Забраниха празнуването на Коледа в Бруней

От миналата година там постепенно се въвежда шериатът
23 дек 2015 16:37, Елка Василева
28
Забраниха празнуването на Коледа в Бруней
Султан Хасанал Болкия. Снимка: архив, Reuters

Тази година Коледа в Бруней е по-тъжна от всякога, тъй като според действащите закони на шериата празничното отбелязване на Рождество в богатата на петрол монархия в Югоизточна Азия е забранено, предаде Франс прес.

Могъщият султан Хасанал Болкия, един от най-богатите хора на света, обяви миналата година постепенното въвеждане на ислямския закон (шериата), който предвижда тежки наказания като убиване с камъни или рязане на крайници.

Този месец властите в страната с население около 430 000 души, две трети от които - мюсюлмани, предупредиха, че празнуването на Коледа е строго забранено, твърдейки, че украсите по повод отбелязвания на 25 декември празник заплашват да отклонят мюсюлманите от правия път.

Нарушителите подлежат на сурови наказания, стигащи до пет години затвор, а жителите установяват, че тази година законът се прилага по-стриктно. Властите поискаха фирмите, поставили празнична украса, да я махнат. В столицата Бандар Сери Бегаван се извършват многобройни проверки. В популярни хотели, в които отсядат западни туристи, тази година няма гирлянди, нито коледни елхи и празнични светлини.

"И всичко това само защото така иска султанът. През 2013 г. много мюсюлмани и християни се радваха на празника в дома си и всичко беше наред", казва по телефона имигрант християнин в страната.

Повечето жители се страхуват да коментират открито забраната, страхувайки се от санкциите, и са принудени да й се подчинят. Някои обаче все пак се осмелиха да публикуват снимки на коледни тържества в социалните мрежи.

Мюсюлманските жители на Бруней критикуват антиколедната офанзива на властите: "Тази забрана е смешна. Тя създава на исляма имидж, че не зачита правото на другите религии да отбелязват празниците на вярата си", казва пред АФП мюсюлманка, пожелала анонимност. "Ислямът ни учи да се уважаваме едни други и мисля, че това започва от другите религии, макар забраната в случая да се отнася за украсите", допълва тя.

"В епохата на глобализацията много страни се опитват да обединят различите хора и религии, но тук не е така. Тук християните са изолирани от преобладаващата мюсюлманска общност", отбелязва чужденец католик.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: коледаБруней
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
тирани преди 8 години
При тези и саудитите, краварите нещо не бързат да натресат "демикрация" както в Северна Африка.Явно има добри тирани и лоши тирани...ама за ФАЩ!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я му пратете два самолетоносача на ХасАнал бей, издумкайте му банковите сметки и инвестициите зад граница и ще започне да цвърчи като грозен гном - какъвто е всъщност!
9
1
 
14
 
! Отговори
А тогава преди 8 години
Брей този ислям-голяма наука! Едни учи да уважават другите религии.Други учи да воюватс друговерците(неверниците).Човек не знае кое е право...Сещате ли се защо във фундаменталните науки ислямските страни ги няма?Откъде "учените"да са сигурни кое е по шериата и кое-не?По-добре(и по-безопасно)е да изследват световните тенденции за цените на камилските фашкии и костилките от фурми и маслини и да осигурятпомпенето на петрол за неверниците.А петролът като свърши-я камилата,я камиларят...
8
2
 
5
 
! Отговори
а1 преди 8 години
Мъдро решение. Догодина може да забранят и немюсюлманите. Гарантирано това е страхотна политика, нема как да не проработи, има шанс, сейв#дебилни_вождове.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BURZUMЕ, не казвам, че ще стане за 1-2 или 10 години, но рано или късно ще отпадне като източник на енергия. А и едно е да се използва масово в целия свят, друго е само в химическата промишленост. Дори и да не отпадне напълно, употребата му рязко ще намалее и няма как това да не ги удари сериозно по джоба. Колкото до Володя мислиш ли, че американците или японците ще се допитат до него преди да почнат да произвеждат масово коли на ток?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5Тя и авторката на статията не беше ги чувала, нищо че разтяга локуми и преразказва чужда статия. Иска да я смятаме за умна и не дава линкове да видим с очите си откъде е новината.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BURZUMВсе тая, важното е, че петролът ще стане напълно безполезен. А и нямах предвид само Бруней, а и всички останали мюсюлмански държави забогатели от петрол. В Катар например пустини да искаш...
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея не ги бях и чувал...
3
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С нетърпение чакам денят когато всички коли ще почнат да се движат на ток! Искам да ги видя тия умници тогава какво ще си правят петрола? И как бързо ще се върнат към обикалянето из пустинята с камили! Защото те още са си на това ниво и без петрола са си просто примитивни племена.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 200 години ще почнат и в Европа забраните за празнуване на Коледа.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не пускате никога в сайта си директни линкове към източника на новината, както правят всички нетни медии? Защото се страхувате, че ще хванат лошия ви превод, или блог.бг откъдето сте преписали новината?