Показват още двама, търсени за атентатите в Париж

Приятел на Абдеслам пратил пари на мозъка на атаките
Обновена: 5 дек 2015 07:42 | 5 дек 2015 07:30,
7
Показват още двама, търсени за атентатите в Париж
Снимка: Dnes.bg

Белгийската полиция показа снимките на още двама души, за които се смята, че са участвали в подготовката на атентатите в Париж на 13 ноември.

Те са били в колата на Салах Абдеслам при едно от двете му пътувания до Будапеща през септември. Двамата вероятно са белгийци, но са използвали фалшиви имена и лични карти. Те са се представили като Самир Бузид и Суфиан Каял при проверка на унгарско-австрийската граница на 9 септември.

Тримата се возели в Мерцедес, нает от Абдеслам, съобщи белгийската прокуратура. Салах Абдеслам, единственият от парижките терористи, оцелял след атентатите, е бил поне два пъти в Унгария. Според някои сведения в медиите там той е търсил съучастници сред имигрантите, чакащи на будапещенската гара „Келети“, откъдето тръгват влаковете за Австрия.

В неделя полицията е претърсила къщата, наета с документи на името на Суфиан Каял край Намюр, на юг от Брюксел. Няма подробности за намереното в нея.

Вторият спътник на Абдеслам - Самир Бузид пък е превел пари на братовчедката на считания за „мозък на атаките в Париж“ Абделхамид Абауд 4 дни след атентатите. С фалшива лична карта на името на Бузид  в един брюкселски офис на „Уестърн юнън“ са преведени 750 евро на братовчедката на Алауд Хасна Аитбуласен, която беше убита заедно с него ден по-късно в парижкия квартал „Сен Дени“ при полицейска акция.

Още по темата

Полицията уточнява, че разполага с видеозапис на транзакцията.

С двамата, добавени снощи, броят на издирваните за парижките атентати в Белгия става четирима. Полицията търси Абдеслам от 14 ноември, а преди 10 дни към него беше добавено и името на Мохамед Абрини. Той беше заснет на бензиностанция на магистралата за Париж 2 дни преди ударите с една от колите, използвани за атаките. Разследващите съобщиха, че Абдеслам е бил с него в колата, но тази снимка не беше публикувана.

Общо 6 души са арестувани в Белгия за участие в терористична дейност във връзка с нападенията във френската столица, при които загинаха 130 и бяха ранени 350 души. Сред тях са приятели на Абдеслам, които са му помогнали да се прехвърля от квартира в квартира, докато полицията го издирваше в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
бъдете точни моля преди 8 години
неточните думи са вредни. каков искате да кажете - Самир Бузид и Суфиан Каял били белгийци? Това етническа принадлежност ли е или административна? едно е белгийски граждани - тогщава може всеки Бонгщо да е такъв, няма пречка засега. едно е етнически белгийци, какъвто етнос няма. Има фламандци и валонци. и едните и другите са бели, високи и снвеллооки. биват християни /католици/,будисти или атеисти-хедонисти - повечето. има някои от бахайската вяра, пушат коз. Никога не са мюсюлмани с подобни лиц
4
0
 
0
 
! Отговори
М преди 8 години
Брей тоз по търсен от Осама Бин Ладен стана.Те него по бързо откриха
3
1
 
0
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Как пък един от тези не прилича на нормален човек, бе?
2
2
 
6
 
! Отговори
se преди 8 години
Докога ще ни занимават с тези атентати ?Та така медиите издигат в култ бандитизма.Може да публикуват статии за успехите за напредъка за технологиите за позитивните неша на тази планета.А от 26 години ни заливат с помия и западна пропаганда.Само смърт убийства катастрофи бедствия.Докога ще се допуска манипулацията чрез медиите на обществото ни.Тия на снимката изобщо не ни интерисуват.Те са никой за обикновенния човек.Има служби който затова им се плаща за да няма ей такива мутри.
1
4
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Джуджи ги укрива!!!