Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи

Борисов обаче готов да го смени с газовия разпределител "Балкан"
Обновена: 2 яну 2016 07:31 | 2 яну 2016 07:30, Камелия Цветанова
392
Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи
Снимка: Булфото, архив

"Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България“, казва премиерът Бойко Борисов пред в. "Труд“.

Още по темата

"Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора“, казва още премиерът.

Борисов признава, че е доволен от факта, че президентът на Русия Владимир Путин пусна календар, на който е и кучето, което той му подари.

"Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия", коментира той.

За проекта "Южен поток“ Борисов твърди, че ако ГЕРБ не беше паднал от власт, петролопроводът щеше вече да се строи.

"Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“, казва още той.

Според него този проект може да се замени с газовия разпределител „Балкан“.

"И аз виждам големи шансове. Европейската комисия добре знае за него. Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат. Разбира се, преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата", твърди Борисов.
 


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
2
 
! Отговори
Умри тикво преди 2 години
Заемите щяха да са 60 милиарда, а годините за пенсия 80!
231
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Едно предложение за следващия президент 2016 г. г-жа татяна дончева - мандат от 10 г. - т.е. до 2026 г.
230
0
 
7
 
! Отговори
Тики преди 2 години
Поредните смешни исказвания на Бочко.Или е много *** или той ни смята за много тъпи,прости и от село.
229
0
 
10
 
! Отговори
Гробища щеше преди 2 години
да строиш, бе българоубиец, ако бяха те оставили да се вихриш още малко! Огромни масиви за гробищата, където да заровят самозапалилите се поради идиотщината ти! Дръж си езика зад зъбите, че още помним като се криеше по болниците, с високо кръвно, страхливецо!
228
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ГЕРБ беше, ако ГЕРБ не беше... Празни думи! Няма никакъв смисъл да проведе преговори с България по всякакъви въпроси, включително по Южен поток, защото България е страна без суверенитет.
227
0
 
8
 
! Отговори
Кукувица преди 2 години
Дааааа..... Ако имаше баба мъди- дядо щеш да бъди!
226
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА ВЕЧЕ Е ШИЗОФРЕНИЯ. ВЪОБЩЕ СЪЩЕСТВУВА ЛИ ПОЛИТИКЪТ БОЙКО БОРИСОВ
Всъщност в самата България шизофрения НЯМА! ГЕРБ винаги са били точно това, което е техният лидер – не може да има раздвояване на личността там, където въобще липсва такава.
225
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 2 години
ТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е НА ВЛАСТ,И БЕЗ ТОВА НИЩО НЕ СЕ СТРОИ,САМО СЕ КРАДЕ,ТОВА ЧЕ НЕЩО СЕ ПРАВИ Е ОТ ХОРСКА СРАМА ДА НЕ Е БЕЗ ХИЧ.30 ГОДИНИ ОТ РЕВОЛЮЦИЯТА ПРЕДПОЧИТАТ СЕ ПАНЕЛКИ,ТЕЗИ КОИТО ГИ ПОСТРОИХА СА МРЪСНИ КОМУНИСТИ,ТАКА И ЗА ПЪТИЩАТА ПЛОЩАДИТЕ В ГРАДОВЕ И СЕЛА,ЗА ЕНЕРГОСИСТЕМАТА,ВК МРЕЖИТЕ,МРЪСНИТЕ КАНАЛИ,ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ,ВИЛИ,ПОЧИВНИ СТАНЦИИ И БЕЗБРОЙ НЕНУЖНИ НЕДЕМОКРАТИЧНИ ОСНОВНИ ФОНДОВЕ.НО КАТО СТАНАХА ЧАСТНИ СА ДЕМОКРАТИЧНИ,ХУБАВИ,ПРЕКРАСНИ ЕВРОПЕЙСКИ ОБЕКТИ.ХА,ХА,ХА,
224
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ние помним едни предизборни дебати как Цецка Цачева и ГЕРБ бе твърдо против Южен поток !!!
223
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли поне един нормален жупналист,който да зададе на "шушумигата" от горния портрет елементарния въпрос:"За какво живееш,за какво се бориш и какво си постигнал?"Защо винаги се получава така,че едно мисли,друго говори,трето прави и четвърто става!Вече 26 години охраняваните от неговите бандити управлряващите България престъпници и терористи ни "пренасят" чрез "демокрация и реформи" от криза в криза!Не е ли време да отправим под строй тези некадърници да строят " Южен поток" и АЕЦ "Белене"?
222
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами той е толкова честен и непорочен-нали така!

