Ленин все още има значително присъствие в Русия

Хиляди улици и паметници продължават да почитат паметта му
21 яну 2016 22:13, Елка Василева
125
Ленин все още има значително присъствие в Русия
Снимка: архив, Reuters

Как да стигнете от парк "Петдесетгодишнината от Октомврийската революция" до площад "Октомврийски" в Москва, където се извисява огромна статуя на Ленин? Тръгвате по ул. "Крупская" (съпругата на Ленин) или ул. "Мария Улянова" (майката на Ленин), после по бул. "Ленин", който пресича ул. "Дмитрий Улянов" (брата на Ленин).

Около 25 години след рухването на СССР и комунистическия режим Ленин, починал на 21 януари 1924 г., запазва значителното си присъствие в Русия, където хиляди улици и паметници продължават да почитат паметта на човека, повел Октомврийската революция от 1917 г. и основал съветската държава, пише Никола Милетич от Франс прес.

"В това здание на 19 юли 1918 г. Владимир Илич Ленин е участвал в събрание на партийни организации от заводите в район "Замоскворечие", се чете на паметна плоча в центъра на руската столица. Малко по-нататък друга плоча напомня, че "Владимир Илич Ленин е говорил от този балкон пред отряди от работници комунисти от районите Ярославъл и Владимир, заминаващи за фронта".

На входа на всяка метростанция пише: "Метро Ленин". Официалното име на мрежата се е запазило като в съветската епоха: "Московски метрополитен В. И. Ленин, носител на орден "Ленин" и ордена на Трудовото Червено Знаме".

Въздействие върху колективното подсъзнание

След падането на СССР и на комунизма първият президент на Русия Борис Елцин не посегна на Ленин, макар по това време той да беше широко отричан като създател на репресивната и тоталитарна съветска система. Приемникът на Елцин в Кремъл Владимир Путин, при чието управление се наблюдава реабилитиране на съветското минало, последва примера му.

"Хората свикнаха и идеологическият аспект, свързан с името на Ленин, изчезна. Това присъствие обаче въздейства върху населението и се записва в колективното подсъзнание. Така Ленин се възприема като историческа личност, положителна фигура от миналото ни", казва директорът на московския център за социологически изследвания "Левада" Лев Гудков пред АФП.

Според осъществено през 2014 г. допитване на държавния център за проучване на общественото мнение ВЦИОМ около 63 процента от населението е заявило, че одобрява запазването на паметниците в прослава на Ленин, а 19 процента са изразили желание тези паметници да се премахнат.

Хората, живели в съветския епоха, гледат с удоволствие - или огорчение, според случая - на тази устойчивост на съветското минало и на комунистическата идеология.

"Тези паметници ме смущават. Би трябвало всичко това да отиде в музея", казва Виктор Дзядко, 60-годишен московчанин, който не крие враждебността си към болшевишкия революционер.

По-младите от своя страна изглежда са доста далече от това минало. "Наблюдава се растящо безразличие. Ленин не говори нищо на младите поколения, които имат съвсем смътна идея за него като основател на съветската държава", продължава Лев Гудков.

Това потвърждава и 22-годишна студентка по геология Ирина, която срещаме в метростанция "Библиотека Ленин", където мозайка с лика на Ленин наблюдава потока от пътници. "Не обръщам особено внимание на тези изображения на Ленин. Това не е част от грижите ми".

Със сходно безразличие гледа на това и 20-годишният студент Саня Поляковски: "В съветската епоха всички тези паметници имаха идеологическа функция, но днес са само свидетелства от историята ни".

Малко шизофренична топонимия

"В съвременната топонимия в Русия има нещо шизофренично", отбелязва журналистът и бивш съветски дисидент Александър Подрабинек, давайки за пример пътя между Москва и Санкт Петербург, наричан "пътя за Ленинград", и факта, че Санкт Петербург, който върна името си от времето преди революцията, по куриозен начин е център на район, който все още носи названието Ленинградска област.

Балсамираното тяло на Ленин продължава да се пази в мавзолея на Червения площад пред стените на Кремъл - най-емблематичното място в страната, на метри от гроба на Сталин.

Трябва ли тялото на Ленин да бъде извадено от мавзолея и да бъде погребано? Въпросът изниква редовно на дневен ред, но руските власти досега се въздържат да вземат решение. На въпрос във връзка с темата през 2010 г. Владимир Путин отговори благоразумно: "Всяко нещо с времето си. Когато настъпи моментът, руският народ ще реши какво да се направи".

Въпросът добива още по-голяма актуалност предвид това, че догодина Русия ще отбележи стогодишнината от Октомврийската революция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
5
 
! Отговори
majorski преди 8 години
Еми хората почитат историята ..... не я взривяват като българите .....като взривиха мавзолея на Г.Димитров ...какво постигнаха .....?????остана една бетонна площадка ....която никой не го интересува !
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руските консумативи за война не познават друго освен робството. Стокхолмския синдром са го сбъркали с московски ми се струва!Няма други такива мазохисти, които да ходят да се молят на една мумия, отговорна за избиването на значителна част от тях самите. Девиза на руснаците открай време - колкото по-зле, толкова по-добре! Да си стоят там в азия и да не ни занимават с жалкия си фалит - морален и финансов.
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да си обясня поредната руска шизофрения.От една страна ужким са най-ревностните пазители на православното славянство и традиционното семейство, а от друга държат мумия на централно място и дори ходят да й отдават чест и да й се молят?!Искам да попитам всички русофили, къде в Библията пише, че може да се кланяш на други идоли, още по-малко мумии?Искам също така да попитам според същата тази Библия не е ли редно след като човек свърши земния си път да бъде погребан?Къде е православието?
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ленин въвежда задължително образование в 1918 г., когато 80% от руснаците са неграмотни. Първата фабрика в СССР е за моливи, внесена технология "Кохиноор" и германски инженери - най-значимата инвестиция в бъдещето на Русия от миналия век.
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да няма присъствие, човекът е измислил азбуката според голяма част от руснаците
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете Ленин, възражда се култът към Сталин. 2015 г. са издигнати двадесетина нови монумента на вожда на народите. Дори за седмица Волгоград бе със старото си име Сталинград.
60
6
 
