Русия връща към живот спрения "Южен поток"

Проектът ще бъде съобразен с условията на ЕС
Обновена: 11 яну 2016 12:35 | 11 яну 2016 10:22, Елка Василева
330
Русия връща към живот спрения "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Москва връща проекта "Южен поток". За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, пише "Стандарт".

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!"

Още по темата

Според експерти работата по газопровода "Южен поток" ще бъде подновена до няколко седмици. 

Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта "Южен поток", пише изданието. Първият от тях е рязкото влошаване на руско-турските отношения през 2015 г. Първо Анкара цяла година лази по нервите на Москва с опити да извие ръцете на "Газпром" с по-високи отстъпки за доставките на газ за Турция - нещо, което руснаците никога и на никого не са позволявали. Второ, Анкара буквално си направи сепуко, като свали Су-24 на чужда територия. 

Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва - проектът "Силата на Сибир". В последния работен ден на миналата година "Газпром" отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на "Силата на Сибир".

На този фон Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта "Южен поток" е навременна и икономически целесъобразна.

Самите тръби за изграждането на подводния участък от проекта все още си стоят на пристанищата Варна и Бургас, като руснаците плащат редовно за заеманите складови площи, обясниха и от двете пристанища.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет, твърдят запознати. Проектът напълно се вписва в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим. Така че с малко забавяне и може би малки изменения газопроводът "Южен поток" ще се реализира, пише "Стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
5
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 195 Нещата в русия не зависят от Брюксел, естествено че от тях зависи да го "пускат" или не. Все пак газта е тяхна, не на Брюкселските зелки, които скоро ще вият за помощ от русия.
153
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали се сещате че транзитни такси няма да видим поне 25 години, а дотогава чичо Сам ще е станал най-големия доставчик за Европа...
152
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия пуснала ЮП ?!?!Не зависеше ли от Брюксел ?Как така "пускат"?
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПетрола и газта са само 16% от икономиката на Русия, от които петрола е едва 6%---------------А какво са останалите 84% ?
150
15
 
2
 
! Отговори
гост преди 8 години
Уууууууу ОСТАВКА!Нито един български лев за жужето диктатор!!България и сега получава 100млн от транзитни такси, за какво ни е да инвестираме за същото нещо два пъти?! Не ви щем ни жилоти ни меда!
149
2
 
5
 
! Отговори
dan преди 8 години
Най-интересното е, че Стандарт се позовават на ТАСС, а ТАСС се позовават на Стандарт (По утверждению газеты Standard, "подобного рода сигнал из России получил болгарский премьер-министр Бойко Борисов").
148
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не стане като в Украйна - транзитирай, транзитирай и после анексирай
147
1
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
И аз веднъж да кажа нещо за мафиота ЕВАЛА БЕ БОЙКО.С колко облаги се е налапал не ме интересува.Важното е *** да нямат принос в икономиката ни!
146
3
 
9
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
КАКВО НЕЩО Е ПАРАТА,ВЕДНАГА МОЖЕШ ДА СЕ ЗАВЪРТИШ НА 180 ГРАДУСА.ПЕТРОЛОПРОВОДА С ГЪРЦИЯ ЩЕ НИ ОСИГУРИ ЩАСТИЕ И ПИЛЕ НЯМА ДА МИНЕ ОТ СТРАНДЖА НАСАМ.КАКТО МУ ИДВА АКЪЛА ОТ ПОСЛЕ,ДАНО И ЗА ТОВА МУ ДОЙДЕ МАЛКО АКЪЛ.БОСФОРА ЩЕ СТАНЕ МАЛКО ИЗЛИШЕН ИЩЕ ИМАМЕ ПЕТРОЛ И ТРАНЗИТНИ ТАКСИ.НЕКА КОМШИИТЕ СЕ ИЗЯДАТ ЗА ЮЖЕН ПОТОК,БЕШЕ В РЪЦЕТЕ ИМ,ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ПОСЛУШАХА ЩАТИТЕ И СВАЛИХА САМОЛЕТА.АКО СЕГА ББ ИЗТЪРВЕ КОКАЛА,НЯМА ДА ГО ПРИЗНАВАМ ЗА НИЩО.АМЕРАКАНОФИЛИ,ЕВРОГЕЙЦИ,ПОТУРНАЦИ ЗАМЪЛЧЕТЕДАНЕ ГО РАЗВАЛИТЕ.
145
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И десет потока да построят българският народ пак ще си остане най беден.Пак хората ще бягат в чужбина.Проджници
144
18
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
След, като всички грандомански планове на другаря Путин се сринаха, както цената на петрола и рублата, сега за да си закърпи сриващия се имидж ще използва отново като тоалетна хартия България с платената помощта на червените ***.
143
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MNOGO RODOOTSTUPNICI QVNO SE KEFQT NA OKUPACIQTA NI OT RUSLQMSKIQ PASHA PUTIN
142
25
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато сме били с Русия - винаги сме били добре!
141
4
 
27
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Още като видях снимката на Путин с кучето и разбрах, че ЮП ще се строи.
140
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднъж да прочета хубава новина! Дано да стане!
139
9
 
31
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Европа и светът бяха изненадани от качеството и точността на руските оръжия в Сирия.А както пише един американски генерал,имали и още по модерни.
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Воената сила за нещо добро ли го иматеЗНаЧи сик и вис бяха добро за нашия бизнес немаш ли патлак да рекетираш не може да вирееш тъй ли е
137
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия е разпадаща се умираща държава.след 10 години руската *** ще е спомен както ссср
136
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е намалила потреблението на газ с 20% за последните 5 години. Сменя енергията с възобновяема.Нищо добро не чака Русия.Свалиха им самолета и путин само рева,видя се че са слаби и страхливи руснаците... 41117
135
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия 50 години нищо да не прави русия ще се отдалечи от тях на 60 това важи и за нас то русия какъв глиган е не знам но без тия суровини са по зле и от *** егати пропагандата разбираш ли