1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те

Неправителствен доклад зове за край на епохата на данъчните убежища
18 яну 2016 09:00, Петя Славова
102
1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те
Снимка: архив, Reuters
Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam) днес - в навечерието на предстоящия тази седмица Световен икономически форум в Давос, предаде Франс прес.
 
Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на 1-ия процент" .Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт от сряда до събота, пише БТА.
 
Миналата година Оксфам пророкува, че през тази стойността на имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли тази на останалите 99 процента. Тази прогноза обаче се е сбъднала още през миналата година, подчерта неправителствената организация.
 
Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този "баланс" са били необходими "цели" 388 богаташи.
 
Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.
 
Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат. "Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", подчерта организацията в комюнике.
 
С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството Оксфам призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай.
 
Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.
 
Миналата година неколцина икономисти оспориха методологията, използвана от неправителствената организация. Оксфам обаче защити своя метод - да изчислява неjното състояние на хората, като от притежаваните от тях активи извади дълговете им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: богатибедниОксфам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
парите-това е начина за управляване на света и хората,колкото повече имат толкова повече решават какво да се случва и къде,парите са власт,но както знаем алчността граници няма,рано или късно ще прекрачат границата на търпимост,като си загубят човечността заради алчността и тогава ще видим, не случайно се страхуват от тероризма-това е единственото което не могат да контролират напълно
37
10
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
Момче съм, затова не съм "скъпа". И "скъпи" не съм, защото не съм г*ей. Както и да е. По темата:Бил Гейтс има милиарди - защото е умен и предприемчив. Същото се отнася за Уорън Бъфет както и за много други милиардери. Имали са възможност, нюх, издебнали са момента, забогатяли са. А и лекари има много богати, и адвокати, и професори, че дори и учители. И не, богат не е винаги равно на крадлив и хитър тарикат. Такава дефиниция устройва вас мързеливите, да сте жертва, че някой ви е виновен.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
40! Нашият ,,комунизъм'' доведе до това, че изкара на асфалта екземпляри, които не са завършили своята човешка еволюция или просто не подлежат на такава.Вместо да пасат овцете на дядо си в селската мера, да орат с Белчо и Сивушка, социализмът ги взе от къшлата и нивата, научи ги да работят на струг и да карат трактор, направи ги милиционери, а децата и внуците им днес са министри и премиери.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безмислени статии за безмислени същества (тор).
34
2
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Различни са богатите! На едни се възхищавам, на никого не завиждам, някои презирам не за това, че са богати, а че са духовно бедни! Просто, тея ценности като пари, БВП и подобни ги отнеси със себе си. Аз не знам точно колко ми е заплатата /да/, отивам на банкомата и пуска. Казвам го, за да разбереш колко значение отдавам на твоите ,,ценности''!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че Китай и Индия са почти 30% от света, а там в момента, в който започнат да живеят като ХОРА, ще означава и край на икономиките им, всички производства ще отидат в следващата страна с най-ниска цена на труда.
32
2
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Че този 1% краде и тези, които са изобретили всички тези хубави неща! Не си ли забелязала, скъпа, че най богати са не лекарите владеещи прекрасно медицината и които реално те лекуват /имаш нужда/, а лекарите - бизнесмени, които не лекуват отдавна, а се занимават с точене на здравната каца!
31
4
 
6
 
! Отговори
Бостанджи Йоно преди 8 години
И така, в края на лекцията да обобщим! 1% Едри Нагли Тикви виреят върху 99% оборски тор, наричан от селските дядки - ***!
30
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше 1% нямаше да имате компютри, коли, електричество....дори нямаше да имате и социална система, която да ви изхранва. Защото всички открития и иновации са направени от предприемчиви, работливи и умни хора. Не от *** като вас.
29
3
 
8
 
! Отговори
33 преди 8 години
Пречат ми, защото купуват менгалите на избори, стават министри и ме тормозят по всякакъв начин.Ако поискам да направя нещо полезно, ще накупят 100 менгала, ще ги насъскат отгоре ми и ***, че живей.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вълкът е способен, мечката още повече, а сърничките, катреичките и зайченцето бяло са абсолютни некадърници! Айръка и троскота в градината са по талантливи от бамята и патладжана!Да се чудиш, защо стопаните ги морят с хербициди и мотика! Не е справедливо!
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност, този 1% и тълпите обезяноподобни приииждащи в Европа са в колкото странна, толкова и естествена симбиоза насочена срещу белия човек, хетеросексуален, с нормално препитание и професия, изповядващ и традиционен християнин!
26
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако 1% изчезне, останалите ще заживеят малко по добре! Но ако всички 99% изчезнат, 1% няма кого да краде!
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инициативният и работливият човек търси начини за бизнес, ходи, търси, намира и успява.Мързеливият само мрънка и тъгува по социализма. И се чуди в Германия ли да иде да живее на помощи или в Англия. Стига сте мрънкали, мързеливци. Ходите на работа в 9, в 5 часа си хващате шапката и заминавате у вас, нищо не ви интересува. През деня на работа обсъждате сериалите и пиете кафета. Ай сиктир. Глад и мизерия ви пожелавам.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да до това води капитализма! Това е в основата на капитализма и на идеала на америка да има 1 процент свръх богати. Само дето не виждам какво го топли американския клошар че ще имА свръх богати американци като той се рови в кофите за смет. Живях 5 години в Бруклин после в Чикаго и накрая в Хюстьн. Повдига ми се от америка. В Хюстън има настроения за автономия и въобще за собствена държава. Разцеплението там е неизбежно. Усетих го преди да се прибера.
23
16
 
8
 
! Отговори
младежа Дежо преди 8 години
До 23Ха-ха-ха, абе дядо, много си ми глупавичък беееее. Изтървал бил комунизма, затова сега тънел в мизерия. Ами аз доколкото си спомням, доста хора тънеха в мизерия по време на соца. Една от тях беше моята баба, която взимаше 80 лв заплата като санитарка и все разправяше: Ей, вие какво богато семейство сте, всеки ден месо ядете, а аз веднъж седмично само мога да си позволя. И много бяха като нея. А сега месото е 4 лв, колкото беше и по Живково, ама заплатите не са 80 лв.
22
4
 
11
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Или казано с други думи: "ИМА ПРАВОСЛАВИЕ В БЪЛГАРИЯ, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ - НЯМА БЪЛГАРСКИ НАРОД" /митрополит Климент Търновски - Васил Друмев/.Всичко останало е временно, преходно и тленно, прах, пепел и гонене на вятъра!
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете да давате примери с еденици извесни хора постигнали нещо , на тази база общество не може да се прави , ще имаме стандарти само за успялите ли.....тъй като физически няма как всички да са преуспяли какво правят другите...има ли стандарт за тях или само за успялите ще има......предполагам че Исус Христос е бил комунист : "ако имаш две ризи , дай едната на ближният си"....това си е чист комунизъм , според "заслужилите"
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комшията ако среднощ ти запали къщата, след това извика пожарната, прибере тебе, жена ти, двете дъщери и тримата сина при себе си, и ви опраска за ви стопли и успокои, това означава: 1. Вие сте смотан некадърник! 2. Комшията е способен и талантлив и Бог му помага!
19
3
 
19
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Именно за това говорим. Светът се управлява от една наднационална и надправителствена юдео-масонска върхушка /наследниците на книжниците и фарисеите от времето на Христа/, в чиито ръце е съсредоточен целият световен капитал. Тази богоборческа върхушка води стремглаво човечеството към всички събития описани в Откровението на св. Иоан Богослов!