Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание

Европейците забравиха всичките си ценности, смята Орхан Памук
31 яну 2016 20:30,
161
Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание
Снимка: архив, Ройтерс

Турският писател Орхан Памук обвини Европейския съюз, че заради кризата с мигрантите и борбата срещу "Ислямска държава" проявява снизходителност към посегателствата на Анкара върху правовата държава, предаде Франс прес.

"Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Гледат на нас, както някога гледаха на Саудитска Арабия: щом (турците) правят каквото искаме, какво значение има какво вършат у дома си", заяви носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. в интервю за в. "Хюриет".

Писателят посочва, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" и миграционната криза - две изпитания, с които ЕС не може да се справи без Турция - "са вързали ръцете на Европа".

В края на ноември миналата година Анкара и Брюксел подписаха "план за действие", предвиждащ отпускането на 3 милиарда евро на турските власти в замяна на ангажимента им да контролират по-добре границите си и да се борят с трафикантите на хора. В рамките на споразумението Брюксел се съгласи да поднови дискусиите за присъединяване на Турция към ЕС, прекратени от доста време заради няколко проблемни теми, включително правата на човека.

Критиците на ислямско-консервативното правителство на президента Ердоган го обвиняват, че се опитва да заглуши всички критични гласове в Турция, упражнявайки все по-силен натиск върху медиите.

Турското правосъдие поиска в сряда доживотен затвор за двама опозиционни журналисти заради статия, в която обвиняват режима, че е доставял оръжие на сирийските ислямисти.

Бих казал: "Нека говорим единствено за литература", но това вече не е възможно. Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
17
 
! Отговори
Дух Аймия Ко преди 8 години
Все някога, рано или късно, Европа ще заприлича за Южна Америка. Възходът на цивилизацията, чиито носител беше Европа, ще бъде силово спрян!
16
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската антитурска пропаганда залива българското народонаселение!
15
1
 
15
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
А оръжието на Ционистите се казва ИзраелВъпреки че там живеят и много добри ЕврейДа не забравяме че в Вековете Еврей и Мюсюлмани са живели в мир и братство
14
3
 
11
 
! Отговори
СС преди 8 години
Затваряне на външните граници и недопускане на "бежанци"!За турците няма визи за ЕС и пълно ембарго ,като не охраняват границите си!!
13
27
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Фамилиата му е Памук, защото мозъкът му е от памук!
12
2
 
7
 
! Отговори
master преди 8 години
ERDOGAN=SHEKELGRUBER h.ITLER
11
4
 
6
 
! Отговори
master преди 8 години
NEMAI GRIJA,PUTIN SHTE GI RAZVYRVE.A ZA *** ERDOGAN NE IDAT SWETLI BYDNINI
10
0
 
24
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
Цялата световна икономика е дело на Ционистите или може би си въобразяваш че Европа и Америка се управляват от някой друг Тройката,Федералният резерв,Централната банка на всички централни Банки в град Базел Швейцария също е собственост на ционистите
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А-а,г-н Памук! Въобще не си прав."ЕвропИйците си запазиха всички "ценности" - на педерИунгели,на лъстиви бийки,на зооФилизчета и както ли не щеш зооФауна.Там нЕма мРъдане.Там са готови да изтребят собственото си население,което мРъда извън тая посока.Та по тая причина се внася неизмерно количество *** за преобръщане юроспийската идентичност.И да не забравим толерастията.Така,че вече хептен я Фтасахме.Остава ни,като оФчи мат'рал да увеличим Фноса на м***нафи и стадото ще е в ред.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това показва, че Русия е на правилната позиция!
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев ти да не си Еврейн от там и цялата тази омраза към Циониститеххххйй;)
6
2
 
15
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
Съгласен съм с това което си написал с изключение на цитирам:Русия има роля в конфликта, да се задълбочава и да бъде изтощителен и продължителен!Точка.Турция е вкарана в конфликта по съвсем разбираеми причини,регионални и етнически!ТочкаОБОСНОВИ СЕ ЗАЩО?
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОИ ЦЕННОСТИ КАТО 50% СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЗА АТЕИСТИ,ТО И ЗАТОВА Е ТАЗИ ИНВАЗИЯ,ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ ЕВРОПА Е НАПОЛОВИНА ПАДНАЛА БЕЗ ВЯРА,ЧЕСТ,ДОСТОЙНСТВО И СЪРЦЕ.СКЪПИ ЕВРОПЕЙЧЕТА КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ.КОГАТО ВЗЕМАТ ЗЕМЯТА НА ДЕДИТЕ ВИ.
4
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ СПОМОГНА НА ТУРЦИЯ ДА МАРОДЕРСТВА ЕВРОПАЯЗЪК ЗА МАТРЯЛА
3
2
 
39
 
! Отговори
двоен аршин преди 8 години
Е та точно това е двуличието на краварите и пуделите му от ЕС няма значение ,че нашите съюзници вършат нещо за което те плямпат ,че други не трябва да правят. Лоши са само тези които не играят по свирката им.
2
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕ ТО ЕС НЯМА ЦЕННОСТИ ОТ ОКОЛО 20 ГОДИНИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА КОЯТО ВСЕ ОЩЕ СЕ БОРИ С ПРИЩЕВКИТЕ НА БРЮКСЕЛИТЕ.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно си е.Няма няма и ходят да се свалят на Ердоган.А той- джамии фереджета,ислямисти.Може пък да са на заплата при него и Меркел и останалите.