Проверка за човечност - отношението ни към мигрантите

Папата посети Уганда
Обновена: 27 ное 2015 21:27 | 27 ное 2015 21:27, Петя Славова
11
Проверка за човечност - отношението ни към мигрантите
Снимка: БТА

Начинът, по който светът се отнася към бежанците, показва нашата солидарност и човечност, заяви папа Франциск в Уганда. Той поздрави страната за изключителното й отношение към бежанците, съобщи Франс прес.

"Нашият свят, разкъсван от войни, насилие и различни форми на несправедливост, се сблъсква с безпрецедентно движение на хора. Начинът, по който се отнасяме с тях, е проверка на нашата човечност, на нашето уважение към човешкото достойнство и преди всичко на нашата солидарност с братята и сестрите ни в нужда", заяви Франциск в първата си реч на угандийска земя, цитиран от БТА.

"Тук, в Източна Африка, Уганда показа изключителни грижи за приемане на бежанците, като им помага да изградят нов живот в сигурност и с чувство на достойнство", подчерта той в угандийското президентство в присъствието на президента Йовери Мусевени и на правителството, малко след като кацна на летище Етенбе.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Уганда дава подслон на над половин милион души, напуснали страните си. Повечето от тях бягат от конфликтите в съседните Демократична република Конго и Южен Судан.

В същото време европейският континент е изложен през последните месеци на най-големия приток на мигранти и бежанци след края на Втората световна война, припомня АФП. Повечето от тях бягат от конфликтите в Сирия или Афганистан, но някои се опитват да избягат от бедността или авторитарните режими в Африка.

"Въпреки че посещението ми е кратко, се надявам да насърча многото усилия за полагане на грижи за бедните, болните и тези, които са изпаднали в затруднения. По тези малки признаци виждаме истинската душа на един народ", добави папата. Той порица факта, че "в свят, който става все по-малък, се глобализират и културата на материализма и безразличието, които ни заслепяват за духовните ценности, правят сърцата корави за нуждите на бедните и лишават младежите ни от надежда".

"Посещението ми има за цел да привлече вниманието към Африка като цяло, към потенциала, надеждите, борбите и успехите й. Светът гледа на Африка като на континент на надеждата", подчерта папа Франциск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: папамигрантиУганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
езичник преди 8 години
голям християнин тоя папунгер. християните *** той за мюсулманите се загрижил. предходниците му се въртят в гробовете си като пумпали.
6
0
 
10
 
! Отговори
456 преди 8 години
Ватиканът да провери отношението на бежанците към нас/туземното население /!Зер после няма да има Ватикан да проверява!!
5
0
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
Солидарност и човечност към хора, преминали незаконно границите на държавата ни?Интегрирани ислямисти има ли сред християни?Те спазват само своите си закони и "неверниците"не ги интересуват!Музиката е духовна ценност,но в исляма няма място!Музиката е грях,разврат!"Ще се появят в края на света земетресения,падане на камъни от небето и превръщат хората в *** и маймуни,когато се появи музика,певци и вино. /Табарани,достоверен хадис,Сахихул-джамий,3665/
4
0
 
17
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Папата най-добре да се стегне и да помогне Европа да се изчисти от това зло ислямът. Нима не знае що за агресивна и нетолерантна към другите е тази идеология и че тези млади, здрави "бежанци" идват нарочно , за да ни превземат отвътре.
3
0
 
13
 
! Отговори
157 преди 8 години
отношението към тях зависи от отношението им към нас,ако те ни уважават и ние тях ,ако за тях сме неверници-те за нас ще са ***
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще не ме интересува нито толерантност, нито човечност, нито нищо! аз съм гражданин на тази страна, тя се издържа с парите от моите данъци и аз не искам да издържам *** и пульо! Чувствам ангажимент единствено към българските пенсионери, които са работили по 40 години за тази страна, а сега им се подиграват с мизерни пенсии и ги оставят да умират от глад! Затваряне на границите и депортиране на всички бежанци, мигранти и всякакви!
1
0
 
23
 
! Отговори
11 преди 8 години
От Конго и Судан ги приемали в Уганда. Ми хубаво, в СА и Катар да си поемат единоверците - сходна култура, общ пещерен манталитет - да си ги взимат. Ама те не щат!