Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките

Несериозни сте, терористи сте, отвърна Дамаск
Обновена: 31 яну 2016 18:23 | 31 яну 2016 17:34,
173
Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките
Снимка: архив, Ройтерс

Делегацията на сирийската опозиция за мирните преговори в Женева се срещна днес за първи път със специалния представител на ООН Стафан де Мистура и каза, че ще напусне преговорите, ако не се подобри хуманитарната ситуация в страната, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано в интернет, координаторът на делегацията Рияд Хиджаб каза, че без натиск от ООН и международната общност, който да принуди сирийското правителство да прекрати бомбардировките над районите, контролирани от бунтовниците, и да разреши доставки на хуманитарна помощ за блокираните райони, оставането на опозиционната делегация, подкрепяна от Саудитска Арабия, в Женева няма да бъде оправдано.

"Ние дойдохме в Женева, след като получихме уверения и ангажименти, че ще има сериозен напредък в подобряването на хуманитарното положение на място", каза на пресконференция Басма Кодмани, която е част от делегацията. "Не можем да започнем политически преговори, докато не видим жестове в тази насока", добави тя.

Делегацията, която представлява опозиционния Висш комитет за преговори, настоява за спиране на нападенията срещу райони с цивилно население, освобождаване на задържаните и вдигане на блокадите. Тези мерки са споменати в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, одобрена миналия месец, която даде зелена улица за мирния процес в Сирия. Кодмани каза, че такива уверения са били дадени на делегацията от Де Мистура и от държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Кодмани каза още, че след като е бил даден началният импулс за преговорите, силите на сирийското правителство и неговият съюзник Русия са останали "глухи" за тези искания и военните действия са се засилили.

Опозиционният говорител Салим ал Муслат каза, че те са готови да направят десет стъпки, ако делегацията на правителството направи само една, но според него президентът Башар Асад нямал намерение да прави отстъпки. "Режимът не дойде за търсене на решение, а за да си купи повече време да убива повече сирийци", отбеляза той.

А според друг член на опозиционната делегация - Фарах Атаси, още е твърде рано да се каже колко дълго тя ще остане в Женева.

Дамаск обвини опозицията, че не се отнася сериозно към преговорите с посредничеството на ООН и се опитва да ги провали, поставяйки предварителни условия, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери в Женева ръководителят на сирийската правителствена делегация, постоянният представител на Сирия в ООН Бяашар ал Джаафари заяви, че Дамаск няма да приеме предварителни условия и изтъкна, че все още няма яснота за състава на делегацията на опозицията. Точният състав още не е известен дори на представителя на ООН Стафан де Мистура, изтъкна той. Това, както и заплахите с напускане на преговорите, според него означава липса на сериозност от страна на опозицията.

Ние не преговаряме с терористи, подчерта той. По думите му има външни сили, които служат на чуждестранни интереси и целят да окажат натиск над сирийското правителство, използвайки тероризма като политическо оръжие.

На въпроса дали правителството обмисля стъпки като хуманитарни коридори, местни примирия и освобождаване на затворници, той отговори: "Абсолютно, това е част от дневния ред, който договорихме и това ще бъде един от важните въпроси, които ще обсъдим помежду си като сирийски граждани", предаде Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двамата диктатори на 21 век
89
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби Украйна в момента е много по-силна, отколкото през 2014. А Фашиска Росия е доста по-слаба. Така че там изненади не може да има.
88
5
 
24
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 110Русия ще си затрие Военните и не само военни пазари ? Слабо ШопеУкрайна си затри пазара Русия след Маймунарника. Какво стана за 2 години? СЕГА СА ВЪВ ФАЛИТ само дето все още въртят и сучат да не го обявят със всякакви средства.
87
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 109Шопе ШОПЕЕЕ Арабеските се опъват един друг като израз на обида "Сексуален Компромат" Слабо Слабо Шопее
86
2
 
15
 
! Отговори
Весо Лудия преди 8 години
Ч А Л М И ще ви сложат! И навас, с цензурата!
85
0
 
