Рамзан Кадиров – лудият съюзник на Путин

Ще е грешка заплахите му да не бъдат приемани много сериозно
22 яну 2016 21:03, Елка Василева
255
Рамзан Кадиров – лудият съюзник на Путин
Рамзан Кадиров. Снимка: архив, Reuters

Докъде ще стигне верният съюзник на Владимир Путин Рамзан Кадиров? Това се пита цяла Русия, откакто лидерът на Чечения публично предложи да бъдат съдени за саботаж "враговете на народа", тоест представителите на опозицията, които според него се опитват да се възползват от сегашните трудности на страната, пише Елен Деспич-Попович във в. "Либерасион".

Във вторник Рамзан Кадиров затвърди впечатлението с обещание за "инжекции", тоест на практика въдворяване в психиатрична клиника, за директорите на независими медии, които "излъчват с удоволствие лъжливи и лицемерни информации, подхранвани от органичната им омраза към Русия".

"Вие сте позорът на Русия", възкликнаха критиците, започвайки полемика с човека, когото смятат за "питбула на Путин". Включиха се и верните на Кадиров хора. Председателят на парламента Магомед Даудов обвини медии като радио "Ехото на Москва" и телевизия "Дожд", че са "генералният щаб на петата колона".

39-годишният Кадиров, с русо-рижава коса, рижава брада и анцуг, е свикнал да прави гръмки изявления. Би било грешка те да се приемат за безобидни. През 2007 г. младият Рамзан замени начело на Чечения баща си Ахмад Кадиров, който бе убит при атентат, и създаде държава в държавата, опираща се на властта на лидера: Путин в Москва и Кадиров в Грозни, и на патриархален и традиционен ислямизъм. "У нас жената си стои в къщи. Жената трябва да е стока, а мъжът да й е собственик", обясни той пред в. "Комсомолская правда" през 2008 г.

Проруският чеченски режим е ненадминат в заклеймяването, със сеанси по унижение в социалните мрежи или телевизията, а семействата на емигрирали чеченци, които участват в демонстрации в чужбина, са заплашени с ответни мерки.

Хората, които са имала злата участ да предизвикат Кадиров, са изчезнали. Като журналистката Анна Политковская, чието убийство през 2006 г. се приписва на чеченци, но така и не бе разкрито.

И като правозащитничката Наталия Естемирова, една от малкото жени, дръзнали да предизвикат Кадиров лице в лице по въпроси като носенето на ислямско було, отвлечена и убита в Грозни през 2009 г.

Или като опозиционния лидер Борис Немцов, убит близо до стените на Кремъл в Москва през февруари 2015 г. Докато поставеният в неловко положение пред западняците Путин бе принуден да обещае задълбочено разследване, Кадиров възхваляваше главния заподозрян Заур Дадаев, бивш член на неговите милиции, когото определи като "истински руски патриот". Докато част от руското обществено мнение, включително сред управляващите, осъди думите му, Путин го защити.

Така че ще е грешка заплахите на Кадиров да не бъдат приемани на сериозно. Важното не е дали той действа на своя глава или е "питбулът на Путин", а да се зададе въпросът дали самохвалствата му не са пробен изстрел в момент, когато тежката икономическа ситуация заплашва да подрони обществената подкрепа за режима на Путин няколко месеца преди парламентарните избори през септември. Спадналата рубла, понижението на цените на петрола и перспективата от още една година рецесия може да породят социално недоволство.

Зараждат се първите прояви. В края на 2015 г. тираджии протестираха в Москва, а в началото на януари "бабушките" от Краснодар и Сочи - не точно обичайния социологически профил на опозицията, съставен от млади граждани - извоюваха победа, като принудиха властите да върнат намалените цени на билетите за пенсионери в обществения транспорт.

