Партиите в САЩ знаят всичко... за всички избиратели

Самите американци не знаят, че личните им данни се използват
25 яну 2016 22:20, Елка Василева
38
Партиите в САЩ знаят всичко... за всички избиратели
Снимка: архив, Reuters

В САЩ редица фирми, специализирали се в събирането и обработката на данни за гражданите, помагат на партиите по-добре да се насочат към избирателите си по време на предизборни кампании, без американците да знаят, че личните им данни се използват по такъв начин, пише Лео Мурен от Франс прес.

Една от основните фирми в този сектор е NGP VAN, която неотдавна привлече вниманието на медиите с аферата за кражба на данни на Хилари Клинтън от екипа на съперника й Бърни Сандърс. Тя управлява базата данни на Демократическата партия.

Колко души има в тази база данни? "Всички", казва през смях Кевин Търман, който през 2008 г. е работил в предизборния щаб на Хилари Клинтън в онлайн отдела. "Всички вписани от 2004 г. гласоподаватели, и даже малко повече, тъй като някои междувременно са починали", добавя той.

По оценка на фирмата този брой е около 195 милиона души, много повече от понастоящем вписаните в избирателните списъци 142 милиона (вписването не става автоматично при навършване на 18 години). В базата данни дори има негласуващи пълнолетни лица, които предизборните екипи се надяват да мобилизират.

Всички кандидати на демократите, било то на местни избори или на президентски, се обръщат към NGP VAN.

Фирмата помага на кандидатите да се прицелят по-добре в потенциалните си избиратели, избягвайки тези, които никога няма да гласуват за тях, и по този начин да намалят предизборните си разходи.

"Ако сте от екипа на Доналд Тръмп, няма да губите време и пари да се обръщате към поддръжниците на Клинтън", обобщава Бранди Травис, говорителка на фирмата "Аристотел", една от главните конкурентки на NGP VAN.

От 2004 г. Демократическата партия събира информация за американските избиратели, за гражданското им състояние и историята на участието ми, която показва в кои избори са гласували. Тези данни са публично достъпни.

След това партията чрез посредници купува лични данни, които частни фирми притежават за клиентите си. Такава информация продава например веригата супермаркети Си Ви Ес. Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (NRA), също предоставя някои данни за членовете си.

"Проверяват и за кои списания сте абонирани", уточнява Кевин Търман.

Клиентите може и да не са в течение, но всичко това е законно поради отсъствието на нормативна рамка за тези дейности.

"Искат да знаят какви продукти пазаруват хората", потвърждава американският журналист Саша Исенбърг, автор на книга по този въпрос.

Фирмите продават и електронните адреси на клиентите си, което лесно дава достъп до Facebook акаунта им, когато е отворен.

Демократическата партия може да узнае и равнището на образование на даден човек, а често пъти и етноса му.

Благодарение на тези данни, които се компилират, съпоставят и анализират от софтуера на NGP VAN, предизборните стратези знаят с кого си имат работа и могат по-добре да приспособят посланието си.

Така например за Хилари Клинтън е по-вероятно да гласува 30-годишна жена, която живее в голям град и е абонирана за литературно списание, отколкото 60-годишен мъж, който живее в южен селски район и е абониран за списание за огнестрелни оръжия.

С посещенията по домове доброволците могат да преценят дали даден човек се вълнува повече от глобалното затопляне или от борбата с безработицата.

NGP VAN не е единствената фирма в този преживяващ бурно развитие сектор. В тази област те са няколко десетки. Някои, като "Аристотел", си изграждат собствена база данни. Фирмата "НейшънБилдър" дори каза, че с нея са се свързали френски политически партии за президентските избори през 2017 г.

Републиканците притежават подобна база данни, със същата екосистема от специализирани фирми.

Тези компании припомнят, че всички тези данни са получени по законен път, макар и американците да не знаят, че по този начин партиите проникват в личния им живот.

"Като кликнете на бутона "Приемам" без да сте прочели условията, разрешавате на фирмите да продават данните ви. Те стават публично достояние, но хората не са в течение", обяснява Джо Къран, основател на работещата с републиканците фирма "Филпак".

"Когато хората се запишат в нещо, те не си дават сметка с какво се захващат", потвърждава Кевин Търман.

