Хиляди недоволни в Молдова настояват за предсрочни избори

Инициатори на протестите са две проруски партии
22 яну 2016 19:19,
13
Хиляди недоволни в Молдова настояват за предсрочни избори
Снимка: БТА

Няколко хиляди души протестират днес за трети пореден ден в столицата на Молдова, за да настояват за предсрочни избори и против корупцията в страната, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Още по темата

Множеството, което според различни източници наброява между 3 и 20 хиляди, е обкръжило охраняваната от полиция сграда на националната телевизия. Демонстрантите я обвиняват, че отстоява едностранно интересите на правителството.

Инициатори на протестите са две проруски партии - Партията на социалистите на Молдова и "Нашата партия". Към тях се е присъединило и гражданското движение "Достойнство и истина", което се бори за повече прозрачност и отговорност на управляващите.

Представители на протестиращите влязоха в сградата на телевизията и след преговори им бе обещан достъп до пряк ефир.

В сряда демонстранти щурмуваха сградата на парламента, след като депутатите утвърдиха новото проевропейско правителство с премиер Павел Филип, припомнят агенциите.

В изявление пред ТАСС Ренато Усати, лидер на "Нашата партия", обвини днес всички медии в страната - и частни, и държавни - че "се контролират от олигарси и нагло лъжат". По думите му това става по заповед на САЩ и ЕС, които подкрепят властта.

Според Усати избирането на новото правителство е станало на тайно заседание на парламента, а после през нощта кабинетът е положил клетва "с мълчаливото съгласие на чичо Сам".

АП отбелязва, че молдовците са гневни и заради ниския стандарт на живот в страната. Гражданите настояват за пълно разследване по случая с изчезналите от трезорите на три банки непосредствено преди парламентарните избори през 2014 г. 1,5 милиарда долара.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ха, ха, ха! Антимайдан в Молдова! Дано успее!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я! След толко време и нашата днес мецна!Що така бе? Неколко дни ви трябваха да измислите как да обвините руснаците ли?
6
0
 
25
 
! Отговори
А бе преди 8 години
Всичко краде и краде-няма демократ,няма комунист!Оправия-йок!
5
2
 
29
 
! Отговори
Да видим преди 8 години
Сега от Козяк ще може ли пояснение дали тези протестиращи са мирни, умерени и до-умерени демократи или са руски войници, които тайно са пресякли Молдовската граница (транзит през Украйна разбира се), използвайки паспортите си и военните си книжки?Да знам кой кой е преди да е станало мелето, че после ходи разбери кой демократ и кой демокрал.
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И там евро-атлантически ориентираните управляващи също като нашите са крадци и мошенници.
3
2
 
27
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Животът е пълен с изненади. Можеш да легнеш преди него....
2
2
 
44
 
! Отговори
не може да бъде преди 8 години
Ха-ха стига бе и техните медии ли са "обективни" като нашите?
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Усати избирането на новото правителство е станало на тайно заседание на парламента, а после през нощта кабинетът е положил клетва "с мълчаливото съгласие на чичо Сам".Е ТОВА Е ОТНОВО ПРОБЛЕМЪТ ИДВА ОТ ЧИЧО ВИ САМ той Чичо ви Сам така ще ви Заформи че помен няма да остане ни от вас ни от Обединена Европа ще има да ходите немили недраги докато на него му ПЛЮЩЪТ УШИТЕ