Разшириха пълномощията на службите в Русия

Могат да стрелят срещу жени и деца за предотвратяване на атентати
23 дек 2015 09:30, Елка Василева
69
Разшириха пълномощията на службите в Русия
Снимка: архив, Reuters

Руските депутати разшириха пълномощията на Федералната служба за сигурност (ФСС). Служителите й ще получат разрешение да използват оръжие и всякакви подръчни средства за самоотбрана, а за борба с тероризма ще могат да дактилоскопират хората без тяхно знание, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Шест нови члена от закона за ФСС подробно регламентират как агентите да използват оръжия, специални средства и физическа сила. Може например да стрелят без предупреждение, ако "забавянето" на изстрела ще "застраши живота и здравето" на гражданите и на самия служител от ФСС.

При самоотбрана хората от тайната служба ще може да използват "всякакви подръчни средства", ако не разполагат "с необходимите специални средства или огнестрелно оръжие". Ще получат и право "да прилагат специални средства за прекратяване на масови безредици", каквото има сега полицията в Русия.

Освен това, хората от ФСС "ще могат да стрелят по жени и деца, за да предотвратяват терористични атаки", посочва "РБК дейли".

Затова пък на агентите се забранява да контактуват с чужденци, чуждестранни медии, международни организации и руски НПО, "изпълняващи функциите на чуждестранни агенти" (тоест всички финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа дейност) без разрешение от ръководството.

Текстът забранява на съпругите и на непълнолетните им деца да притежават сметки в чужди банки и недвижими имоти в чужбина, освен за "оперативно-служебна дейност", уточнява вестникът.

Комунистите гласуваха против закона, отбелязва "Комерсант“. "Обикновено подкрепяме законопроектите, укрепващи силовите ведомства. За този обаче не можехме да гласуваме. Защото, за разлика от полицията, служителите от ФСС имат право да задържат граждани, да влизат в жилищни помещения и да извършват други действия, без да се легитимират и да обясняват причините. Узаконим ли тези пълномощия, има риск да узаконим и злоупотребата с тях", коментира Вадим Соловьов от комисията по конституционно право в Държавната дума, секретар на комунистическия ЦК.

"Лошото е, че в ранг на закон е издигната употребата на сила от служители на ФСС не само "за прекратяване на масови безредици", но и "за блокиране на движението на групи лица" и при "съпротива на служител от ФСС", казва гласувалият против депутат Дмитрий Гудков, изключен от групата на партия "Справедлива Русия".

"Значи, сега всички участници в среща с депутат, организирана някъде на улицата, може да бъдат напердашени от "цивилни", използващи подръчни средства", отбелязва той.

"Всъщност тези поправки само ще фиксират това, което става" и вече е уредено с подзаконови документи, отбелязва пред "Новая газета" Ернест Валеев, председател на комисията по сигурността в руския парламент.

"Това е ужасно. На практика обаче нищо не се променя", констатира и Кирил Коротеев, представляващ потърпевшите от Беслан в Европейския съд по правата на човека.

Искове са завели близо 400 оцелели и близки на жертвите от терористичния акт през 2004 г. в Южна Русия. Тогава ислямски екстремисти взеха стотици деца за заложници в училище в Беслан, а при акцията за освобождаването им загинаха над 300 души, повечето деца. Според ищците руската държава не е успяла да защити загиналите и не е разследвала събитията ефективно. Според някои от тях масовата гибел на хора е резултат от прекомерно използване на сила от властовите структури.

"Употребата на сила в Беслан например бездруго бе приета за законна - припомня Коротеев. - Най-важното обаче е, че никой съдия в страната ни няма да постави под съмнение действията на ФСС."
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Натяга се гайката във фашистката диктатура. Тея юнаци от ФСС са цивилни, което означавя че всеки цивилен може да се представи за такъв, тъй като не трябва да се легитимират. Слабото място на народа е че не могат да притежават оръжие, иначе Жужо отдавна да е паднал...
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващото което ще последва в ссср 2 ще е извънредно положение и накрая ще завърши с голяма народна любов към един малък голям другар на 60г
32
5
 
