НАТО да си стои в своите граници, размаха пръст Лавров

Митът за "руската заплаха" е нужен, за да оправдае съществуването на НАТО
10 фев 2016 11:14,
502
НАТО да си стои в своите граници, размаха пръст Лавров
Снимка: архив Reuters

Раздуването на мита за "руската заплаха" е необходимо, за да оправдае съществуването на НАТО. Това заявява външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за "Московский комсомолец", предаде ТАСС.

"НАТО отговаря за своята зона и както е записано във Вашингтонския договор, осигурява колективна отбрана срещу нападение. Ами тогава си стойте в своите граници, никой няма намерение да ви закача. Това обаче им се вижда малко, тъй като губи смисъл съществуването на военнополитическия блок", отбелязва Лавров.

Обречени на неуспех са според него опитите на Северноатлантическия съюз да намери смисъла на съществуването си, изгубен след разпадането на Варшавския договор.

"Операцията в Афганистан не подпомогна това търсене. Тя се провали и днес ситуацията в тази страна стремително се влошава - "тероризмът се разрасна, десетки пъти се увеличи наркотрафикът", посочва първият дипломат на Русия.

Във връзка с последните събития в Крим и Сирия сега дейно се експлоатира т. нар. руска заплаха, за да се обясни по-нататъшното съществуване на НАТО, казва Лавров, цитиран от БТА.

По думите му чрез изкуствено разпалване на безпочвени страхове алиансът се опитва да овладява геополитическото пространство все по-близо до границите на Русия - въпреки предишните обещания и ангажименти.

"Виждаме всичко това. Те разбират всичко това, но се правят на наивници, включително по проблемите на ПРО, която наред с разиряването на НАТО е дестабилизиращ фактор за глобалната стабилност и нарушава глобалните паритети", добавя Лавров.

Поканата за членство в пакта, отправена към Черна гора, е "изкуствено решение, няма да добави никаква сигурност на натовците". Черногорският народ едва ли е забравил натовските бомбардировки и "надали ще приеме с ентусиазъм идеята на своето ръководство "да потули много неща" с присъединяване към НАТО", твърди Лавров.

"Въпросът не опира до Черна гора, а до това как НАТО се отнася не само към развитието на отношенията с Русия, а към гарантирането на глобална сигурност", твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 373 не е в крим руснаците са преселници прогонили месните от няма и 70 години А КОСОВО винаги е било Албанско като население впрочем сърбия няма и 70 години владеене на тази територия от как се е пръкнала ФАКТ
304
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно е прав!
303
8
 
9
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
До К не ни дреме ще се раширяваме чак до китай русначета
302
7
 
7
 
! Отговори
Az преди 8 години
Ne razbiram zashto ima hora,koito slagat znak za ravenstvo mezhdu NATO i ES?! NATO e vredno za BG i za Evropa, a ES e polezen.
301
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби,какво прави НАТО в страните членки си е натовска работа.Най -малко на Русия дължи обяснение.
300
2
 
7
 
! Отговори
хехе преди 8 години
До Анонимен 380кментари на латиница не чета !!!!и им праскам мминуси без да ги чета !опитай пак !
299
4
 
18
 
! Отговори
хехе преди 8 години
До Анонимен 376Пич дали е спазен този договор !!!!???Абрахамси влизат в България в Румъния се изпозват бившите летища от соц.време за НАТО-вски бази в Полша се вкарват ракети ....в Литва се пращат НАТО-вски инструктори ...даже в Украйна има вече НАТО-вци ....и ти ми обясняваш че няма разширяване на НАТО на изток ....
298
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хехеA nqmashe li opit za izbivane,VAZRODITELNIYAT PROCCES,desetki ubiti i hilqdi v BELENE,zabrana na ezika
297
7
 
6
 
! Отговори
хехе преди 8 години
До Анонимен 374Паралела с Турция е глупав ....Ами ако тръгнем да си избиваме народа в Родопите щото са мюсулмани или турци (както Украинците избиват Украинци в Донбас и Луганск ) ...Турция може и да се намеси ..... донякъде с право !!
296
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби,недей анонимно де.И без това тролейбусваш за жълти копейки,не си хвърляй курсовете с тролея напразно.
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 371Е ако такъв договор няма ...няма договор и за украйна !
294
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 356A turcite ako napravqt kato rusnacite ,kvo shte kajesh
293
5
 
12
 
! Отговори
До 356 преди 8 години
Приднестровие е област населена с руснаци, които не са се съгласили да се примиряват с молдовските издевателства над тях, Абхазия-абхазците не искат да живеят под грузинско управление и се отделят, осетинците също не желаят да са управлявани от Грузия, за Донбас не виждам защо всички намесват Русия, в Крим населението само пожела да се присъедини към Русия след референдум. Всичко това не е ли същто както в Косово?
292
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOBRE CHE NATO ne se razpadna ,toya idyot shtql da napadne cqla evropa i blizkiya iztok,iska ti se nato da se razpusne no nqmaa mechkoo
291
4
 
10
 
! Отговори
К преди 8 години
До trafoPOSTСпоред договор след разпада на СССР НАТО се е задължило да не с разширява на изток, сиреч на изток от Германия. Според вас това спазено ли е?
290
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тук е пълно с турци,които се представят за мразещи братска Русия "българи"."
289
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия устремено се е запътила към небитието, при СССР. Eвропа да се готви да изхранва 140 милиона руснаци. Да трупа тренинг, идва милиарден Китай. Където управляват комунисти неминуемо следва глад. Доказано!
288
9
 
9
 
! Отговори
!!! преди 8 години
"Дружбата" между Русия и България (и други страни в опасна близост) е като тази между училищния хулиган-бабаит и учениците от долните класове, редовно преджобвани и малтретирани от него. България (за жалост) е най-плахият и безволев училищен малчуган, което го превръща автоматично в "любимата" жертва - най-жестоко, цинично, арогантно и със садистично сладострастие ограбвана, малтретирана и изнасилвана.
287
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предприемачът милиардер Доналд Тръмп се интересува от бизнеса си, а не от военни конфликти с Русия, плюс това е приятел е с Путин. Шансовете да спечели са повече от много големи, и това ще бъде краят на НАТО, и народите по света ще могат да дишат по спокойно. Тогава Русия ще се справи за нула време с всички мюсюлмански терористи, след като нямат вече американска подкрепа.
286
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да отбележа,че дружба между русия и България,НИКОГА не е имало!Освен ако "кражба" и "окупация" не са станали синоними на "дружба"!