7
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Нормално за Русия!!В.И.Ленин е царувал само 7 години но култът към него е тотално пропит в мозъците на голяма част от руското общесто.Митът за добрия цар,за водача е неотменна част от мисленето на този народ.Руския народ никога не е имал своя воля и свобода.Русия никога не била социална и милееща за народите си земя.Азиатския култ е велик като в Китай и Сев.Корея.
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това,че ленин има все още "значително присъствие в русия" е поредното доказателство,че монголоидите все още не са пристъпили в 20-ти век,камо ли в 21-и. Да си стоят там където са си и да не ни анимават с това, кой какво им бил направил.Прекалено досадиха на целия свят!Да си подредят кочинката, без 90 % рейтин за ***,пък тогаз,току-виж хората по света ги възприели като "нормални". А, и вземете та го заровете тоя сифилистик с изпържен мозък, най-накрая.Дори и в Египет вече не правят така!
58
3
 
6
 
! Отговори
м..да преди 8 години
Миналото трябва да се почита,независимо какви асоциации предизвиква. Това е част от историческата опитност на един народ. При китайците например този въпрос не стои. Отричане на миналото води до така нареченото-голо отрицание-т.е.-до нищо добро.Така междувпрочем се опитаха да постъпят болшевиките,отричайки всички културни постижения от миналото като буржоазни и упадъчни. Ако сега се реагира по същия начин,тогава с какво ,,сега'' е по-добро от,, преди'.Ние проявихме диващина разрушавайки
57
5
 
6
 
! Отговори
касандра преди 8 години
Хората си пазят историята, независимо каква я тя. Ако идеите за социализма и комунизма не бяха опорочени, света щеше да е друг.
56
5
 
7
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Всеки народ трябва да уважава миналото си, а не да руши мавзолеи, паметници и т.н. Това е азбучна истина, но някои още не са стигнали и до буквата А.
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световната преса е пълна със статии за педофилията на Путин като причина за жестокото убийство на Литвиненко. Alexander Litvinenko Was Killed for Calling Putin a PedophileЛитвиненко е виждал видео на Путин с деца.Литвиненко твърди, че болестта на Путин е била известна още от първите му години в КГБ.rusmonitor/pedofilii-putina-shiroko-obsuzhdaetsya-mirovymi-smi-posle-publikacii-doklada-ob-ubijjstve-litvinenko.html
54
10
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
тоав е миналото на русия ;история почита се човека от историята а не комунизма.плюс това.маномет културни паметници .във българия също има паметници .шипка альоша цар освободител хр.ботев левски и много много др.това е история руснаците си почитат история та не като нас махнахме г.димитров.безсрамници такива хора не се са уважение като бг управа
53
7
 
12
 
! Отговори
:) преди 8 години
Хората си уважават историята, каквато и да е тя. Само смачкани комплексари отричат какво са били и рушат паметници!
52
7
 
16
 
! Отговори
справедлив преди 8 години
До пишештите отдолу"професори"..Шоп и т.н.....Дайте тогава да отправим в Финландия протестна нота-Там е най-големият паметник на Ленин-като признателност че им е дал независимост и ги е признал за държава.........Дайте да ги наречем финланците ***,тЪЪЪбаци ..и т.н...........Стига спамихте тук......
51
11
 
28
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Нещо ПАК започна масовата пропаганда против Русия.Постоянно статии в стил"Работническо дело"се опитват да ни убедят колко са лоши и наивни руснаците.АМИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА-дайте да оплюваме и немците-щото и там има хора,които почитат Х-итлер.АМИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА-дайте да оплюваме и англичаните-които почитат кралете си-а те са избили милиони шотланци....ЗНАЧИ основата на тези новини е да ни убедят в нещо си-а това вече не е журналистика--това е пропаганда...
50
2
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ЕМИ ШОПЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ЕСКИМОСИ ИЛИ ЧУКЧИ И НИТО СЪМ БИЛ В АЛЯСКА ИЛИ В ЧУКОТКА ЧЕ ДА ЗНАМ КАКЪВ ИМ Е МАНТАЛИТЕТА ХАХА СИГУРНО МОЗЪЦИТЕ ИМ СА ВЛЕДЕНЕНИ ОТ МИНУСОВИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ НО ПРЕДСТАВИ СИ ДА ЖИВЕЕШ ПРИ -70 ГРАДУСА.......
49
3
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ЖИВЕЯТ 10 000 ЧУКЧИ И ЕСКИМОСИ :D
48
3
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
КВО ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА ПРОЦЕСИ ОТПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 15 ХИЛЯДИ ГОДИНИ ТО ПО ТОВА ВРЕМЕ САМО ПЕЩЕРНЯЦИ БРЕ ХАХА ПЛЮС ТОВА НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ЗЕЛЕН ХРАСТАЛАК ЕДВА ЛИ Е ИМАЛО :)
47
4
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
В 21 ВЕК ИНДИАНЦИТЕ СИ ИМАТ ИНДИВИДУАЛНА ГРАФА(МЕСТИЗО И НАТУРАЛНИ ИНДИАНЦИ) А АЗИАТЦИТЕ СИ ИМАТ ГРУПОВИ ГРАФИ В ЗАВИСИМОСТ ЗА КОЙ РЕГИОН СТАВА ВЪПРОС :)