Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Свикват извънредно заседание на съвета на сигурност на ООН
254
Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег
Снимка: БТА

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Пускът е в нарушение на санкциите на ООН, забраняващи на Пхенян да използва технологии за балистични ракети, предаде БТА.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация. Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо". От САЩ също потвърдиха, че е засечено изстрелване на ракета от страна на Северна Корея.

Във връзка със случая САЩ, Япония и Южна Корея са поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН днес. Пожелали анонимност дипломати от съвета заявиха пред Ройтерс, че заседанието вероятно ще се състои в 16 ч по Гринуич в главната квартира на ООН. Те обаче не дадоха повече подробности.

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ заяви днес, че системите му са засекли и проследили изстрелване на севернокорейска ракета в космоса, предаде Ройтерс. Ракетата е засечена в 1.29 ч по Гринуич и траекторията й е била над Жълто море, се казва в изявлението на СТРАТКОМ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди отбранителния ангажимент на САЩ към Япония и Южна Корея след севернокорейския ракетен пуск. Той заяви също, че ще работи със Съвета на сигурност на ООН по "значителни мерки" за търсене на отговорност от Пхенян.

САЩ се зарекоха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят себе си и съюзниците си след изстрелването на севернокорейската ракета. Вашингтон също така призова международната общност да покаже на Пхенян, че "трябва да има сериозни последствия за безразсъдните му действия", предаде Ройтерс.

"Севернокорейският пуск с използване на технология за балистични ракети е поредното дестабилизиращо и провокационно действие и представлява крещящо нарушение на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на ООН", посочи в изявление Сюзан Райс, съветник на президента Обама по въпросите на националната сигурност.

"Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси - включително за сигурността на някои от най-близките ни съюзници. Осъждаме днешното изстрелване”, допълни тя.

Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап предаде, че осъщественият от Северна Корея пуск на ракета с далечен обсег може да е бил неуспешен.

Официалната осведомителна агенция на Китай Синхуа излезе с коментар, в който посочи, че изстрелването ще засили напрежението на Корейския полуостров. В него се отбелязва, че на полуострова нямат място ядрените оръжия и че той не може да изпада в състояние на война. Всички страни трябва да се отнесат към ситуацията със спокойствие, за да не допуснат тя да излезе извън контрол, се казва още в коментара.

Японският премиер Шиндзо Абе е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, като в него са участвали министрите на външните работи и отбраната Фумио Кишида и Ген Накатани, предаде ТАСС. Абе е разпоредил да бъде събрана всичката възможна информация за пуска, да има готовност за непредвидими обстоятелства и да бъде гарантирана сигурността на всички граждански самолети и кораби.

Южнокорейският президент Пак Гън Хе също е свикала Съвета за сигурност с участието на министри и директора на разузнаването. Тя определи изстрелването на ракетата като "непростим провокационен акт" и призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме сериозни санкции, съобщи Ройтерс.

На този етап данни сочита, че от изстреляната от Северна Корея ракета са се отделили четири части, които са паднали в морето. Токио посочи, че фрагменти са паднали в Жълто море на 150 км южно от Корейския полуостров, на 250 км югозападно от Източнокитайско море и на около 2000 км южно от Япония в Тихия океан, предаде агенция Киодо. Отбелязва се, че мястото на падане на елементите от ракетите в Тихия океан не съвпада с предварително зададените кот Пхенян координати на международните организации. Последната от частите е продължила да лети на юг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, тия нали бЕха умрели то глад там бе, а пък спътници изтрелват? Краварите се насмели, съвета за сигурност на ООН се събира и всички се набират от гладуващите севернокорейци. А на проспериращата евротлантическа България турски самолети и пазят небето - смЕх, смех, смех...
41
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 104Не бъди толкова сигурен, ти бил ли се в Северна Корея, за да знаеш как там стотици хиляди умират от глад - нали нямали никаква информация за тях. Но е факт, че така умират от глад, че за 30 години под тотално ембарго и изолация наложени от Америка населението на Северна Корея се увеличи от 10 на 23 милиона, а за 25 години под американско "партньорство" евроатлантическа България намаля с една трета и от 9 милиона стана 6 милиона.
40
10
 
