Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание

Европейците забравиха всичките си ценности, смята Орхан Памук
31 яну 2016 20:30,
161
Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание
Снимка: архив, Ройтерс

Турският писател Орхан Памук обвини Европейския съюз, че заради кризата с мигрантите и борбата срещу "Ислямска държава" проявява снизходителност към посегателствата на Анкара върху правовата държава, предаде Франс прес.

"Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Гледат на нас, както някога гледаха на Саудитска Арабия: щом (турците) правят каквото искаме, какво значение има какво вършат у дома си", заяви носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. в интервю за в. "Хюриет".

Писателят посочва, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" и миграционната криза - две изпитания, с които ЕС не може да се справи без Турция - "са вързали ръцете на Европа".

В края на ноември миналата година Анкара и Брюксел подписаха "план за действие", предвиждащ отпускането на 3 милиарда евро на турските власти в замяна на ангажимента им да контролират по-добре границите си и да се борят с трафикантите на хора. В рамките на споразумението Брюксел се съгласи да поднови дискусиите за присъединяване на Турция към ЕС, прекратени от доста време заради няколко проблемни теми, включително правата на човека.

Критиците на ислямско-консервативното правителство на президента Ердоган го обвиняват, че се опитва да заглуши всички критични гласове в Турция, упражнявайки все по-силен натиск върху медиите.

Турското правосъдие поиска в сряда доживотен затвор за двама опозиционни журналисти заради статия, в която обвиняват режима, че е доставял оръжие на сирийските ислямисти.

Бих казал: "Нека говорим единствено за литература", но това вече не е възможно. Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28 години живот ме научиха че все още живеем с миналото и повечето от половината население на планетата земя с ме нацисти родих се в мюсюлманско семейство християнска държава български гражданин но не e това да ли съм християнин или мюсюлманин не съм нито едното Ben Türküm...Не мутлу тиркум дийене(Mustafa Kemal Atatürk)
36
0
 
14
 
! Отговори
Гоя Жмек преди 8 години
Ердоган е на върха на политическото крило на Мюсулмански братя. Кой ***.от твърди, че в Турция няма ислямизация? Ердоган сви много от политическото влияние на армията, която традиционно е светски насочена. В азиатската част на Турция, лично той основа "мюсулмански съвети", които взимат участие в управлението на "общините".
35
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47 що българите с кво сте по различни?Само 5 века знаете и нищо друго...
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба си наглеците
33
1
 
17
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ами какво има да се коментира?Прав е човека. За съжаление.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 godini gazta na severen irak toest kyurdite shte teche v Turcia ,tova se dogovoriha BARZANI I ERDOGAN ,teroristite ot PKK koito sa rojba na KREMUL nqmat nikakuv shans ,veche sa izbiti 6 hilqdi terorista
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орхан Памук беше лауреат за нобелова по литература. Това го пиша за тъ.па.ците които го описват като комунист. Орхан не отиде в Стокхолм, защото крайните сунити му бяха вдигнали мерника. Какъв Кремъл, какви комунисти ви гонят в разбитите ви психики...????
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е голяма и светска държава и на Ердоган тава да му е ясно...Вярно строи големи проекти но ислямизацията му няма да се получи...Самите турци щи го разкъсат публично запомнете ми думата...
29
2
 
15
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
НИКОЙ НЯМА ДА НАПАДА ИРАН ПОНЕЖЕ ЗАД ИРАН СТОЙ КИТАЙАКО САУДИТСКА АРАБИЯ ИСКА МОЖЕ ДА ОПИТА САМО ЧЕ ТОГАВА И ЧАРШАФИ НЯМА ДА СЕ ВИДЯТ ИЗ ПУСТИНЯТАИРАН РАЗРАБОТВА НОВИ СВРЪХ СЕКРЕТНИ ТЕХНОГИЙ ОТ КОЙТО МОЖЕ БИ ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО В НАУКАТА И ЦИВИЛИЦИЯТА В ЦЯЛ СВЯТ НЕ НАПРАЗНО АМЕРИКА ОДОБРИ ТЕХНИТЕ ЯДРЕНИ ПРОГРАМИ КОГАТО ДО СКОРО ГИ ОБЯВЯВАШЕ ЗА ОПАСНИ
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма кюрди, които са съюзници на Турция. Както и такива гърци не съществуват.
27
4
 
18
 
! Отговори
Priest преди 8 години
Турците стават все по-нагли, особено назначените им интелектуалци...Турците, които до днес търпят тахаруш по улиците си, да учат европейците на ценности, е все едно убиецът да обвинява жертвата в липса на морал.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС е едно посмешище и няма нищо общо с едновремешните политици. Всичко е само пари и пари и пари. Никой не му стистакеш да затвори границите и да ги спре този хаос! И сега какво? На големи идеалисти се правеха, на пазители на човешката свобода и дрън дрън простотии. И ся кво? Всички си затвориха собствените граници. Жалки не.щастници! Само с един шамар развалиха проект граден за 40 години! После Турция да им върши работата. Дааа бе, те турците са балами. Гушва парите и Ердоган и показва големия!
25
2
 
12
 
! Отговори
Щаши Бам преди 8 години
Европа поне усвои перфектно поведението на застаряваща труженичка, която във всяка ситуация влиза с gъ3ъ напред, за да не се вижда грозното повяхнало лице с разкривени черти и размазан грим. Тя винаги е готова да се пусне на всеки, които си плаща. Това добе, но лошото че е че клиентите като я видят, решават да и правят садистични изпълнения. Европа е на финала на битието си...
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа успешно се интегрира в халифата.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Василев, кви са тия точки бе? Да не пишеш телеграма?!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ЕС да не дреме да си направи Европейска Армия и да брани свойте интереси вместо да налива луди пари в Турция и да чака Турция да и Охранява Границите От ясна по ясна е стратегията на Нато В момента Нато просто не ни служи за нищо освен да Бръщолеви за Руската опасност НАТО НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ ГРАНИЦИТЕ НА СТАРИЯТ КОНТИНЕНТ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ИЗОЛИРА ЕДИН ОТ НАЙ ВАЖНИТЕ СИ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИГРАЧИ В РАЙОНЪТ ТУРЦИЯ
21
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция си е феодална държава, която в културно отношение все още трудно се измъква от 19-ти век. Огромно значение за това бавно културно развитие има ислямът.
20
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това лято пак съм в Турция!
19
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, Кремъл, хибридната то война е много прозрачна за нормално-мислещите хора!
18
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
докато не освободи полит затворници никакви пари на турция това не евр а османскадържава европа да не се прави на ощипана а да вземе мерки спрямо турция