(моля не цензурирайте)
221
1
 
10
 
! Отговори
наглеца преди 2 години
Колкото имаше НК по случая с "Чакъря"!
220
3
 
26
 
! Отговори
МЛЪКНИ БЕ ИДИОТ преди 2 години
До кога ще ги гледаме и слушаме тези *** в България? Докараха ни до дъното на падение на достойнството! Да вземем и да им запалим тъпите крадливи задници и да сложим ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ НА ТЕЗИ МЕСТА!
219
3
 
18
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 2 години
Премиера Методиев май е във фрустрация! Онзи ден на окловръстното плака като магистрална труженичка колко е бил излъган от Ахмед и как други политици му показали пръст, без да уточнява дали не е среден, днес се бие в гърдите и се прави на велик строител. Все пак да уточни от усвоените 220 милиона еврофондове в строителство са вложени 180, а останалите къде са? По партийни сметки и овшорки?
218
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееее Бокооо сега си на власт Възобновиго като си толкоз Ербап
Или само си плямпаш ей тъй за Спорта
217
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко предния път направи 4 000 000 000 лева. Сега вече се говори, че са 7 милиарда лева. Е така се правят пари - с работа, работа и пак работа. Така че на на работа, овце !!!
216
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!; преди 2 години
ВИЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕТЕ НА ВЛАСТ, ЗАЩОТО НЕ СТЕ МЕ ПРИЗНАЛИ ДА СЪМ ЕДИН ОТ ВАС И ДА СИ ГЛАСУВАМЕ ЗАПЛАТИТЕ ЗАЕДНО. ТОГАВА ЩЕ Я ИМАТЕ ВЛАСТТА, А НЕ САМО ДА СИ ГОВОРИТЕ КАТО ДВЕТЕ КАКИ И ДА ВИ, ПИШАТ В НЕТА. АЗ ИСКРЕНО ВЯРВАМ, ЧЕ МОЖЕТЕ И БЕЗ МЕН И ИСКРЕНО ВЯРВАМ ДА УСПЕЕТЕ НЯКОЙ ДЕН. МНОГО ЗДРАВЕ И УСПЕХ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ И БЕЗ МЕНЕ. ЗНАМ ЧЕ ЩЕ ВИДИТЕ I.P.
215
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин - по путински!
Едно мислиш, друго казваш, трето вършиш.

Също като Путин: няма зелени човечета - има зелени човечета. Няма руски военни в Донбас -има руски военни в Донбас. Публично заявява в Турция, че спира "Южен поток" - не спира "Южен поток". Изгубените транзитни такси за българия са 400 милиона евро - всъщност тя е 80 милиона и то след изплащане на проекта, тоест на кукуво лято. И така нататък.
214
0
 
18
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 2 години
НЕ МОЖЕ ДА НЯМА ВРЪЗКА ИЗКАЗВАНЕТО НА БОРИСОВ И ПИСАНИЦИТЕ ПРЕДИ НЯЯКАЛКО ДНИ СПИРАНЕТО НА ГАЗТА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ГАЗПРОМ,УКРАЙНСКАТА ТАКТИКА НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА ДА ХВАНЕ ДИКИШ,НИЕ ПРОСТО СМЕ ЕДНО РАЗГРАБЕНО ПЛЕМЕ,КОЙ ОТ КЪДЕ МИНЕ,КОЙ И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ГО ГРАБИ И ТО ТРЯБВА ДА ИМА КРАЙ,ТОВА СЕ ЧУСТВУВА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ И ТРЯВА НЕЩО ДА ИЗМИСЛЯТ,ЗАЩОТО ИДВА ВИДОВО ВРЕМЕ.
213
1
 
20
 
! Отговори
шаши преди 2 години
Най се радвам, като видя някой умрял политик на първа страница. Дано новата година ни изненада и всички да се видят с мистър 10 % и Стоян Ганев и с други, дето се сещам, като си пипна джоба. Да е бавно и мъчително за всички, дето о.....ха България и да дойдат нови по-добри. България е колкото 1 китайско село и ни вкараха на дъното. Само искат пари и само данъци. Тая държава, само с данъци няма как да я бъде. Пари не им стигнаха.