7
 
! Отговори
Демократична Европа преди 8 години
Не ги бъркай краварите в делата на свинярите.Руската *** е необятна и пълна с червена свинщина.Да им е честито,обръча се затяга на путлеровата диктатура.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
леле колко са изостанали!Те краварите откога стрелят по всичко дето се движи, мърда или диша!
30
7
 
6
 
! Отговори
Жеков преди 8 години
За себе си ,мога да кажа ,че винаги съм бил ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАН..Обичам руския ,народ ,обикновенния подтиснат ,лъган и обезправен народ..НО НЕ ОБИЧАМ ,КРЕМЪЛ И ХОРАТА КОИТО УПРАВЛЯВАТ ОТТАМ,тази голяма полу-феодална империя.На 59 години съм и знам ,какво е бил "онзи строй",който ни го натрапиха ,когато ни окупираха преди 71 години.НЕ ЖЕЛАЯ ,ДА СЕ ВРЪЩАМ ,НИКОГА В "ОНАЯ" СИСТЕМА..ВЪПРЕКИ,ЧЕ ТОВА Е НЕ-ВЪЗМОЖНО ДОРИ..! Не желая да ме управляват хора ,които ,могат ,да бъдат определени ,като .."***"!
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лично аз съжалявам руснаците, защото те разполагат с потенциал да работят и превърнат Русия в просперираща държава. Руският народ е дал множество гении на човечеството. Единственото, което му пречи, е, че от векове е потискан, мачкан и унижаван от собствените си управници. Управляван е само и единствено чрез деспотизъм, тоталитаризъм и диктатура. Резултатите ги виждаме.
28
2
 
7
 
! Отговори
Майк преди 8 години
До 36Да в Америка полицейската бруталност и подслушване и следене от АНС са ужасни. Не искам и Европа и Русия да тръгват по този път това е път който води към много лош край. Това са средства които се използват от тирани, от тоталитарни управления които нямат доверие в народа си и го следят, подслушват и малтретират с помощта на органи за репресия каквито са полицията и службите за сигурност с разширени правомощия. В такива условия свобода няма, нито на словото нито на нищо. Има мракобесие.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драконовите мерки за сигурност на Путин показват, че той не се доверява на "високия си рейтинг".Въжето е смазано !
26
5
 
4
 
! Отговори
xxx преди 8 години
Ситния бъзльо какво изока по въпроса?
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КГБ кликата се барикадира ! Мужика много си обича диктаторите, но до време.
24
6
 
4
 
! Отговори
Шаренкова преди 8 години
Помия!Цял народ-клоака!
23
3
 
10
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Подслушването на телефони и убийствата на собствените си граждани е патент на САЩ--незнам защо ревете тук бе шороши......Явно сте забравили,как службите за сигурносмт на Б.Дом разтреляха една жена заедно с бебето и.....
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юбилейната годишнина от октомвриската революция идва със страшна сила...и руските комунисти започват да "снишават".
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи си лаладжията, дето ни пробутваш евтините болшевишки номера - видиш ли под благовидния предлог за благото на народа, да дадем пълни права на въпросните башибозуци да грабят и убиват на общо основание, под закрилата на закона. Нали уж кгб били най-великите, винаги всичко за всички знаят и никой не може да ги изненада. Не разбирам защо за им такива правомощия, те ще заловят теорирстите още преди да са си го помислили атентата..!
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин прилага КРИМските практики и към собстветия си народ !
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще креснат пак Урааа сите русоробиВ крайна сметка те не знаят какво да правят със Сбободата, тя им е чужда, натрапена отвън ужким ценност, която те презират.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да.а...а, Путин обяви, че кризата е "отминала" !!!
17
8
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 8 години
Това вече не е само най- полицейската държава, това вече е изцяло фашистка държава.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Майк...Това за САЩ си го написал-нали...Щото написаното от теб е потвърдено във всяка една буква за полицейщината на американците---
15
5
 
6
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Една от най-лошите страни на комунизма беше именно тази полицейщина, това следене и предателския манталитет който службите за сигурност поощряваха като стимулираха най-лошите черти у хората като доносничеството. Като стимулираш доносничеството и взаимното следене ти разваляш хората и ги превръщаш в негодници и жалки, недостойни за доверие доносници. Какво доверие и обща цел могат да имат тогава хората?