15
 
! Отговори
Весо Лудия преди 8 години
До Василев, Шопа и другото "овно - ПродавателаСкоро ще ви сложат *** и ще намерите покой! Блазе им на жените и дъщерите ви! Разказвайте им как сте се борили за победата на ИД!
84
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става в този свят по дяволите???"опозиционната делегация, подкрепяна от Саудитска Арабия..."???WTF??Все едно българската опозиция да бъде подкрепяна от Турция в една гражданска война.Не ми го побира главата, колко са видиотени човеците в днешни дни.
83
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Василев 103"Умнико" В бивша Югославия Босна я създадоха американците, Хърватска Немците и накрая Косово СЛЕД РАЗПАДА НА ЮГОСЛАВИЯ за да има ПРЕЦЕДЕНТ отново Американците след Една декларация за независимост дадоха властта в ръцете Главорезите от АОК.Ако Потрошенко и Яйцечук имаха сега ядрено оръжие ти лично какво би направил? Или Някой от Десен Сектор.Иран по принуда от санкциите са почти светска държава но все пак са и Ислямисти както и Турция но от различни лагери. Ще дадеш ли ЯБ на ИД?
82
3
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До ВасилевЕ по-нагъл от теб не бях срещал. Кой създаде Косово? Сложи си диоптри - САЩ. Дори бомбандираха Сърбия за да ги има двете мюсюлмански области / измислени държави/. Сложи си поне турско име да не петниш българското.
81
3
 
16
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До ПреподавателАко не си *** ще може да си отвориш очите и да видиш, че от всички които се бият срещу Асад 80% са наемници от други страни. Те режат глави на своите противници и да не говорим за другите зверства. Сирия остана единствената светска държава в арабския свят. Единствената със законно избрана власт. Асад е виновен за САЩ защото не играе по тяхната ***, смяташ ли това за демократично? А написаното изпрати в посолството на САЩ може да ти дадат зелена карта.
80
1
 
10
 
! Отговори
ученик преди 8 години
До 101: Ти как разбра, че е тиранин и деспот и убиец и насилник? Като прочете в новините ли?
79
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 102Умнико Компромат по-голям от Обвинение в ГЕНОЦИД и Обвинение че е избил еди колко си мирни жители?Нее просто поредния политик срещу който се ползва л*йнохвъргачката на САЩ СМИ защото не е удобен.
78
18
 
7
 
! Отговори
Преподавател преди 8 години
Асад на практика е тиранин и деспот, убиец и насилник. И освен това е слуга на Русия. А целта на Русия е да закрепи Асад във властта срещу обещанието Асад да не допуска алтернативен газопровод от Катар и Египет за Европа и така Русия да запази монополна позиция. На практика Асад защитава монопола на Русия да продава на монополно високи цени газ на държави като България. По ясно не може да бъде обяснено на ***, но лумпенът-маргинал е като друсан футболен фен.
77
2
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 8 години
това са си чисти терористи.
76
1
 
10
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Нека се вземет нежний другарю. вие намерихте ли си сред милите бежанци някой надарен партньор?
75
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад е Сирия !Опозицията са разбойници финансирани от чужди държави.
74
5
 
4
 
! Отговори
Църо преди 8 години
До ShoppЕми приятно забавление! Купете си пуканки и се настанете удобно пред телевизорите! Когато трябва да се излиза на Орлов мост за поредното посрещане на руски войски, от там ще ви съобщят - не гасете приемниците!
73
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 90Аз съм ИТ умнико Химик Разузнавач е моята военна специалност.
72
2
 
15
 
! Отговори
Журналист преди 8 години
До ха ахахахаааЕдно време кра туните като тебе в Америка си мечтали *** Сталин и да прекършат Русия, ама дошъл още по-бесния Хрушчов, който за една бройка не изтърбушил Америка с ядрени ракети от Куба. Само чудо спасило краварите. Почнали да баят да се махне Хрушчов, а се натресли на Брежнев! После Черненко, после Андропов... Та от Ленин, който бил американски човек, до следващия такъв - Горбачов, се изредили 5 главатари на Рашата. Почвай да броиш от Ельцин средно по 10 години на глава
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
асад не трябва да се маха въпреки че им се иска на коалицийката СА,турция,сащ. Видяхме какво стана като махната кадафи и садам ,положението стана по лошо