Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание

Европейците забравиха всичките си ценности, смята Орхан Памук
31 яну 2016 20:30,
161
Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание
Снимка: архив, Ройтерс

Турският писател Орхан Памук обвини Европейския съюз, че заради кризата с мигрантите и борбата срещу "Ислямска държава" проявява снизходителност към посегателствата на Анкара върху правовата държава, предаде Франс прес.

"Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Гледат на нас, както някога гледаха на Саудитска Арабия: щом (турците) правят каквото искаме, какво значение има какво вършат у дома си", заяви носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. в интервю за в. "Хюриет".

Писателят посочва, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" и миграционната криза - две изпитания, с които ЕС не може да се справи без Турция - "са вързали ръцете на Европа".

В края на ноември миналата година Анкара и Брюксел подписаха "план за действие", предвиждащ отпускането на 3 милиарда евро на турските власти в замяна на ангажимента им да контролират по-добре границите си и да се борят с трафикантите на хора. В рамките на споразумението Брюксел се съгласи да поднови дискусиите за присъединяване на Турция към ЕС, прекратени от доста време заради няколко проблемни теми, включително правата на човека.

Критиците на ислямско-консервативното правителство на президента Ердоган го обвиняват, че се опитва да заглуши всички критични гласове в Турция, упражнявайки все по-силен натиск върху медиите.

Турското правосъдие поиска в сряда доживотен затвор за двама опозиционни журналисти заради статия, в която обвиняват режима, че е доставял оръжие на сирийските ислямисти.

Бих казал: "Нека говорим единствено за литература", но това вече не е възможно. Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
2
 
! Отговори
Тъпунгер преди 8 години
До БългаринЗа руснаците Вазов е написал ПОРОБИТЕЛИ
56
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Ако е било съжителство а не робство то Иван Вазов щеше да напише При съжителството, а не Под игото!
55
5
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Тука драскащите, след като не сте запознати със случая по добре спрете да ръсите глупости.Тези журналисти ги съдят за Разгласяване на Държавна Тайна ,където всяка друга държава на мястото на Турция би направила същото. Според вас и Станишев не трябва да е съден ,да но там е Турция не е България ,виновния се наказва . Що се отнася до турските журналисти ,хич да не се оплакват ,много повече медийна свобода имат от българските. Знам турски и следя турската медия.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арабските халифати могат да се похвалят с Авицена, Авероес, алгебрата, арабеските, поезията. С какво могат да се похвалят османистите? Какво наследство са оставили? Имат ли философи, творци, архитекти, учени? Доколкото имат постижения, включително и управленски, се дължат на привличаните християни в управлението. Османските султани поне са били достатъчно хитри и са държали турците встрани от управлението, предоставяйки го на старата византийска аристокрация от квартала Фенер -фанариотите.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам защо се опитвате да докажете, че османското владичество е била няккава идилия. Факт е, че никой от народите, които са опитали от османизма не иска и да чуе за него - включително и арабите. Даже и турците при Ататюрк захвърлиха грозната мумия на османизма. Сега някакви хорица със самоубийствен импулс решават да измият мумията, да я поизлъскат и да ни я предложат на битака
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм от село млечино от там където беше гръмнала първата пушка аз съм от там от този край балкански това е моята родина от там където бистрата вода беше зачервена замърсен в кръв и кал още днес носи спомена туркян дете невино чисто укървавен и замърсен е моя край
51
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 73, Айде бе, а българомохамеданите (помаците) откъде са се пръкнали?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дами и господа вие вярвате ли си че ще стане това ако стане това етническите турци бъдете сигурни че и ние ще искаме не зависимост от византийците и българското царството това е в мой интерес
49
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
това е поредната свинщина на задкулисно водене на политика сближаваща америка с европейския съюз! продажнициние като крайна граница на ЕС - кучета ни яли! направо поредното доказателство за сигурността на нашата държава - но това са малко хора които искаат да го разберат!
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки български род има своите скъпи жертви дадени през турско робство.Но това, което не ни се казва е, че всеки турски род помни зверствата на предците си, извършвани спрямо християните. Толкова укоряваният филм "Време разделно"(бил поръчксов, било авторска измислица) не показва и малка част от зверствата, извършени за да се принудят българите да приемат исляма.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 62 а тези които си загубиха всичко по време на възродителния процес много повече свидетели има от тогава и България е не развита святска държава
46
6
 
4
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Испания не е била под османско владичество никога не знаеш и ти нищо за маври е друга работа
45
3
 
22
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Тези 3 милиарда ЕС да ги беше дал на България и Гърция, че те са външната Граница на ЕС, а не Тюркие! До бъдат убити няколко трафиканта, че да видим тогава кой ще се наема да ги превежда през границата тези нелегални емигранти! Турчилята със сигурност в случая ще надигнат вой за техите граждани- трафиканти, ама да се надяваме в случая, ако не онези оттатък океана, които тази емигрантска криза изобщо не ги бърка, то поне страните от ЕС поне да застанат на наша страна!
44
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 54 а българската история се крепи на 5 романа и 3 стихотворения...факт.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименvij agitkata na deportivo kak se naricat
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мнозина не знаят, че днешна Испания също е била известно време под османско владичество. Но испанците са народ с памет и далеч не изпитват топли чувства към Турция. Говоря за обикновените хора. В тях има развито даже в излишък чувство за чест, и трудно понасят маври и турци...
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което ставаше във босна господа какво беше историята не стара историята е толкова нова че европейския съюз съществуваше не защитавам мюсюлманското население но и не защитавам и християнското нито пък еврейското Турция живеят и кюрди които не защитават ПКК
40
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 милиона турци във Турция като Орхан Памук мислят и са мачкани заради светските си виждания, не всички са забрадени промити мозъци !
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МУ-ХА-ХАБългария прави вноски в бюджета на ЕС а същото това ЕС дава КИНТИТЕ на Турция.Ашкулсун-Аферим.
38
6
 
21
 
! Отговори
do 41 преди 8 години
Проблемът е, че Турция НЕ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА! Ататюрк се опита да я направи такава, но не стана. Армията на Турция я държеше светска и се бореше срещу дивите ***, но ето, че Ердоган обърна нещата. В момента Турция е ДИКТАТУРА, която просто още не е обявена официална. Най-жалкото е, че България няма армия вече и че граничи с Турция! По-добре ЕС да привлече Русия като партньор, защото това ще е война между християни и мюсюлмани. Отново след 1000 години.