1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те

Неправителствен доклад зове за край на епохата на данъчните убежища
18 яну 2016 09:00, Петя Славова
102
1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те
Снимка: архив, Reuters
Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam) днес - в навечерието на предстоящия тази седмица Световен икономически форум в Давос, предаде Франс прес.
 
Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на 1-ия процент" .Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт от сряда до събота, пише БТА.
 
Миналата година Оксфам пророкува, че през тази стойността на имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли тази на останалите 99 процента. Тази прогноза обаче се е сбъднала още през миналата година, подчерта неправителствената организация.
 
Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този "баланс" са били необходими "цели" 388 богаташи.
 
Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.
 
Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат. "Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", подчерта организацията в комюнике.
 
С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството Оксфам призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай.
 
Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.
 
Миналата година неколцина икономисти оспориха методологията, използвана от неправителствената организация. Оксфам обаче защити своя метод - да изчислява неjното състояние на хората, като от притежаваните от тях активи извади дълговете им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: богатибедниОксфам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
28
 
! Отговори
Сини дънки и ризка преди 8 години
Подобно разделение вещае нова криза. Винаги преди дълбоките кризи, и яростните революции се е появявало разделение между бедни и богати, и винаги начело на революции са заставали хора от средната класа, загубили своето положение.
17
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имахме го комунизма и го изпуснахме заради американския агент Горбачов , сега тънеме в мизерия и разруха а 5% от населението се изживяват като аристократи , не защото са особенно кадърни , а защото са в едно "семейство" с власт имащите..
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бащата на Дилма Русева от комунизма ли избяга?
15
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да изтрием Америка от лицето на земята. Този световен ред, който ни налагат е порочен и упадъчен за света, в който живеем!
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако се арестува този един процент, няма да има и ИД
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Дан Колов от социализма ли избяга преди повече от век?
12
3
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Самият факт, че Китай се грижи и контролира милиард и половина маса народ е достоен за дълбок размисъл и уважение! Представи си, че твоята държава не може толкова години да осигури нормално препитание, спокойствие и сигурност на шепа народ при всичките си добри природни дадености!
11
9
 
5
 
! Отговори
363 преди 8 години
Кофти е да си простосмъртен/плебей/роб и т.н., но това е факт, който колкото по-бързо приемем, толкова по-щастливо ще живеем
10
16
 
4
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Леле майко, този "автор" не трябва да пише икономически статии повече, НИКОГА.
9
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Талант, ум, но нямаш ли в офиса портрет на Буда Борисов, данъчните и разни други обирджийски , контролни и изнудвачески органи те съсипват! ***, че прогресирай. В началото на демокрацията колко народ се опита да стане капиталист, сътвори там гаражче, магазинче, работилничка, офис, цехче, услуги туй - онуй.... Натиснаха го мутри, застрахователи и ако не им плаща данък ,,пич'', запалват го, бой с бухалките по главата, станаха те бизнесмени, депутати, кметища, шефове на агенции и премиери!Таланти!
8
1
 
28
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Световна революция и пречистване с огън и кръв трябва!
7
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето, Ценко Кмета от Галиче има талант и ум и печели.Завиждат му у го дават на прокурор!
6
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, способни хората и дай Боже всекиму! Сами са си го постигнали и никой не е длъжен да затъва заедно с *** като нас! Затова Гришо ще праска световните мадами, а вие ще гледате по телевизора.
5
1
 
27
 
! Отговори
Д10 преди 8 години
Това не е твоя снимка......Това е един млад и успешен бизнесмен, финансово привлекател и виден следовател.......Д10 , т.е. Дебелан Пеевски! В момента яде Вашите пари!
4
1
 
16
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
ами то общо взето няма много опциивариантите са 31. единия процент най-богати притежават колкото останалите 99те процента 2. единия процент най-богато се отличават от останалите 99 по това че имат видео 3. единия процент най-богати притежават останалите 99 във вид на роби или крепостни
3
5
 
42
 
! Отговори
БББ преди 8 години
На това се казва КАПИТАЛИЗЪМ!!! Кой строй е по-хубав - СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ? При кой умират по-малко хора? В единия случай си роб на държавата, но все пак има грижа за теб, а в другия си роб на компании без да им пука за теб.....е интересува ги да си плащаш. За България е ясно кой строй е по-добър.....от близо 9 милиона на едва, едва 7 милиона....
2
2
 
33
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
В така посока се е устремило човечеството. Парите са власт, това е достатъчно да се досетиш защо ги събират.
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"""1-ият процент най-богати притежават повече от 99-те""""...........Така е--това е наложеният стандарт и модел от "демократите" във САЩ и евреите банкери......