11
 
! Отговори
до 104 преди 8 години
*** за какви огризки ми говориш в кофите в Северна Корея?! Само ти ли не знаеш, че стотици хиляди умират от глад, други стотици хиляди умират по затворите и концлагерите, там хората са като сенки, там няма нормален живот и наистина по селата където глада е най-голям се прехранват като изравят корени! Кво ми хвалиш тия ненормалници - лидерите на най-долния и жесток комунистически режим в историята, нещо като Сталиновия, но съвременен, 70 години след него, където живота на човека не струва пукн
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северна Корея изстреляла спътник в Космоса и съвета за сигурност на ООН спешно се събира на заседание. САЩ започват нова война някъде по света срещу суверенна държава /Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и т. н/, но същият този съвет мълчи, сякаш нищо нередно не се случва. Е, докога тези двойни стандарти питам аз. Докога тази открито фашистка демагогия. Спътника ли е по-опасен или Третата световна война, която ни подготвят янките, милитаристи отвъд океана.
38
17
 
11
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
В Северна Корея няма пенсионери! Измират в предпенсионна възраст в хилядите концлагери и затвори на комунистическия режим!
37
9
 
9
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
Е как няма да се увеличат, като никой не може да излезе от концлагера Северна Корея, затова и се увеличават! Горките хора все едно живеят в нещо като Джурасик парк, изолирани от целия свят и където вече 50 години се извършва някакъв злодейски експеримент на комунистическа диктатура от богоизбрана зловещата клика на изкукали комунистически лидери!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A vashiq Volen kak deistva?Kato plue sreshtu turcite i sled tova glasuva za tqh li?
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ако им отворят границите на КНДР сигурно и един милион няма да останат...хаха..
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и Садам се дуеше и обиждаше наляво и надясно хамериканския президент, но след това го измъкнаха от една дупка, където се беше наврял от страх и го обесиха, та и тоя севернокорейски *** ще свърши по същия начин! Ще му набучат подстриганата зелка на някой колец в скоро време!
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТака гладуват и пасат трева севернокорейците, че за 30 години от 10 милиона станаха 26 милиона население. А България за 25 години евроатлантизъм от 9 милиона стана 6 милиона, намаля с 1/3 и 3 милиона измряха или се разбягаха кой-накъдето му видят очите да слугуват на богатите на запад.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ким е решил след като поразработи технологията да качи всеки кореец северен разбира се на ракета и да се изстрелят вкупом сичкото комуналист на друга планета.Тук не били разбрани.Ким е предвидил и стотина ракети за българските си симпатизанти от атака.Записвания в амбасадата.
31
9
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 8 години
Братята турци ще пазят небето на модерна евроатлантическа България с модерни натовски самолети!
30
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
при пълна липса на новини за бг достижения четем за севернокорейските. Нормално!
29
3
 
4
 
! Отговори
Бомби преди 8 години
Айде време му е и на този. Влизайте и го изнасяйте. Да се приключва.
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Севернокорейския народ пасе трева, щото иначе ще умре от глад, но другаря Ким разпорежда да се изстрелват ракети за милиони! На гол г-з чифте пищови!
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия тъ.пи комунисти няма какво да ядат, съсипаха народа си от глад и мизерия, но иначе изстрелват ракети за милиони $ - простотия до шия комунистическа!
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Останаха космонаФти в МКС само в студиото в Останкино.От там предават.Иначе ладата и с ремонти трудно изкарва 3години,да не говорим за 3 000 км.
25
2
 
2
 
! Отговори
dhjm преди 8 години
До 73101То и акълец трябва.
24
5
 
7
 
! Отговори
73101 преди 8 години
защо ние не изстреляме нещо подобно? Защото умеем само да пишем глупости за другите...
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що никой не публикувал осмиваща статия за корейския лидер?Не е ли смешно вече!?