НАТО: Евтиният петрол може да запали политически искри

"Ниските цени могат да тикнат някои държави към авантюри"
4 фев 2016 18:42,
80
НАТО: Евтиният петрол може да запали политически искри
Снимка: архив Reuters

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват горивото и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това предупреди НАТО в свой анализ, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени, Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване.

Още по темата
Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика; мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос и освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар; решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив, въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара; липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, което е вероятно, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойност заради остарелите си технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО изразява очакването за "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция, очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

Прогнозира се, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти по-скоро да бъдат насочени към Китай, докъдето самата Русия няма развита преносна инфраструктура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
17
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
До Анонимен47Абе папагал тия глупости на пияна глава ли ти хрумват?Или поради липса на мозък ти ги спускат от Позитано 20?
53
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
краварите непрекъснато продават оръжие на сауд арабия и разполагат военна техникаоколо границите на русия как да подходи путин като го заобикаля прайда от гмо мозъцислед русия ще дойде реда и на китай ако продължава да се ослушва
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно нещо е управляващата простотията!Единственният реален капитал е човекът с неговите знания,умения и опит!Банкнотите са отчетни бележки за вече вложен ТРУД!Всичко останало води до кризи,катастрофи и войни!През 1973г цената на барел петрол беше 3 долара-и всички бяха щастливи!До 7.5.1945г в Германия са обменяни примерно 1 марка за 1 долар,а на 9.5.1945г-2,5 млрд марки за 1 долар!Целта на една армия не е да "воюва",а да обозначи територията,на която са валидни националните банкноти!
51
0
 
17
 
! Отговори
чон преди 8 години
Китай ще купува евтин петрол от Иран.Добре се наредиха нещата за тях,без да правят нищо.От тях се иска само едно да продължават да подържат растежа,иначе лошо за всички.
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко заобиколен начин (типичен за тая вързана медия) да се каже че Турция и Саудитска Арабия се готвят да запалят третата световна!
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами , щом нема да фалират--да воюват , бе..Нека гинат по фронтовете .Нас , кво ни пука?
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иран , няма да се откаже от търговията с петрол и надали , ще се остави на Русия да им въртят бизнеса.Нещо сте се объркали.Персиец---без алъш -вериш....не може да диша.До сега го спираше ембаргото .От , тук -натаък ....НЕМА СПИРАНЕ!
47
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чрез тази статия се разпространява не информация' а пропаганда. Образец за съвременна журналистика.
46
0
 
22
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Библията не пише за вълчи капани.
45
8
 
35
 
! Отговори
бг преди 8 години
САЩ ще подпалят световна ядрена война..........и ще загинат в нея.
44
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47Обама ми звънна. За сега ядрена война няма да има. Ако ще има нещо запалено ще е дирника ти след спиране рублите......
43
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексКъф народ са руснаците ве?? Скотове напити! "За Сталину, за родину"! И що си мислят, че те трябва да управляват света??
42
7
 
36
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонименима много да риташ с/у Путин ама на него му е през праза.Ревете срещу Руснаците но те поне са народ, вие сте ***.
41
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгТурците/не, че ги обичам/ ще си го преместят в другия крачол. Турчин сутрин пиян на работа няма!! .........За разлика от бляда който безпаметно се е усмъртил със самогон. Турция може да се изхрани и сама. Путиландия-не!
40
0
 
32
 
! Отговори
бг преди 8 години
Американците първо кацнаха на Луната,след това изхвърлиха трупа на Осама Бин Ладен в Индийския Океан.
39
3
 
22
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Турция казват че С-400 се яде с компир и арпаджик.
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хванах че от изреченията: Евтиният петрол може да запали политически искриЕвтиният петрол трябваше да запали политически искриИма разлика но това си го знам.Нато все пак е военна организация не икономическа.Петрола все още няма алтернативи в селскостопанско ,а от там се изхранват 5 милиарда душивъпреки новите технологии.
37
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 38слаб си , ***, издишаш.........щатите нямат проблем, икономиката върви, безработицата намалява......В руските медии вече има въпрос: "Как се яде с-400?"с картошки или със зеле......
36
2
 
33
 
! Отговори
бг преди 8 години
Само забрави какво пише в Библията-че Китай ще изпрати двеста милиона войници срещу муслемо-еврейския Антихрист.
35
10
 
19
 
! Отговори
Мишкаааа преди 8 години
Ко ми слагаш минуси, недоноско!!!! Истината боли нали ???