане зад френския президент Франсоа Оланд. Вместо тихо да подкрепя позоваването на НАТО върху член 5 от Договора за основаването, който изисква страните да помогнат на друга страна членка в случай на нападение, той самият би трябвало да предлага това на Франция – както НАТО направи за САЩ след атаките на 11 септември. Вместо да чака съюзническите лидери да консолидират вътрешната си политическа подкрепа, той трябва да им помогне да я изградят.

Водещите практици сред лидерите в сянка са британците. Макар че Великобритания се оплаква, че подкрепата ѝ има твърде малко влияние (и е права), на всяка друга страна ѝ се иска да има влиянието над САЩ, което Великобритания притежава (и са прави). Островът си заслужи тази позиция с разумни ходове.

След 11 септември британският премиер Тони Блеър бе този, който, сред всички останалите съюзници на САЩ, прецени, че трябва да се направят много неща, които американското правителство не може да осъществи само. Вместо да чакат да бъдат помолени за това, британците започнаха да правят онова, от което се нуждаеха американците: позоваването на член 5 в НАТО, убеждаването на Съвета за сигурност на ООН да осъди атаките, събирането и споделянето на разузнавателни данни със САЩ. Британците бяха неуморни, когато американците бяха изтощени, Великобритания позволи на САЩ да си поемат дъх, полагайки усилия от името на Америка. И именно това трябва да направят САЩ във Франция в момента.

В дългосрочен план Обама трябва да разработи стратегия за Сирия. Екипът му по националната сигурност трябва да намери политически решение, около което съюзниците да се обединят. Това означава намирането на обща кауза с правителството на турския президент Реджеп Тайиб Ердоган, привличането на своя страна страните от Персийския залив, които подхранват пламъците на конфликта, намирането на начин за спиране на подкрепата на Иран и Русия за сирийския президент Башар Асад, по-конструктивна работа с Египет, създаването на одобрено от САЩ политическо и военно лидерство в Сирия, както и намирането на стабилно равновесие в желанието на кюрдите за независимост без провокирането на държавите, в които те живеят. Всичко това трябва да бъде направено докато в същото време водещата позиция и резултатите се оставят на Франция.

Каква може да бъде новата военна стратегия на САЩ за ИДИЛ вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Ислямска държаваИДИЛ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
5
 
