Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Свикват извънредно заседание на съвета на сигурност на ООН
254
Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег
Снимка: БТА

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Пускът е в нарушение на санкциите на ООН, забраняващи на Пхенян да използва технологии за балистични ракети, предаде БТА.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация. Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо". От САЩ също потвърдиха, че е засечено изстрелване на ракета от страна на Северна Корея.

Във връзка със случая САЩ, Япония и Южна Корея са поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН днес. Пожелали анонимност дипломати от съвета заявиха пред Ройтерс, че заседанието вероятно ще се състои в 16 ч по Гринуич в главната квартира на ООН. Те обаче не дадоха повече подробности.

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ заяви днес, че системите му са засекли и проследили изстрелване на севернокорейска ракета в космоса, предаде Ройтерс. Ракетата е засечена в 1.29 ч по Гринуич и траекторията й е била над Жълто море, се казва в изявлението на СТРАТКОМ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди отбранителния ангажимент на САЩ към Япония и Южна Корея след севернокорейския ракетен пуск. Той заяви също, че ще работи със Съвета на сигурност на ООН по "значителни мерки" за търсене на отговорност от Пхенян.

САЩ се зарекоха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят себе си и съюзниците си след изстрелването на севернокорейската ракета. Вашингтон също така призова международната общност да покаже на Пхенян, че "трябва да има сериозни последствия за безразсъдните му действия", предаде Ройтерс.

"Севернокорейският пуск с използване на технология за балистични ракети е поредното дестабилизиращо и провокационно действие и представлява крещящо нарушение на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на ООН", посочи в изявление Сюзан Райс, съветник на президента Обама по въпросите на националната сигурност.

"Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси - включително за сигурността на някои от най-близките ни съюзници. Осъждаме днешното изстрелване”, допълни тя.

Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап предаде, че осъщественият от Северна Корея пуск на ракета с далечен обсег може да е бил неуспешен.

Официалната осведомителна агенция на Китай Синхуа излезе с коментар, в който посочи, че изстрелването ще засили напрежението на Корейския полуостров. В него се отбелязва, че на полуострова нямат място ядрените оръжия и че той не може да изпада в състояние на война. Всички страни трябва да се отнесат към ситуацията със спокойствие, за да не допуснат тя да излезе извън контрол, се казва още в коментара.

Японският премиер Шиндзо Абе е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, като в него са участвали министрите на външните работи и отбраната Фумио Кишида и Ген Накатани, предаде ТАСС. Абе е разпоредил да бъде събрана всичката възможна информация за пуска, да има готовност за непредвидими обстоятелства и да бъде гарантирана сигурността на всички граждански самолети и кораби.

Южнокорейският президент Пак Гън Хе също е свикала Съвета за сигурност с участието на министри и директора на разузнаването. Тя определи изстрелването на ракетата като "непростим провокационен акт" и призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме сериозни санкции, съобщи Ройтерс.

На този етап данни сочита, че от изстреляната от Северна Корея ракета са се отделили четири части, които са паднали в морето. Токио посочи, че фрагменти са паднали в Жълто море на 150 км южно от Корейския полуостров, на 250 км югозападно от Източнокитайско море и на около 2000 км южно от Япония в Тихия океан, предаде агенция Киодо. Отбелязва се, че мястото на падане на елементите от ракетите в Тихия океан не съвпада с предварително зададените кот Пхенян координати на международните организации. Последната от частите е продължила да лети на юг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
С КАКВА НЕЗЕМНА РАДОСТ ПРОЧЕТОХ,ЗА ПЕРИОДА ОТ 26 ГОДИНИ НЕ САМО ПРЕВАТИЗИРАТ Т.С.КРАДАТ, А ЩЕ СЕ ПОСТРОИ НЕ Е КАЗАНО,ДАЛИ НЯМА ДА ИЗПОЛЗУВАТ НЯКОИ СТАР ЦЕХПРЕДПРИЯТИЕ АЙТОС ПАКЕТИРАНЕ НА СЬОМГА,ОТКРИВАТ СЕ ТОЛКОВА МНОГО 100 РАБОТНИ МЕСТА.НАПРАВО СЪМ ПОТРЕСЕН,ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ТОЛКОВА МНОГО РАБОТНИЦИ,ПРИ ТАКЪВ НАПЛИВ ЗА РАЗВИТИЕ НА БОЙКОВАТА ИКОНОМИКА.АКО СЕ ПИШЕШЕ ПРИ БОЙ ТОШО ЦЕХ ЗА 100 РАБОТНИКА,ЩЕШЕ ДА БЪДЕ СТРАШНА ОБИДА.ЧЕ В НАШИТЕ ПО ГОЛЕМИ СЕЛА ИМАШЕ ТАКИВА ЦЕХОВЕ. НАПРЕД
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересно, ако е в полза на щатите ООН и съвета за сигурност са много важни, в обратният случай, въобще не ги интересува какво мислят те, дали да се нападне Сърбия, Ирак, Афганистан, Сирия ... все тая.Но сега много е важно
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северна Корея е последната жертва между изтока и запада, западната Южна Корея произвежда колите и техниката на половината свят, източната северна корея произвежда оръжия за масово унищожение пасат трева, буквално, и стоят на тъмно през нощта, трола кой твърди че северна корея били добри в това и онова да ми покаже нещо севернокорейско? Китай храни северна корея като куче пазач срещу Япония и Южна Корея, това е единствената цел северна корея да не умре от глад, куче пазач на Китай
59
2
 
