Джунглата в Кале, която стана мигрантски град

Театър, магазини, ресторанти, масажи – може да намерите всичко
8 дек 2015 18:09,
38

Снимка: Reuters

Когато отвори през пролетта, бежанският лагер в Кале се състоеше от едва няколко палатки в пясъка, пише "Дейли Мейл".

Осем месеца по-късно "Джунглата", както е известен вече бежанският лагер, сега вече прерастна в един малък град, магнит за хората, които са отчаяни да достигнат заветната Великобритания.

Повече от дузина магазини вече са отворили врати, има действащи ресторанти, библиотека и дори своеобразни хотели. Има дори информационен център, който дава инфо на нуждаещите се какво трябва да направят, за да получат убежище в Англия.

Главната "алея", още позната като "Пазара" е биещото сърце на Джунглата. Там има куполовиден театър, който служи и като галерия за изкуство. Има еритрейски нощен клуб, който предлага изключително силна бира, въпреки че всъщност основното население на страната е от мюсюлмани. Има книжарница, хитро наречена Книги за Джунглата, с препратка към творбата на Ръдиард Киплинг. Човек може да си намери курсове по френски и английски и също така да се отбие в дървена еритрейска и етиопска православна църква.

Лагерът, изникнал в Кале, е любима точка на мигрантите, които чакат за възможност да се измъкнат нелегално от Франция към Англия.

Сега обаче временният лагер се е превърнал в почти постоянен обект, след като сигурността и охраната на Евротунела бе затегната. Не че това е попречило на мигрантите да кроят планове как да го направят въпреки мерките.

Те обаче не си губят времето и предприемчиви мигранти са се заели да осигурят каквато и нужда може да имат прииждащите. Благотворителни организации осигуряват храна на нуждаещите се, а доброволци помагат за издигането на дървените постройки. Юристи пък помагат със съвети за търсещите убежище. За децата има площадка за игра с дървени катерушки.

Всяка събота в лагера се организира "ден за красота", който включва дори масажи. Мъжете играят табла или пък джаги, а ресторантите по централната алея преливат от гости. Кюрдско, еритрейско или афганистанско - менюто е разнообразно. Артистът от Мавритания Алфа, пък е създал цяла градина от скулптури.

Въпреки че на повърхността обстановката изглежда спокойна, през нощта картината е различна и зловеща. Носят се съмнения, че британски последователи на "Ислямска държава" се внедряват сред мигрантите под предтекст, че са хуманитарни работници.

В 1 часа след полунощ "интифадата", както я наричат местните, настъпва. Тогава групи мигранти, водени от контрабандисти, започват опитите си да се прехвърлят във Великобритания. Спират камиони, качват се в тях и водят своята "партизанска война". Полицията е безсилна.

В Джунглата живеят близо 4 500 души. В единият край френските власти са се опитали да изградят малко ред и няколко сини палатки са стройно подредени. Но това е единственото подобно място.

Една от причините за растежа на лагера се крие във факта, че много от мигрантите вече не искат да рискуват да пресекат канала под Ла Манша, защото ги е страх. Много хора вече са загинали там.

25-годишният Абделзиз Алдома от Судан казва, че не иска да рискува: "Надявах се да стигна до Великобритания, но не искам да се поставям в риск - оцелях гражданската война в Дарфур и в пустинята, не искам да предприема този риск", казва суданецът.

Други казват, че ако не стигат Великобритания, ще умрат там. В Джунглата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този на 5-тата снимка с ръце в джобовете седи, а защо не отиде да работи някъде??? А да европейците заработват и за него
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези където отидат все общности си правят и стават мнозинство
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко за град Кале, който е бил исторически значим по времето на Стогодишната война между Англия и Франция. Сега ще се превърне в гето, както и много други европейски градове. америка си е добре, с необятната площ която имат и Русия също с нейните ресурси. Европа да му мисли
17
1
 
18
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Всеки въпрос си има и отговор. В случая отговорът се казва льо Пен
16
0
 
20
 
! Отговори
Живко Марков преди 8 години
Много брт'чеди бе.Въпрос кой ги храни? Облича? Лекува?къпане?Тоалетни?Отпадъци?Това са много народ.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава джунгла ще има скоро и тук .
14
1
 
27
 
! Отговори
дедо преди 8 години
Нищо добро не ни чака с тази ***.И какви са тези християнски кръстове на покривите на тези колиби.Кои дявол ни караше да се набутваме в този батак ОБ Европа.Че то маи ще излезе че демокрацията си е пълна анархия в сравнение с комунистическият режим.Не знам.Вече съм тотално объркан.Да му мислят младите.
13
0
 
24
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Тези са безнадеждни за интегриране. Вижте снимки 9 и 12. И прасетата няма да живеят в такива ***. ***.
12
2
 
36
 
! Отговори
СС преди 8 години
Армия ,самолети и обратно в Африка!Европа на европейците!
11
2
 
27
 
! Отговори
men преди 8 години
нашите братя със сини венци защо им рушат гетата а на тези не? ми те нашета братчета нямат ли право на закрила и по добър живот? или са имали куция късмет да държат български паспорт вместо малийски, чадски или друга държава от край света.
10
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията била безсилна?! Нямам думи просто. Няма нужда да чакаме башибозука да ни бил претопял- некадърните политици услужливо правят това вместо тях.
9
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чергарска работа.
8
1
 
60
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Така както е тръгнало и държава ще направят с тези темпове..
7
3
 
63
 
! Отговори
българина преди 8 години
ако лицемерната европа беше учила балканска история и по точно тази на България и Тервел, ще да знае че това е нормален неосмански катун с роми, араби и всякаква друга *** от югоизток. това не като да лижеш американски .... да защитаваш правата на онеправданите ислямисти от Хелзинки
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американски гUзолизци и за това ли ви е виновна Русия ... че франсетата ги е страх да ошамарят тарамбуките.
5
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА СЕГА ИНТЕГРИРАЙТЕ. НАЛИ ДАВАТЕ АКЪЛ
4
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !единствената възмпжност това да не стане е ако се стреля по границите на ЕС. Друга възможност няма
3
4
 
16
 
! Отговори
Рали преди 8 години
Само копи пейст от британските медий! Това не е журналистика!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красота ! ... :) :) :)
1
3
 
86
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Гледайте Кале - мислете за цяла Европа !Скоро цивилизована стара Европа ще заприлича на този катун ! Факт !И за това няма да е виновен Путин ... :)