Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира

От конфликта Турция - Русия, Анкара губи повече, според анализ
117
Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира
Снимка: архив, Ройтерс

Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира, посочват анализатори в месечния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски".

В него се изтъква, че България реагира доста внимателно на събитията в Париж - с декларации срещу тероризма, но и с изявления, че държавата не би участвала във военни операции.

А за руския самолет министър-председателят изрично не зае страна, подчертавайки, че конфронтацията между Русия и Турция не е добра за нас. Борисов за първи път от месеци насам се въздържа да декларира подкрепа за Турция, така както беше правил по ред други поводи.

Позицията ни е изчаквателна и предпазлива. На това се дължи и скорошното разграничаване на Борисов от "ястребите". България отново се мъчи да прилича на Германия, смятат от "Иван Хаджийски".

Според анализа, от конфликта между Турция и Русия губят и двете страни. В икономически и особено вътрешнополитически план загубите на Турция са несравнимо по-големи. Във външнополитическо отношение ескалацията на напрежението ще доведе до по-тежки загуби на Русия. Москва ще се окаже едновременно срещу враждебен Киев на запад и враждебна Анкара на юг.

След Париж за втори път е под заплаха мултикултурализмът, посочват анализаторите. Първият път беше "Шарли Ебдо". Tревогата от мигрантската вълна се сля със заплахата от тероризъм и прерасна в централен проблем на европейската сигурност. Паралелно проличаха тенденции на национално и регионално самозатваряне (Полша, Унгария), както и бяха лансирани идеите за "Шенген на две скорости" и оформяне на "ядро на ядрото" на ЕС.

Променя се и ролята на държавите от Централна и Източна Европа. Събитията регистрират нарасналото самочувствие на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан. Преди той изглеждаше като изолиран европейски политик, сега изглежда като визионер. Важно е и поведението на новото полско правителство, стъпващо на три стълба: отказ от прием на бежанци, сближаване с Германия и категорично противопоставяне на Русия.

Докато вниманието на Европа е насочено към Близкия Изток, в Далечния Изток се развиват процеси, които утре ще имат по-голямо значение: икономическата интеграция на Югоизточна Азия (над 622 милиона население, пазар от $2,6 трилиона) и сътрудничеството на двата демографски и икономически гиганта: Китай и Индия, стимулирано от скорошната визитата на китайския вицепрезидент в Делхи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да ви приказват- става дума за пари!Средствата от еврофондовете за БГ са цената на русофобското поведение на българските правителства след 1989г.Спрат ли парите от ЕС- правителствата стават "русофилски".А "политическите" личности са едни и същи вече 26 години- червени,сини,жълти,зелени,герберени...!Извод:Време е за смяна на гаврещите се с народа продажни политически личности1
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е виновна за войната в Косово и Възродителен Процес 1986 в България
67
1
 
2
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ТОЗИ ПЪТ БОКИЧА СЕ ОСЛУШВА КАТО МИШОК, ПОНЕЖЕ Я Е КАЗАЛ НЯКАКВА ПРОСТОТИЯ И ВЕДАГА ЩЕ СТАНЕ ЗА СМЯХ В ЕВРОПА, КОЕТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО БЕЗБРОЙ ПЪТИ.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Znaya,istina boli,ne istrivayite komentyi s istina,tova nyama da vi mogne za budalkane na xora.
65
6
 
3
 
! Отговори
демократ до 95 преди 8 години
Проектът за Трансанадолски газопровод (ТАНАП) за доставка на газ за Европа да бъде ускорен и завършен преди 2018 година се договориха Турция и Азербайджан.Това заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция след среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде ТАСС, цитирана от БТА."На срещата с Алиев се договорихме да завършим проекта ТАНАП не през 2018 г., а по-рано. Във връзка с това на министрите бяха дадени съответни заръки", каза Давутоглу.Той подчерта, че ресурсите в Каспийско море имат голяма роля за осигуряването на енергийната сигурност на Европа.Н
64
1
 
