Анкара: Москва се държи като терористична организация

Ахмет Давутоглу заплаши с турска ответна реакция
15 фев 2016 17:00, Елка Василева
1046
Анкара: Москва се държи като терористична организация
Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини в Киев Русия, че се държи "като терористична организация" в Сирия, като заплаши с "изключително решителна" турска "ответна реакция", предаде АФП.

Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция, заяви Давутоглу на пресконференция с украинския си колега Арсений Яценюк.

Русия и организацията "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право, добави той.

Истинското намерение на Русия /в Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, обвини Давутоглу, след като руската авиация подкрепя от началото на февруари офанзивата на режима на Башар Асад срещу контролираната от бунтовниците провинция Алепо.

Тези въздушни удари доведоха до бягството на десетки хиляди хора, които Турция настани в лагери в Сирия от другата страна на турско-сирийската граница.

Миналата седмица след интензивни преговори в Мюнхен САЩ, Русия и основните им съюзници, включително Турция, се договориха за спиране на военните действия в цялата страна в срок от една седмица. Това бе обявено от американския държавен секретар Джон Кери.

Те взеха решение също за осигуряване на незабавен достъп до хуманитарна помощ за цивилните, бягащи от боевете, специално от офанзивата в Алепо.

Обвиненията на Давутоглу бяха отправени няколко часа след публикуването на съобщение на руското министерство на външните работи, в което руската дипломация заявява, че е "сериозно обезпокоена" от обстрела от турската артилерия на кюрдски позиции в Сирия за трети пореден ден.

От няколко месеца турското правителство отправя предупреждение към Партия "Демократичен съюз" и военното й крило - Сили за защита на народа срещу всякакви опити за трайно настаняване на запад от река Ефрат.

Анкара се опасява от възможността сирийските кюрди, които контролират вече голяма част от Северна Сирия, да разпрострат влиянието си върху почти цялата зона на границата с Турция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1046
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
1
 
2
 
! Отговори
Райна преди 8 години
Османлийче,първо щом живееш в МОЯТА държава ще уважаваш предците ни, второ - щом говориш на български и прокламираш чужда идеология значи или си терорист или си разузнавач на чужда държава. И понеже си знам правата, те уверявам че ще подам сигнал в ДАНС и всички органи разследващи такива като тебе, да даваш обяснения какво точно значи "та да не се налага да ви изправяме кривите д3урли с прави лопати!" Гарантирано от оная, в чиито вени тече кръв от рода на Ботев. Айде тичкай в турското консулств
239
2
 
3
 
! Отговори
До 467 преди 8 години
Не съм русофоб, но колкото по-близо до запада и толкова по-далче от Русия стои България, толкова по-добре. Всички държави, котио гравитират около Русия са с много нисък стандарт на живот, ширеща се корупция и други подобни характерности придобити по руски модел. Въобще няма да коментирам отвратителната акция на Русия с/у Украйна. В 21-век да анексираш територии от братска държава ? Русия си заслужава санкциите и изолацията, вас русофилите не ви разбирам, приличате ми на сектанти.
238
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей брей путин не смее да нападне турците вместо това се моли за извинение и компенсации и им наложи зарзават ембарго като нападение за отмъщение но вместо това нашите родни няколко стотин беззъби пенсионери атакисти или членове на столетницата като нищо могат да вземат бастуните си и с чейнетата си да нападнат най голямата армия в Европа, тогава турците ще се чудят на кого да помагат? На беззъбите пенсионери ли на сирийците дето им се давят по курортите ли и изплуват пред руските туристи ли?
237
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългаркаНе се притеснявай турците няма да имат нужда от защитаване, тях путин ги убива с чушки и домати след като туркинята с ф16ката им свали бомбандировача су от военно космическите междузвездни въздушни сили на Русия, остави ги турците да си ядат чушките и да стоят на сухо без рускините, тава им е отмъщениетоза СУто
236
5
 
13
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Не знам какви ги дрънкате всичките, но се моля да не стига до конфликт м-у Турция и Русия, защото тогаво по натовски д-р ще трябва да сме на страната на Турция... Е, сещате ли се как всички натовси оръжия на наша територия НАРОДА ще обърне с-у турците и съюзниците. Дали можем? Пичове, народа опълчи ли се на Хитлер когато искаши нашите евреи? Уверявам ви, че няма българин, който да вдигне ръка на руснак за да защити турчин. Хората около него ще го пребият с камъни. Така че мислете г-да политици.
235
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е, никой не иска да си има работа с терористи били те с газ петрол или 8800 атомни ракети, за това днес русия има един единствен съюзник, Башар Ал Асад на когото помага да го спаси от собствения си народ, очаквам руско иранската братска дружба да свърши когато иранците залеят с петрол световните пазари, братя братя но сиренето си е с пари
234
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен467 не съм социолог но България ви обича, толкова много ви обича че близо три милиона млади българи предпочетоха изгнилия запад след като махнахме бодливата тел на желязната завеса а как хубаво ни лъжехте когато руския беше задължителен колко бил изгнил пусти му запад, и ние ви вярвахме вярвахме че отидохме да проверим какво ни лъгахте
233
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Erdogan moje da govori chasove za cifri milioni dati bez da gleda edna beleshka a mnogo ot kolegite mu neznaqt kakvo sa qli vchera taka che nqma kak segashnite zvezdi da merqt muskuli sas Erdogan
232
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МРАЗЯ РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА И ИМПЕРСКА ПРОПАГАНДА .НЯМА ДА ПОДЗВОЛЯ ----ДА БЪДА МАНИПУЛИРАН И НАСТРОЙВАН ПРОТИВ , РОДНИТЕ СИ БРАТЯ С РАЗЛИЧЕН ЕТНОС И ВЯРА...!!!!ПЛЮЯ НА РУСКАТА ПРОСТАЩИНА И НАГЛОСТ!ВИНАГИ ЩЕ ЗАЩИТАВАМ СВОЯ РОД , ЕТНОСИ , ВЯРА ...И ЦЕЛОСТТА НА НАЦИЯТА!ВИНАГИ!!!!
231
10
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
НЕ МИ ПУКА ЗА РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ПРОСТИ И ПРИМИТИВНИ ПИЯНИЦИ."БРАТЯ СА МИ" ---ХОРАТА С КОИТО СМЕ ОТ ЕДНА КРЪВ И С КОИТО СЪМ ДЕЛИЛ ЗАЛЪКА СИ В ТЕЖКИТЕ ГОДИНИ НА РУСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО!ВЯРАТА ---Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ , ЗАЩОТО Е ЛИЧНО ДЕЛО!!!!!1БОГ МИ Е СВИДЕТЕЛ----АКО ТРЯБВА , ЩЕ ЗАЩИТАВАМ "БРАТЯТА СИ" ...С ОРЪЖИЕ В РЪКА /ако се налижи/!!!
230
0
 
