Атентатът в Анкара – срещу армията на Турция

Мехмед Юмер: Целта е да ни въвлекат в сирийския конфликт!
19 фев 2016 11:00, Анисия Иванова
52
Атентатът в Анкара – срещу армията на Турция
Снимка: Bulgaria On Air

Атентатът в турската столица Анкара е насочен срещу военните и армията. 28 души загинаха при нападението, извършено близо до военни автобуси. Това коментира главният редактор на в. "Заман" Мехмед Юмер в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

За да разграничим атентатите и това, което целят те трябва да си припомним този на площад "Султан Ахмед" в Истанбул, заяви Юмер. При него загинаха 11 души, предимно туристи от Германия. По думите му истанбулският атентат е с ясното послание да бъдат сплашени туристите в Турция.

Още по темата

"За разлика от атентата на площад "Султан Ахмед" пред Обелиска виждаме различна планирана акция. Явно е, че е терористичен акт, но с по-различен почерк. Вижда се, че е добре организиран атентат в сърцето на Анкара. В непосредствена близост до генералния щаб на турския Министерски съвет. Тук вече имаме атака срещу военните и армията. В това се заключава разликата и почерка на този атентат", поясни Юмер.

Главният редактор на в. "Заман" тълкува терористичния акт като един вид сигнал към армията и държавата, че са уязвими.

"Това е опит армията да се намеси и въвлече в сирийския конфликт. След изказването на турския премиер Ахмет Давутоглу и на президента Реджеп Тайип Ердоган стана ясно, че според техни данни извършителите на кървавия акт са кюрдските партии ПКК и "Демократичен съюз“ (ПЙД)", добави Юмер.

Политиката на Турция по отношения на Сирия дава този резултат в момента, подчерта Юмер.

"През 2011 г. ръководителите на турската държава заеха страна по някакъв начин в сирийския конфликт. Това предполагаше отказване от политиката на нулеви проблеми и намесване в близкоизточния конфликт. Няма как, когато сте заели дадена страна, това да не доведе до придвижване, прехвърляне, намеса по вашата граница", добави Юмер.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Целта е да ни въвлекат в сирийския конфликт!"========Смятам, че истината е съвършено противоположна. Целта е да бъде оправдана една скорошна турска инвазия в Сирия. Атентатите могат да станат удобен предлог за нападение уж срещу Идил, а всъщност срещу кюрдските опълченци и войните на Асад.
2
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личи си почеркът на КГБ. Опитват се по всякакъв начин да провокират турците да вкарат войска в Сирия.Без война руслямистан е обречен на мизерен и трагичен край.
1
5
 
39
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Турция само извърши тези атентати за да има предтекст за инвазия в Сирия.