Ако ситуацията стане напрегната, един заплашителен Кадиров може би няма да е излишен. Вероятно това е причината за мълчанието на Путин към неосталинистките изцепки на протежето му.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppМисля, че Yatsenyuk и Порошенко просто послушни ***. В противен случай няма да ги разбере глупави и безразсъдни действия. Умни хора, така че на себе си не водят.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 231 "Фашага, фашага"Много интересна е и съдбата на Порошенко!
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 231ти си украински неонацист ами *** там!
123
0
 
3
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Местните ''демократи'' продължават да *** като ***, което е добър знак!
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 228Ти на какъв език пишеш??? Вземи си "рублите" и се махай от БГ!!!
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луда е авторката, че с късите пари, които получава да пише глупости няма да може се оправи на Видов ден! :)
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 226 "И второ нито България има претенции да е свръхдържава, нито Боко има амбициите да е световен лидер"Глупаво толкова дълго бягане с с европейските ценности. Глупаво е да вярваме и да се надяваме, че "външните ни помогне", и да живеят илюзии. Живот на илюзиите е приятна, но до тогава до време.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 226На акция в Грозни пристигнали гости от съседните региони от Ингушетия и Дагестан. Официален портал на глава и правителството на Чечения пише, че в митинга са взели участие повече от 800 хиляди души.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 181Ти руснаците не ги мисли,оня ден 1,000,000 са подкрепили Путин на площада!Интересно любимия ти Боко колко биха го подкрепили!?
117
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 215 "Ал Асад единствените съюзници на путле"Русия е велика страна с велик президент. Такива лузъри като теб са жалки картинки.
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсБългаринът остава бедняк, дори и да си намери работаПрочети още на: dnes.bg/stranata/2016/01/23/bylgarinyt-ostava-bedniak-dori-i-da-si-nameri-rabota.290595
115
1
 
11
 
! Отговори
пророка Олег преди 8 години
поредните *** от страна на западните дупелюбци. добре 4е има интернет та да се видят изявление на кадиров и да се сравнят с изпражненията, които тук в БГ се смятат за журналистика. Който има млако понятие от Руската политика в Чечня знае какво беше Чечня преди Путин и какво е сега. Грозни е един от най-спокойните градове в Русия. Изгониха прозападните терористи, по точно ги избиха(както трябва да стане навсякъде) и сега Грозни изглежда страхотно. Жителите му знаят на кого да благодарят.
114
9
 
9
 
! Отговори
отврат преди 8 години
Тоз се хвалеше,че е заклал 140 руски войничета преди да навърши 18 години, а сега е съюзник на Путин ?!?!
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А-а...а,за такава вярност царя праща пъдаря в командировка в съответния ущит мундир за проба дали ще му омекнат партенките и кат са толкова твърди му намира заместник за туй време докат отбива дълг за верност,и хозяйството му навещава срещу тоз дълг за дълго време.
112
8
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Анонимен 216-Аз залагам на Кадиров. На путин не му достига половин метър ръст. Пък и името му едно такава сексуално...
111
2
 
12
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
За мюсулманска страна (република) трябва точно такъв ръководител като Кадиров, за да има спокойствие. Още навремето когато воюваха с Русия, президента на Чечня Джохар Дудаев казваше, че чеченците са готови да останат под руско управление, но ако бъдат управлявани от "здрава ръка", а не от пияндето Елцин.
110
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам разпенените русофили да започнат да твърдят колко било добре в чечня, с най добрия президен, с 1000 долара заплата, пълна демокрация и религиозна свобода нали така руски ***, я кажете кой е по добър путин или Кадир Кадир? Кадиров де
109
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рамзан Кадир и Башар Ал Асад единствените съюзници на путлеръ, опита се и с турците но си остана само с джамията в москва на Ердоган
108
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадиров е точният човек на точното място! Достотъчно акъл има да знае, че обърне ли се срещу Русия, ще потопи народа си в кръв и страдания! Чеченците са див народ, но на много малко от тях им се живее в шериат! Особено на чеченките - на тях трудно някой ще им сложи бурка! По-скоро ще измрат с автомат в ръка като кюрдските мамичета! Така, че чеченците на 90% са зад Кадиров, а Кадиров е зад Путин, защото Чечня с Русия значи Чечня с държавни училища и болници, свободни жени и най-важното - мир
107
2
 
27
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Надявам се че цял свят разбра,че чаршафите трябва да се държът със силна ръка-ТОЧНО затова Путин държи на къса каишка Кадиров-а така и цяла Чечня.Кадиров е реално най-добрият избор за диваците от Чечня-там всеки който е проговорил за джихад--е изпратен при Алаха им..И точно това е нужно не само на Русия ами и на Европа и целият свят.Затова нетрябва да се плюе срещу такива хора-а да им се подражава-защото те реално държът мира на човечеството в силни ръце--видяхте какво стана след Садам и Кадафи.