Русия ще се опита да възстанови "Южен поток"

Москва губи турския пазар, както и целия украински
156
Русия ще се опита да възстанови "Южен поток"
Снимка: Булфото, архив

"Газпром" и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция и има опити да се възстанови проектът "Южен поток", а скоро ще започнат опити за възстановяване на "Бургас Александропулис", заяви пред Нова телевизия бившият български посланик в Москва Илиян Василев в коментар около кризата с "Овергаз" в навечерието на Нова година.

Още по темата

По думите му за Русия газовата търговия не е толкова значима, колкото търговията с петрол, а през Новосибирск и през Босфора минават около 60% от суровия нефт. 

"Това не е ситуация, при която Русия иска да остави без газ български потребител. "Овергаз" разшири периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от "Булгаргаз", което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар", обясни Илиян Василев. 

Според него в случая има повече политика, отколкото търговия.

По думите му от гледна точка на "Газпром" интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат - Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

Заради това ще започнат опити да се възстанови Южен поток, а и Бургас Александруполис, за да се избегне Турция.

"Газпром" е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и "Газпром", заяви бившият посланик. 

По думите му след 2009 година не е направено нищо по отношението на диверсификацията.

"Благодарение на министър Петкова имаме интерконектори и това беше постигнато с доста големи трудности", заяви Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
9
 
5
 
! Отговори
аз съм Българче преди 8 години
*** искаше да ни накаже с турецкия паток ,но султаня до нацели в десятката и сега *** ще трябва да целува дупе да му пуснем тръбите през нашата земя хубава.Може да стане , но за нас газта без пари - като не им отърва да ходят при румънците !
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NYAMA VECHNI PRIYATELI - IMA VECHNI INTERESI. sled kato USA i ES ni mamyat sas sladki prikazki vreme e na se sabudim. SEVEREN POTOK 2 MOJE A ZASHTO DA NEMOJE IUJEN POTOK? ZASHTO DA NEMOJE NEFTOPROVODA BURGAS ALEKSANDROPULIS? ZASHTO DA NEMOJE AEC BELENE? DOKATO NE SI PODSIGURIM IKONOMIKATA S ENERGORESURSI VSE SHTE DUHAME SUPATA.
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Луциферти си украинец ами *** там!
111
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де путинистите айде като мъже си признайте колко е просто джуджето ви , нали му беше писнало от тези българи и то пред Ердоган с когото се целуваха уста в уста и насаме един бог знае кво що путин чак джамии почна да строи в москва , а сега се гърчи в прахта и се моли от къде да си прекара тръбата че барута пари струва за солдатите
110
7
 
10
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Гледам, как червените джуджета подскачат и се мъчат да наплюят г-н Василев, но той по интелект, познания, опит и ерудиция е великан в сравнение с тях, так че храчките им падат на главите. Това тях разбира се не ги смущава - фекална яма не може да се изцапа...
109
9
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Кви ..."20-ГОДИНИ БЕЗ ДА СЕ ПОВРЕДЯТ"---ха,хахаааааааааа...Руския ЦВЕТЕН телевизор---на 4-тия месец , беше вече "черно-бял....!Руската пералня ...отиде за скрап още "на края на годината".....ГОООООЛЕМ УСПЕХ!!!АЙДЕ СТИГА , МЕНТИ ......ЗА ШАРАНИ ...ХА,ХА,ХААААААААААА....
108
8
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО ,БЕ... преди 8 години
КВИ "РУСКИ СТОКИ" ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА.....ТОКОВА "ЖИВОТНО --НЕМА"!КОЙТО ТЪРГУВА СЪС СТОКИ ОТ "ВНОС ОТ РУСИЯ"------ДИРЕКТНО ФАЛИРА!Ако има некъде "магазини" за такава стока --то ТОЙ .. е ЩЕДРО "ФИНИНСИРАН ОТ МОСКВА" --със пропагандна и ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ!!
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗаради митото на Руски стоки в бериозка са направени в Литва Германия и другаде
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски стоки! В началото на демокрацията тук пазарите се напълниха с руснаци, които продаваха всичко без десантни кораби.Взех си тогава едни клещи, без да са лъскави, дори нямат гумено покритие на дръжките. Други, които имах се разхлопаха, а при рязане на стоманена тел зъбките им изкривиха.Само руските не са мръднали и режат стоманата и то не само на страничните зъби за тази цел, а директно.Има и други !
105
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев е от стадото на Пиво Инджев, Коритаров, Тапанаров и прочие ***! Учудващо е, че в този пасаж тук не е толова критичен към Русия както друг път.Сигурно някои момчета са му говорили на две очи и един....!
104
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев е дипломат, бивш консул в Русия ... а вие, червени каскетчета, сте тръгнали да го обсъждате ?!Бедни и глупаво-*** червеношапчести червенушки :)))
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев е консултант на няколко големи западни корпорации по руските въпроси, затова него го канят и питат, а вие се пените като беззъби кьопелдаци.
102
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В магазини Берьозка се продават уж "руски" стоки, но произведени в Литва, Латвия, Белорус, Естония, Германия.Защото никой няма да купи руска лошо направена храна. Добро и руско са несъвместими понятия.
101
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо руско не се внася, защото е произведено за бедни и гладни руские люди.Всеки търси високото западнонкачество, дори по бай Тошово време си беше така - дънки, цигари, шоколади, коли, телевизори - всичко се търсеше от Кореком или се енасяше от тираджии или параходчии, както им казваха във Варна!И тогава соц стоките си бяха най-долното качество, но за масовия човек само това имаше.
100
5
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 109, не ща никакви грамадни десантни кораби да купуваме - нито руски, нито турски, нито гръцки. Питам за стоки, за блага. Между другото не се сещам и през соца кой знае колко руски неща, които да са работели както трябва.
99
7
 
6
 
! Отговори
Пиво Инчев преди 8 години
Нали се разбрахме бе, другаре, че тази година на 9 май Россия ще обяви фалит, несъстоятелност и разпад, така, че никакви потоци няма да има за наша сероугодна радост!
98
3
 
5
 
! Отговори
da преди 8 години
Да действат
97
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 8 години
НЕ МОЖЕ ЛИ ДА МИНЕ ПРЕЗ РУМЪНИЯ,ДАЛИ РУМЪНЦИТЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ТАКАВА КОМИСИОННА.,А НИЕ ДА СИ ОСТАНЕМ С ХЪБА.
96
0
 
2
 
! Отговори
НА 116 преди 8 години
НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕШ,ЗАЩОТО НЕ СА ТИ ПРЕДЛОЖИЛИ 2000 ДОЛАРА ЗАПЛАТА.АНАДЪНМУ.
95
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бих се върнал в България, ако путинофилите дойдат на власт