! Отговори
натко преди 8 години
време е САЩ да се намесят да решат нещата за няколко дни
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да се намеси Големият батко. А то десетината руски самолета могат да пукат по цистерни, колкото си щат, но ислямистите муха ги ухапала. Да не говорим, че на страната на Ислямска държава се сражават хиляди граждани на Руската федерация и за Путин това си е кажи-речи гражданска война. То на него, горкия, все на такива му върви. Чечения, Абхазия, Украйна...
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Асад обгазяваше цивилно население жени и деца и пресече червената линия на Обама целия свят се озъби против Обама да превземе сирия, е сега какво искате ? Ирак не е цвете за мирисане но е в пъти по добре от днешна Сирията на Асад син, Русия се скъса да вето резулюции на ООН за сирия, зони без летене, както и за международен екип от следователи боинга свален над сепаратистките територии в Украйна, до кога с тези вета на Русия ? Сирия е проруска държава с поколения диктатори , Москва да се
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес руските бомбардировки пак уж в кавичките унищожили няколко стотин обекта на ИДИЛ в сирия ? И така всеки ден от последния месец ? Те тези ИДИЛ според руските военни имат повече инфраструктура поделения инсталации обекти и какво ли още не от армията на Садам Хюсеин ли ? Защото за няколко дена американците превзеха ирак и то без зашеметяващите няколко стотин на ден унищожени цели от руската авиация която от руските медии тръби всеки ден успехите си в сирия ?
32
0
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 8 години
До АнонименТой волен освободи ли Альоша от наряд вече ? Вестник демокрация
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен43 объркал си местата на Русия със САЩ, Русия иска да унищожи НАТО а не САЩ, САЩ са нато ако си забравил, Русия иска и не го и крие да унищожи и ЕС, случайни е че сирийците започнаха да идват след санкциите на ЕС срещу Русия? Русия печели от скъпия петрол и войни в близкия изток за да няма нова тръба от катар за Турция, не само катар, израел, иран...за да държи газовия монопол, когато ссср загуби войната петрола бе 10$ за барел, сега 40 и то при всички тези конфликти
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нещата се елементарно прости:-краварите създадоха ИД,съсипаха диктаторскитережими в Африка и Азия на осигурятфронт на отрочето си ИД,с единствената цел да създадемигранския поток който да съсипеи ислямизира Европа!-потока е ФАКТ и няма спиране,затовавече ИД на краварите НЕ Е НУЖНА!требе некой да я ликвидира:-е,те ти работа за Русия,пък ние ще си останем "добрите" иза сметка на това,ще ви дадем Сирия!-просто,елементарно и ефикасно!-това е!-другото е бля-бля и "шарлита"?!?!?
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абсолютна лигня
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 37НА ГРЕШНА ПОЗИЦИЯ СИ. НЕ САЩ А АСАД Е ПОКАНИЛ РАША ТАМ. ВИЖ АКО НИЕ ТРЪГНЕМ ТАМ ТО ТОВА ЩЕ Е ПО "ПОКАНА" НА ЩАТИТЕ ЩК БЪДЕ (КАТО ЧЛЕН НА НАТО- КАКВОТО ЗАПОВЯДАТ ТЕ)
27
0
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Докато мъдрите мъдруват,лудите лудуват ли лудуват.Кой е по-по-най.
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам Волен и АТАКА да атакуват ИД и да приключат с тях !!! Стига са ни атакували нас !
25
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
США примами РаСША в сирийските подвижни пясъци и ги остави да си играят на световна сила ! За мужика и фанатизираната птинофилия е мехлем за изтарзтата душица...но да видиме до КОГА !?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама какво се ровите в Америка бе ? Америка проблеми няма ! Ние имаме проблеми ! С нашите бездарни "Европейски политици" ! Да не им докара Обама на французите арабските орди ? Или на Меркел ??? Или нашия жмугльо ???
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият световен ред може да бъде два типа1.УНИПОЛЯРЕН (за това и Нов Световен Ред един вид Диктаторски упраляван от малка група лица налагащи свойте Желания по цялата планета)ИЛИ2.МУЛТИПОЛЯРЕН (такъв какъвто го познаваме от как Свят Съществува в Различните му Разновидности като Етноси, Езици, Религия и Култура и др.) ВСЕКИ СИ ИЗБИРА СВОЯТА СЪДБА Аз определено съм си ТРАДИЦИОНАЛИСТ
22
0
 
23
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Каква стратегия бе, в Близкият Изток.....Те от 60 години имат стратегия за там--и все войни се получават от такива стратегии.....Явно основната стратегия на САЩ е само войната.П.П. Прекрасно е ясно--такива статии,имат САМО за цел да оправят поне малко имиджа на Обама и САЩ.....
21
14
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
И как изостанал Китай по неговите думи ,търсещ инвестиции от Англия,Франция и Германия (след като Америка се отказва от тя)х ще замести Европа ,Америка и тн .Как Русия дето ходи по цял ден да иска помощ срещу ИДИЛ от Запада ще осигури защита на света.Вие майче не знаете какви ги дрънкате,а ако си вярвате значи сте по -зле и от Волен.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се мисли за сух щом кораба потънеВсеки ден главата ти изгражда нов планВсеки ден бягаш от собствения си капан
19
0
 
12
 
! Отговори
По следитена шведите преди 8 години
Малкобритания днес няма свободно време да влияе на решенията на СПЩ, тъй като е прекалено заета да търси руска подводница край бреговете на Шотландия.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Америка трябва да приеме ролята на лидер в сянка""За да оцелее Америка,Близкия Изток е жизнено необходим на Америка-докато петрола е основна енергийна суровина,Америка ще напада всяка страна там и създава терористи за да запази петролната търговия в долари,за да може да си гарантира печатането на долари до безкрай.Другото са само приказки за "реформи и демокрация безкрай",за да може Америка да си гарантира "безкрайна постоянна демократична военна агресия в всяка страна от Близкия Изток"."
17
15
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Глупости,единственото дето се промени за запада е че прогледна за ислямизма.Корените му и тн .Това се променя главоломно и Путин се чуди какво да излъже отново .