"Обаче информацията, която имаме ние за американците, не може да се мери с това, което знаят за тях частните компании. В сравнение с тях ние сме слаба работа", добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: САЩизбиратели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
охоо преди 8 години
,,Самите американци не знаят, че личните им данни се използва ''!!....'Ама те още много неща не знаят.Не знаят ,че са подслушвани ,не знаят че им се следят профилите във фейсбук..всичко се знае-какво пазаруваш,къде ходиш...И всичко-с цел да манипулират,управляват и зомбират
16
1
 
0
 
! Отговори
33 преди 8 години
До Анонименразбира се че има много нередности в това !!! едно от най-важните ЧОВЕШКИ ПРАВА е да не се използва лична информация без неговото съгласие!!!А ти драги първо чети и след това пиши глу-пости по коментарите
15
0
 
4
 
! Отговори
георги преди 8 години
Ами една обикновенна игра като си инсталирате на андроидския телефон ви иска достъп до контактите до разговорите и какво ли не :). Реално с една такава "безплатна" игра някой получава достъп до всичките ви данни - включително и паролите които въвеждате. В windows 10 е написано че microsoft може да събира от личните ви данни "за да подобри качеството на услугите си" :), за това има такава мащабна кампания за ъпдейт към win.10
14
0
 
2
 
! Отговори
scott преди 8 години
До Футуролог до 20"Свободата е робство" "Невежеството е сила"
13
3
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
И къде продължава... из необятната шир на водката.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея па Американците улави хора. Да се обадят ще им пратим Ромовете и който плати най-много той ще е следващия президент. Ще дават пари за лични данни и проучвания.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е,че съществува "Финансово-политически интернационал"! Хамериканските му ръководители утвърждават кръга от национални предатели и престъпници ,които ,чрез "демократични избори",биват "избирани" за ръководители на съответните национални партии и банки, сменящи се периодически в управлението на страните и международните организации.Съвременното състояние на световната икономика е функция на борбата между "фракциите" в този "свещен" партийно-финансов интгернационал.
10
2
 
17
 
! Отговори
Maks преди 8 години
Има ли още наивници които вярват в свободата и демокрацията ?! Отначало като гледах филма Матрицата не разбирах много неща, но сега колкото повече пъти го гледам и осъзнавам колко много истина има в този филм . Преди ми бяха интересни ефектите , а сега виждам СИСТЕМАТА и съвременното РОБСТВО !!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Успокой се малко, че от такава възбуда и ерекция по "големия брат" си попрекалил с нулите и си написал 200 милиарда души!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та да си дойдем на приказката за демокрацията... Избирал народа, ама от едно листче където кукловодите са написали кой да си избере :)
7
1
 
2
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Това не е вярно, както и за Кьолн , США и Дойчланд са свещени .. светят....светят!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако и в България се Освободи пазара на Оръжие като в Америка и аз бих бил съгласен Държавата да знае това което се знае и тамМда защото предпочитам да е с мен когато не ми трябва отколкото да не е в мен когато ми потрябва
5
6
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Смея се защото тук някой взеха Американците за много НайвниСамо че към тези който смятат Американците за найвни имам един Въпрос защо Те не започнат да се Разоръжават и Предават личното си оръжие както иска Обама а напротив В момента дори се въоръжават още по тежко като за Гражданска войнаДали са толкова Найвни за колкото ги взехте
4
0
 
11
 
! Отговори
anon преди 8 години
хаха. тези откриха топлата вода. аз живея в щатите и като се регистрирах като гласоподавател си имаше въпроси към коя партия принадлежа или съм "не решил". тези дето пишат от коя партия са - никой не ги закача (справки- мене). тези които се обозначават като "не решили"- тях ги гонят да ги обърнат към някоя партия. човек трябва да е *** да си помисли, че като напише че гласа му не е предопределен, някой няма да се опита да го наклони на една или друга страна.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1, не знам кое ти е толкова смешно но се боя че написаното в статията е вярно на 100%. Колко от хората според теб от хоратачетат общите условия когато ги "приемат" или подписват?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ТЕ ЗА ТВА ИСКАТ ЕЛЕКТРОНО ГЛАСУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ който се хване все някой ще лапне Въдичкатаняма как
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самите американци не знаят, че личните им данни се използватОбаче за сметка на това от ДНЕС.БГ знаят и всички форумци в него ехехееееееееее да живее Информациятаахахааааааааа