5
 
! Отговори
456 преди 8 години
До демократПроект танап нема да има! Няма време за него!Азерите са хитри и си знаят интереса!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде го пише в Европа населениет масово застарява докато на изток е точно обратното :)Пред статистиката нищо не можеш каза Пише го в обзървър на сайта на Еврокомисията в ежегодите отчети на Брюксел. но някои хора(ястреи не искат да прогледнат)
62
0
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
Да, Източна Европа се обезлюдява и затова точно там ще натресат 500-те хиляди нови бежанци
61
7
 
5
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Проектът за Трансанадолски газопровод (ТАНАП) за доставка на газ за Европа да бъде ускорен и завършен преди 2018 година се договориха Турция и Азербайджан. Адио Газпром..ха.ха
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseusнарастват живеейки в Германия Англия или франция ...Източна Европа се обезлюдява ...Литва латвия Естония са с отрицателен прираст Полша е на нула ама има масова трудова миграция към Острова и Германия ....Чехия словакия ...също !Защо се опитваш да спориш с фактите България откакто е в ЕС ...какво се подобри !!!заплатите ни се вдигнаха с 20% ...цените на стоките и имотите с 200% ти вчужбина ли живееш ?
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseusа ти си представи че можехме ние да сме тази империя ...и тогава ще разбереш какво сме пропуснали .....под Османско робство в българските земи не е построено нищо ...нито пътища нито градове ...нито университети ...църквите са били малки и ниски .......даже джамий не са строили по тези земи ......само е рушено и са ни крали ...Турция трябва да плаща репараций на България за тези 500 години всичко е било за доброто име на Османската империя .....
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseusтова присъединяване към европа започна 1989 година ....Путин е на власт от 2000 ..Немцов като типичен противник на путин изопачава истината ......междудругото и Немцов да беше на власт какво ? пак 13 дъжави в ЕС ...е и ...Въпросът е дали това беше правилен избор за тези държави ?Всики които се присъедениха към ЕС страдат ...населението им намалява ...масова трудова емиграция ....беднотия .....и това не от 1-2 години а токакто са в ЕС ...българия е 8 години в ЕС ..и какво?
57
2
 
9
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 8 години
До Анонимен от 78 Кви османци бе награмотник... ако Турция заявява пред света, че е наследник на османската империя - "да си носи кръста". Аман от такива предпазливци - говорете смело - Турция е виновна за всички хгуманитарни проблеми на Балканите... и не е грях да й се потърси сметка за това...
56
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак Туркия нищо не изгладила в България, само е опожарявала села и е рязала глави на християни. Моя град е опожарен от османците, след това е построен отново. Даже искаха да правят джамията действаща, а то няма кьорав турчин в града.. но 50 турчеещи се м..анг,..а..ла опънаха нервите на целия град. Не им се получи, джамията си остава музей .. засега.
55
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Аз балансирането го свързвам с двуличие, липса на мнение, липса характер, неадекватност , страхливост и т.н с това балансиране скоро ще ни смачкат като ***, пак ще сме под нечий ботуш. Само да не фес-ки, че 500 г. духовен и държавен застой ни направиха страхливи , продажни и завистливи'' душици. Преклонена глава сабя не я сече.. май така беше. Никой не иска му падне главата.. на политиците, иначе как ще си харчат заплатките от Вашингтон .
54
2
 
7
 
! Отговори
Anonymos преди 8 години
Турците са ***,но не сто пъти по-напред в развитието си от нас.Те са силна ***,а ние сме просто ***,както е казала точно Партизанката.
53
0
 
7
 
! Отговори
НАДУПЕНИЯТ преди 8 години
как може да балансира, като главата му е в земята, нагори вири само з.адника. / Отнася се само за КОЛОНИАЛНАТА ВЛАСТ/
52
0
 
16
 
! Отговори
Партизанката преди 8 години
"България балансира"!Какъв смях.Днес.Бг.имат чувство за хумор.Коя е България и кой я бръсне за нещо?!България не балансира,България е ***.Колкото до Европа,както правилно е отбелязал някой по-долу,тя отдавна е потънала.
51
3
 
23
 
! Отговори
АМА СЕРИОЗНО ЛИ преди 8 години
сравняват ЕРДОГАН с ПУТИН. ЕРДОГАН може Единствено да го сравняват с ТИКВАТА или ПЛЕВЕЛА. Да тогава ще изпъкне като политик