Европа има нужда от "план Б" за мигрантите

Соботка: Могат да ги спират на границите на Македония и България
15 фев 2016 22:54, Василия Пейчева
38
Европа има нужда от "план Б" за мигрантите
Снимка: БТА

Премиерите на четирите страни от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) заявиха, че ЕС се нуждае от алтернативен план, в случай че сегашните мерки не успеят да спрат притока на мигранти в ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

План Б трябва да бъде приет, ако Гърция не е в състояние да опазва външната граница на шенгенската зона и споразумението на ЕС с Турция не доведе до съществено намаляване на броя на мигрантите.

Планът всъщност предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България, отбелязва АП. Той е спорен, тъй като на практика елиминира Гърция от шенгенската зона, но лидерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия настояват, че той не е насочен срещу никоя друга страна от ЕС.

Идеята е пряко предизвикателство към германския канцлер Ангела Меркел преди предстоящата среща на високо равнище на ЕС тази седмица, отбелязва ДПА. Мигрантската криза обтегна отношенията вътре в ЕС и предизвика връщане на граничния контрол две десетилетия след премахването му.

Тъй като Гърция е критикувана, че позволява на много мигранти да влизат и преминават през територията й без контрол, вниманието се насочи към границата й с Македония, която не е член на ЕС, но е следващата по т. нар. западнобалкански маршрут към северна Европа. Вишеградската четворка критикува остро Гърция заради неспособността й да пресече притока на хилядите мигранти, пристигащи през Егейско море от Турция, посочва ДПА.

"Съществува възможност да бъдат спирани нелегалните икономически мигранти на границите на Македония и България", каза чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Поканата към президента на Македония и премиера на България на днешната среща е "знак на солидарност" с двете страни, които не трябва да бъдат оставени сами в кризата, допълни Соботка.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му е готова да изпрати граничари и други човешки и материални ресурси на страните, които са готови да издигнат "втора отбранителна линия" на юг от Унгария, предаде Франс прес.

Полската министър-председателка Беата Шидло заяви на свой ред, че Вишеградската четворка подкрепя създаването на европейски граничарски корпус и настоя за бързо прилагане на плана за действие между ЕС и Турция.

Четирите страни от регионалното обединение приеха също обща позиция по въпроса за евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, съобщи Бохуслав Соботка, без да посочи никакви подробности.

Не стана веднага ясно какви конкретни мерки планират четирите централноевропейски страни от Вишеградската група, посочва ДПА.

/БТА/


38
Още от
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не храни своя армия- храни чужда
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....Планът всъщност предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България,...Защо нищо не се казва за НОВА БАРИЕРА между България и Турция.Нас бългаите това ни интересува повече.От там влизат най-много "бежанци".Ако си мислят че ще ги задържаме тук и ще сме буфера на Западна не са познали.Не искаме никакви араби и африканци.Миниране на българо-турската граница и полицейски катери по Черноморската ни южна граница.
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМ ЧОВЕК И БЪЛГАРИН. ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко и Меркел ни продадоха на Ердоган, заради уж, намаляване на притока на бежанци.
Ще ги намалее Ердоган, ама не. Ще ги засили още повече. И ще иска още и още пари!
20
0
 
5
 
! Отговори
маке планировач преди 1 година
план А,Б,....................Я ама не усещате ли дека ни затварят границите от секъде лека полека не ке да е случайно а и имаме недостиг на 2 милиона жители хе хе хе
19
0
 
12
 
! Отговори
Оф преди 1 година
Нашата горила седи сред белите хора като гАз на месечина...
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали Меркел ги кани? Какви граници какви 5 лева?
17
0
 
8
 
! Отговори
експертно становище преди 1 година
До РЕАЛНО
За сега най-голям е ангажимента в Европа да се внедряват скрити лимонки от МВФ и Световната банка!
За това така изглежда ,че все едно са марионетки от САЩ ама не, те мислят глобално и са марионетки на финансовите социопати!
16
0
 
12
 
! Отговори
Тотка пилотка преди 1 година
До Анонимен 27
Ухахаха всеки си е застанал пред картончето с името , само Баце е искал да излезе по средата на снимката все едно се снима в двора с магнолията!
15
0
 
26
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 1 година
На Европа и трябват само нови политици--такива като Орбан....Нищо друго-просто нови политици-милеещи за европейците--а не марионетки на САЩ....
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна снимка. Костюма е малко тесен, но струи интелигентност.
13
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Настават последните времена на финалните кражби. Все нещичко е останало за бедните бизнесмени, особено такива отбрани като Пеевски, Соломон, царя пък и самия премиер. Западът - какъв Запад, това са Бойовите приятели Моше Дейвид Сара и Паси. Заказът е такъв, - алармира Б.Б., - не е толерантно ограда, затова ще има за да насочва клиента към пропусквателния пункт, където му су оформят безпроблемно документи. Западните граници обаче за него ще са затворени - ангажимент към синедриона, платен честно!
12
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че е ББ иначе в тая ситуация сме загубени! В най-лошия сценарий ще живеем 2000 пъти по-добре от руснаците, разбира се преди Путин да ги докара пред фалит.
11
2
 
19
 
! Отговори
есперкт преди 1 година
План "Б" (като Боко) - крадене като за последно.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за необходимостта от "Плане Б" се говори от половин година насам. И нищо. Нищо не се прави, никакви решения не се взимат, нищо по същество. Съответно нищо не се прави, а "бежанците" продължават да прииждат на талази.
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, като нахлуят руските бежанци през границите на "Вишеградската четворка" тогава друга песен ще запеят тарикатите от комунискическия блок !
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
План А няма те искат план Б
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
План Б, или циклон Б!
6
3
 
27
 
! Отговори
ДАА преди 1 година
НАЙ-ЛОШОТО ЗА ЕДНА ДЪРЖАВА Е БАНДИТ НОМЕР ЕДНО ДА И Е ПРЕМИЕР И ДА Е ВЪРТЯЛ ДАЛАВЕРИ С ТУРЦИЯ,ДА Е ПАДНАЛ ТОЛКОВА НИСКО,ЧЕ ДА Е ЗАВИСИМ ОТ ТУРЦИТЕ
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС изтича в канала. Русия е единствената надежда за Европа.