В ЕС разбират необходимостта от преки газови доставки от Русия

Лавров: Русия не е била инициатор за намаляване на сътрудничеството с България
26 яну 2016 14:44, Елка Василева
71
В ЕС разбират необходимостта от преки газови доставки от Русия
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Украйна е ненадеждна като маршрут за транзит на газ към Европа и в Европейския съюз разбират, че е необходимо да се осигурят преки газови доставки от Русия, предаде ТАСС. Лавров каза това на пресконференция за резултатите от 2015 година, коментирайки въпрос за прекратяване на реализацията на проекта „Южен поток“.

Министърът подчерта, че "Русия никога не е била инициатор за съкращаване на търговско-икономическото и каквото и да е друго сътрудничество с България".

"Ние обаче не можехме да чакаме промяна на настроенията в Брюксел по отношение на „Южен поток“ и започнахме да търсим алтернатива", отбеляза той. "На Европа руският газ е нужен, украинският транзит е ненадежден, вие в това можете да се убеждавате всекидневно, всеки ден нашите украински съседи правят някакви изявления, по-специално, че ще повишат 10 пъти цената на транзита, макар цената да е определена в договора". По думите на Лавров "необходимостта от пряко постъпване на руски газ в Европейския съюз е реалност, която се споделя от всички".

През декември 2014 година Русия обяви, че се отказва от Южен поток "заради неконструктивната позиция на ЕС". Министърът изтъкна, че е бил "намерен вариантът „Северен поток-2“, макар че това напълно е могло да бъде „Южен поток“, ако Европейската комисия не е мислела за своите геополитически игри, а за това как да свърши честно работата си и надеждно да осигури енергийната сигурност на Евросъюза".

В същото време Лавров отбеляза, че Русия и България са тясно свързани от историята и културата.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров отбеляза, че Русия и България са тясно свързани от историята и културата.Не СА, а БЯХА Лавров, БЯХА.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиДо острото парче Боби: никой не се натиска да ходи в Азиопия, хората оттам бягат. А оръжията се разполагат за да не стане пак като 44та или като в Украина.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8В краварника падна половин метър сняг и всичко живо се посратова в комсомолская правда ли го прочете бе молумнико?
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колхозника много прилича на кон но не е толкова умен
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2014 намерили вариант северен 2 а 2016 се оказало че северен 2 е вариант колкото южен
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия не е била инициатор за намаляване на сътрудничеството с БългарияРусия не, но Путин - да. Това обаче не пречи на местните ушaнки да му цeлуват зaдника.
15
10
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
Айде Лавров малко по-скромно. Недей дава съвети на по-успелите и по-умните, а вземи да си гледаш твойта ***! Съвети ще ми дава на Европа, която е поне 10 пъти по-успешна във всички области на живота, сравнено с Русия. Комуно-великоимперски идиотизми.
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руския газ не е нужен на ЕС колхознико там е работата Докато банановата ти икономика няма с какво друго да храни мързеливите рашки
13
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 20Ами Анонимни тогава защо западняците и НАТО толкова се наискат да отидат на Азиопия? Вече и у нас оръжия почнаха да разполагат.
12
3
 
13
 
! Отговори
РАЗЛИКАТА: преди 8 години
Който не иска, намира оправдания (България, Южен поток),който иска намира начин (Германия, Северен поток).Ей това е истината във всяко едно отношение - от енергетика до стопанството!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя лъже, колко бега бързио влак. Не били това, не били онова. Абе, *** рашъни, вие в Европа работа нямате! Стойте си в Азиопа и не се бутайте при нормалните хора.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До русия врагСигурно точно така е било,само,че,кой нанесе ударите върху София
9
8
 
4
 
! Отговори
русия враг преди 8 години
Между 19-30 октомври 1943 г. се провежда т. нар. "Московско съвещание" на външните министри на СССР, Великобритания и САЩ, на което Антъни Идън консултира със Сталин и *** становището да бъде бомбардирана София.Сталин е "изключително благосклонен"Нека София бъде здраво ударенадокато България не изтегли дивизиите си от Гърция и Югославия.-румънците и българите ще ги заврем с шутове да ги е... там, където им е мястото." Това се чува в 3-ата минута и 43-ата секунда на 5-минутния запис.- посланиците Игор Николаевич Чубаров иСергей Викторович Бахарев.
8
9
 
10
 
! Отговори
Къш блядове от БГ преди 8 години
Жириновски: България трябва да ни пълзи в краката.Жириновски: Черно море да се казва Руско, ако България или Турция са против, да им пратим войскиПутин: Българите са народ, достоен за презрение.2.12.2014гПутин: Ще освободим България за трети път.28.11.2015гПутин: "Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме "Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха."-17.12.2015г
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ае стига размахвайте тези тръби като октопод руски ***...вземете да произвеждате нещо,стига копахте като къртици....некадърни населяващи богати находища !
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, тва руските мекерета, всичките ли сте такива неграмотни *** парчета като тоя отдолу?
5
6
 
14
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До кой спря ЮП-Путянедей измисля ....Путин никога не е казвал подобни думи ....никога не се е изказвал против или за ...Българите .....винаги е твърдял че всеяка страна е независима и трябва да си гледа своя интерес ...и че това което България направи не е в интерес на България ....и това е Факт ....минъс 400 милиона за българия от зялата игра !
4
11
 
7
 
! Отговори
кой спря ЮП-Путя преди 8 години
Путин към Ердоган: Писна ми от българите! 4 декември 2014 "България може да се изяде от яд, че остава без "Южен поток". Да му е честита на Европейския съюз засилената зависимост от украинския транзит".
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактът си е факт,Европа ползва предимно руска газ,интересно,ще бъде,когато Иран излезе на пазара,но те няма да прекарат тръбопровод през Турция,поне докато Ердоган е на власт
2
0
 
5
 
! Отговори
аС преди 8 години
Разбира се, че не са ! Инициаторите, всички ги знаем !