2
 
! Отговори
Впечатлен преди 8 години
Е това е ***. Оригинален, тракийски ...
229
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
predi dva veka hora kato Erdogan i Putin bqha istinski vlastvashti hora sas harakter no sega tezi filmi ne se gledat eto che gi skaraha na minutata kakto bqha priqteli stanaha vragove cionistite upravlqvat sveta
228
4
 
3
 
! Отговори
Тема за размисъл преди 8 години
А защо не обсъждате факта, че любимите ви немци, англета и прочие днес са поискали ние да станем буферна зона на мюслитата, демек тука да се напълни със сирийци, а ония "белите" да си вземат умните за тях, а другите да стоят в БГ и Македония. Явно си мислят, че нашите жени си нямат мъже, че за това им е ок да ги зядяват и насилват ***. Защо мълчите по тоя толкова "небългарски въпрос" или не ви пука! Че защо ви е, по важно е да защитавате турците от българите, интересно, защо ли?
227
8
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Не плюйте по Турция , ...ЗАЩОТО АКО НЕ Е ТЯ -----И ГАЩИТЕ НА ЗАДНИЦИТЕ СИ , НЕ МОЖЕТЕ ДА ОПАЗИТЕ.НЕ ДРАЗНЕТЕ ЕРДОГАН , ЗА ДА НЕ ВИ ПРАТИ 5-10-ХИЛ. СИРИЙСКИ ГЛАДНИЦИ .....ДА ГИ ХРАНИТЕ!НЕ СИ ХВЪРЛЯЙТЕ ХЛЕБЕЦА ОТ ТОРБИЧКАТА...ХА,ХА,ХАААААААААААА....НЕ СЕ ПИШЕТЕ , "ГЯВОЛИ" .... КАТО КОМУНИСТИТЕ....!!!!ШЕ ВИ СЕ ВЪРЖЕ , АДСКИ СКЪПО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
226
1
 
6
 
! Отговори
Ха така! преди 8 години
Я какво било бонбандиране на болници и училища. По тоя повод кога ще обявите САЩ и Брититата за терористи, тъй като бомбандират училища и болници в София по времето на Втората св. война и то, забележете, без ние да сме пратили и един войник срущу тяхните. Защо не изкарате архивите, че да видим ние тия терористични организации от кога ги има!
225
7
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА ТУРЦИЯ!НАЙ- ДОБРИЯ НАШ И НЕПРЕТЕНЦИОЗЕН СЪСЕД --ДОКАЗАЛ УВАЖЕНИЕ, КЪМ КРЪВНАТА ВРЪЗКА НА БЪЛГАРИ , ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ и МЮСУЛМАНИ .В ГОДИНИТЕ НА ГОЛЕМИЯ ГЛАД , ИНФЛАЦИЯ И ФАЛИТИТЕ НА БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ-----ТУРЦИЯ , ПЪРВА ЗАЕДНО С ГЪРЦИЯ НИ ПОДАДОХА РЪКА.ТУРЦИЯ ---Е АБСОЛЮТНИЯ ГАРАНТ ЗА ЦЕЛОСТТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!ТУРЦИЯ И НАТО -----В ЗАЩИТАТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ-----ЗАЕДНО В ЕС!!!!!
224
0
 
3
 
! Отговори
хехе преди 8 години
Абе не знам кой се държи като терорист ...ама Турция прие в Болниците си над 2000 ранени ислямисти .....представящи се за сирийци ....Турция изкупуваше на ислямистите нефта .....Турция бомбандира законната власт в Либия ...аа сега кой е терорист
223
0
 
3
 
! Отговори
БГ. ФРАНСЕ преди 8 години
Заради тази *** на снимката ще пламне третата световна...И то само защото има прекалено алчни хора на този свят...И защото има една Страна която се бърка на всякъде, и раздава демокрация на ляво и на дясно...макар че не разбраха че демокрация и ислям , са неща напълно не съвместими...Чалмата на снимката ще запали войната защото точно тази държава, му шушне в ухото, какво да направи и не им пука за другите ...няма да има държава която да е незасегната.А вие спорете на кой му е по голям.
222
2
 
5
 
! Отговори
Ме преди 8 години
Да хубавите туркини са крадените бели жени от Балканите. Цели села с хора са разпродали по Азия и Африка. Техните жени винаги са били черни, с лоши пропорции и много много космати. Общо взето да разграничиш мъжа от жената е било по трудно от колкото да превземеш Балканите.
221
1
 
2
 
! Отговори
до original преди 8 години
Много я знаеш ти историята :-D