От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

Огласиха заключенията от британско разследване за смъртта му
21 яну 2016 13:37, Елка Василева
135
От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко
Александър Литвиненко. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на руския опозиционер Александър Литвиненко, заяви днес ръководителят на разследването, оповестявайки заключенията от обществено разследване за смъртта на бившия шпионин от КГБ, предаде Франс прес.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шев на ФСС Николай Патрушев), както и от президента Путин", посочи съдия Робърт Оуен в заключенията си.

Четиридесет и три годишният Литвиненко почина от отравяне с радиоактивен полоний в края на ноември 2006 г., три седмици след среща на чай в лондонския хотел "Милениум" с двама бивши руски агенти - Андрей Луговой, който днес е депутат от националистическа партия, и бизнесмена Дмитрий Ковтун.

"Сигурен съм, че Луговой и Ковтун са сложили полоний-210 в чая на 1 ноември 2006 г. Сигурен съм, че са го направили с намерение да отровят Литвиненко", пише Оуен.
Според него смъртоносната доза от 1 ноември е била предшествана от първа, по-слаба доза, дадена на Литвиненко на 16 октомври.

"Доказателствата, които представям, ясно установяват отговорността на руската държава за смъртта на Литвиненко", допълва съдията.

Кремъл винаги е отричал да има отношение към случая. На смъртния си одър обаче Литвиненко каза на детективите, че самият Путин е разпоредил убийството му, отбелязва Ройтерс.

Луговой отрече да е отровил Литвиненко и нарече "абсурдни" обвиненията на британското правосъдие. "Резултатите от разследването за пореден път свидетелстват за антируската позиция и тесногръдието на Лондон, заяви пред агенция Интерфакс Луговой.

Руското външно министерство разкритикува "преследващото политически цели" разследване и липсата на прозрачност в него.

Няма никакви причини да очакваме заключителният доклад от това политически ориентирано разследване, при което липсва каквато и да било прозрачност, да е обективно и безпристрастно, заяви в комюнике говорителката на министерството Мария Захарова.

Още по темата

След огласяването на доклада от разследването вдовицата на Литвиненко поиска санкции срещу Русия и президента Путин. "Настоявам да се наложат икономически санкции и забрана за достъп срещу Патрушев и Путин", заяви пред журналисти Марина Литвиненко, цитирана от АФП.
 

/БТА/

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
Великите демокрации не могат да откажат,щом Марина настоява.Заради Марина ще да е,тъй да знаете.
3
19
 
8
 
! Отговори
позитано 20 преди 8 години
Путин е чудовището на 21 век.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ни занимавате с този нелегален търговец на забранени вещества. Не отклонявайте читателите от най мащабната далавера на здравното министерство и Москов с фалшивите ваксини. Сигурно ви плаща некое анти Българско НПО.
1
1
 
22
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Лондон нищо не става без одобрението на Кралицата.