10
 
! Отговори
До 121 преди 8 години
До АнонименПрав си че не внасят моркови защото ядат трева и ядливи корени има видеоклипове в тубата също така нямат и ток като в крим но имат ядрени ракети пак като в крим за тока на северна корея има сателитни снимки в които южна корея изглежда като остров сякаш на север от Южна Корея няма нищо пълна тъмнина и Моля не ме изтривайте този път не съм казал нищо лошо за русия
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо ми се губи...Значи Ю.Корея може да пусне спътник с тежката ракета "Наро-1" от космодрума на о-в Наро, а КНДР да не може? Е, защо КНДР да не стане 12-тата космическа държава на Земното кълбенце? Какво *** джапанайките? Защо не си гледат тяхната космическа програма, тяхната тежка ракета Н-IIB и шпионските спътници, направени специално за наблюдение на КНДР? Ще кажа, че първата степен и на сев.корейската и на ю.корейските (!) ракети са направени със съдействие на руснаците - център Хруничев
57
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на корейците!Държава с територия колкото БГ,с население ,три пъти по-голямо,отколкото бяхме през 1989г- и произвеждат- въпреки забраните и санкциите- ракети и спътници!Те са особено силни в полимерната химия,въглеродните материали, биотехнологиите, нанотехнологии, математика,ядрени и ракетни технологии.Това е високоразвита икономика!И сигурно не внасят моркови от Англия и картофи от Испания!И не се управляват от д.ебили като Костов,Станишев, Борисов, Кобурготски,Бокова,Кунчева и т.н.!
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно наистина ще има голяма мащабна война щом чак изолираните севернокорейци тестват бомби и пускат сателити в космоса направо по бързата процедура. А и скорошните отпадане на санкциите срещу Иран от ЕС и САЩ също не са случайни, един вид подмазване.
55
8
 
12
 
! Отговори
БГ преди 8 години
СКОРО ЩЕ ПОЧНЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ КАПАЧКИ ЗА БУРКАНИ,СЛЕД КАТО НАВСЯКЪДЕ ДЕМОКРАТИЧНО СЕ ЛИКВИДИРА /окради,приватизира/ ЦЯЛОТО НАРОДНО СТОПАНСТВО.
54
11
 
24
 
! Отговори
Васил преди 8 години
Не разбирам как така на скапаните Американци им е разрешено всичко а на Корейците не хах да си изтрелват квото искат,а ако изтрелят и някоя ракета към Вашингтон и Ню Йорк,ще е още по добре.
53
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те от ООН забранявали на СК да използва технологии за балистични ракети?На младият им вожд му е през оная работа.Те бяха забранили и на Иран да използва атомната си енергетика както си иска.Но те от ООН разрешават на САЩ да убиват невинни жени и деца по цял свят.Значи може САЩ и останалите страни от Европа да произвеждат оръжия да ги продават на психясали терористи по цял свят,да отделят милиарди за въоръжаване,а на малкият Ким му били забранили.СК до сега не е нападнала никой.Факт.
52
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кучетата си лаят, ракетите си летят. Браво на малкия жълтур!
51
6
 
25
 
! Отговори
ким сун преди 8 години
За страничния наблюдател остава въпроса как СК няма право да има ракети за отбрана,а нейните съседи да имат.Или въпроса как американците постоянно дрънкат оръжия по целия свят и определят закона а другите нямат право на това.Америка не е най могъща заради долара,петрола и новия айфон,а защото са психопати които са готови да започнат война заради това че някой ги погледнал на криво.Това е реалноста,а приказките са за малките деца.
50
10
 
27
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Една страна от 22 000 000 население и с площ малко повече от Татковината ни изведе спътник в космоса!? Няма неграмотни, няма безработица. Ние нямаме 2 изтребителя не за защита, а за патрулиране в небето ни, Всели 4 младеж не учи и не работи! Гордея се с Родината си, гордея се ГЕРБ, Гордея се с Президента си! Води ни ГЕРБ към светли бъднини! Води ни любими Бойко към просперитет!
49
19
 
8
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Този пcихопат на снимката ми е вторият най-противен човек в целия свят след джуджи!
48
2
 
8
 
! Отговори
До 120 преди 8 години
От онзи ден започна доставката на американски втечнен газ за Европа, първата доставка е за Балтийските страни на цена от 132$ за 1000 куб м
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси....stignah do tuk i spriah da ceta...Pone si go priznavat kravarite..
46
2
 
2
 
! Отговори
художника преди 8 години
Споко бе хора! Според плана Е`ан- Трът, като станеме 2 милиона Макетата че ни превземат и че ни пазат въздушното пространство. Така автоматично Македония че влезе у НАТО и ЕС.Манете ги теа корейци, ние че станеме сила на Балканите и у Европа и Брюксел че се премести у Скопие. Справка: Уки-педерия. ком - Планът Е`ан - Трът
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 119произвеждаме каскети за феновете на жужетата.
44
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тролгеносен"Не му обръщайте внимание на скапания ***. Напишете "глад в кндр" в търсачката. чак в уйкипедията го има. Около 3 000 000 измрели и случай на канибализъм. Да живее Ким!!"Да бе, 3 мил измрели, а изстрелват спътници, под изолация и санкции ама имат работеща икономика, произвеждат си сами всичко необходимо, собствена марка коли имат, даже смартфини и таблети имат севернокорейски, ама 3 мил измрели от глад. А евроатлантическа България нищо не може да произведе, дори домати внася.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко тона носи прословутия РД?Питам за да сметна колко двигателя ще са нужни за да изстреляме целия севернокорейски народ до червената планета.Да я култивират.