Путин помолил Асад да се оттегли?

FT: Посланието в Сирия отнесъл шефът на руското ГРУ
22 яну 2016 17:22, Елка Василева
173
Путин помолил Асад да се оттегли?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е помолил сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта, съобщава Financial Times, като се позовава на представители на западно разузнаване.

Предложението на руския лидер до президента на Сирия било предадено от началника на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун, изпратен с деликатната мисия в Дамаск само няколко седмици преди смъртта си, твърди изданието.

Башар Асад не се е съгласил с подобно развитие на събитията, се казва в материала.

От руското външно министерство отказаха да коментират информацията, пише NEWSru.com.

Кремъл опроверга обаче информацията за предложение към Асад да подаде оставка. „Не, това не е така“, каза пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По официални данни Игор Сергун е починал на 3 януари 2016 г. в Подмосковието от остра сърдечна недостатъчност. По-късно американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Сергун е починал на 1 януари, докато се е намирал в Ливан. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга тази информация, припомня NEWSru.com.

Въпросът за оставката на Асад остава един от най-сложните при разрешаването на проблема с мирното урегулиране в Сирия. Западът начело със САЩ настоява за оставката на сирийския президент, докато Москва продължава да подкрепя идеята за провеждане на преговори с участието на Асад, но се появиха и намеци, че руските власти са готови да "предадат" сирийския лидер, ако това бъде необходимо.

За променената позиция на Русия и Иран, които настояват, че съдбата на Асад трябва да бъде решена с общонационално гласуване, през декември съобщиха източници на Ройтерс. Агенцията писа, че Иран е готов да се откаже от подкрепата за сирийския лидер, а Москва била "подсказала" на Запада, че няма да възразява срещу оставка на сирийския президент.

На 17 декември на голямата си пресконференция, запитан за съдбата на президента на Сирия, Путин заяви, че Русия никога няма да се съгласи с това някой да налага на някого как и къде да ръководи. "Нашата позиция не се променя, тя остава принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой трябва да го управлява и по какви стандарти, по какви правила", каза Путин.

Самият Асад заяви наскоро в интервю за чешка телевизия, че е готов да се оттегли от президентския пост, но само ако сирийците не гласуват за него на избори. Не става дума за оставка на държавния глава сега, в разгара на войната, каза Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен46 говорителя на кремъл до сега колко неща е казал които не бяха верни...Не може човек да им хване края...загубили се руски воиски в Украйна...петрола под 80 долара на барел е нереалистично...руската рубла е обезпечена със злато и е най стабилната валута на света...
21
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Мъка, мъка... Мъка и безпътица. Тик-так, тик-так!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПрав си, тези 3 милиона са в ЕС и САЩ а в путинията ти не е заминал нито един български граждан
19
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
За петролните пазари какво се чува днес!???На Неглинная как вървят протестите на прогресивната част от московчани!???
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говорителя на Кремъл днес по обед заяви че няма такова нещо и че само Сирийския народ ще взима решения кой ще го управлява!!!журналистите на Днес знаят за това заявление но въпреки това публикуват лъжи!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен39 какви козове има в близкия изток бе разбирач? Ако цената на петрола е броиш за коз, а то други няма, е изцяло в ръцете на чичо Сам и е добре за моят портфейл когато зареждам
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безвкусен дезинформационен миш-маш!
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса е кой ще се капичне по-рано Башар Асад или Владимир Путин?
14
1
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Една жена ми каза!Същата дето и на Литвиненко рови кокалите!
13
10
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
САЩ загуби в сирия....твърди някой си, в действителност русия загуби в сирия, и в ирак, и либия, и в бивша Югославия, и в Украйна...всички тези страни бяха бивши съюзници на москва, днес вече не са
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен34ти че САЩ какво общо имат със Сирия ? Сирия от десетилетия още от времето но сесесерето и варшавския договор е съюзник на москва а днес официално е най разрушената страна на света , защо пък САЩ да са загубили ? Чий съюзник е Сирия на САЩ или на Путлерова расия ?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво научихме от изписаното????
10
6
 
4
 
! Отговори
istinata.bg/?p=449 преди 8 години
До Анонимен27 краварите както ги наричаш нямат нищо взимане даване с България за съжаление, България е съсипахте твоите свинари и не ми вярвай а прочети малко документи подписи печати кой кога и т.н. istinata.bg/?p=449
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 21-ви: Синчето на Милошевич, братятя Кастро, Мадуровия ... има доста ***. Да не забравяме и Болния българин. Има за две карета.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПутинТо беше ясно от началото че плютин ще подкрепи брат доживотен диктатор в нужда, ще го прати в двореца на диктаторите масква да си се молят на различни богове Янукович и Башар Ал Асад поне Баша Ал Асад Ердоган му построи джамия в масква и била и най голямата
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Президентът на Русия Владимир Путин е помолил сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта"============Вестникарска куца патица. Бих казал даже вестникарска куца и на двата крака гъска.
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ALI RIZA PUTIN ,RUSIA e v bankrut,iskam oshte 6 meseca da voyuvash v SURIYATA
5
11
 
8
 
! Отговори
Путин преди 8 години
Нема паре другарЮ Асад, ще Ви настана при Янукович, но трябва да намеря още някой за каре, мисля за Орбан или Бб
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кви са тия глупости, Асад трябва да моли Путин ... ако Путин си тръгне от Сирия, Асад сам ще избяга. Егати разузнавачите ...
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OShte malko da ostane kasapina ASAD na vlast za da vodi kum propastta i PITIN,oshte nqkolko meseca trqbva