Афганистан и талибаните започват мирни преговори

Може да се сложи край на 15-годишната война
Обновена: 24 фев 2016 10:29 | 24 фев 2016 08:43, Петя Славова
2
Афганистан и талибаните започват мирни преговори
Снимка: архив, Reuters
Четири страни, които се опитват да сложат край на 15-годишната война на Афганистан с талибаните, обявиха днес, че преки мирни преговори между афганистанското правителство и тази бунтовническа групировка ще започнат следващата седмица, предаде Асошиейтед прес.
 
Представители на Афганистан, Пакистан, Китай и САЩ днес разговаряха в афганистанската столица и обсъдиха условията за възобновяване на мирните преговори между Кабул и талибаните.
 
В съвместно изявление те поканиха талибаните да се присъединят към преговорите, които ще са първите преки мирни преговори между двете страни откакто мирният процес бе възобновен миналия месец.
 
Пакистан през юли бе домакин на първите директни преговори между Кабул и талибаните, но диалогът приключи бързо след известието за смъртта на основателя на движението молла Омар. Заедно с новината, че негов приемник става молла Ахтар Мансур, това изостри разногласията сред талибаните, много от които оспорват избора.
 
Проблемите излязоха наяве, след като в края на 2015 г. една групировка се отцепи от движението, пише БТА.
 
В днешното си изявление четирите държави "изразиха силна подкрепа за предстоящите преки преговори между правителството на Афганистан и официални представители на талибаните и други групировки". Преговорите ще се състоят в Пакистан.
 
Делегациите бяха водени от афганистанския заместник-външен министър Хекмат Халил Карзай, пакистанския външен министър Айзаз Ахмад Чаудри, китайския посланик в Афганистан Яо Цзин и американския шарже д'афер в Кабул Дейвид Линдуол. Те заявиха, че ще се срещнат отново веднага след преките преговори между Кабул и талибаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Афганистанталибани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо няма да стане и с тези преговори. На каубоите не им е удобно да има мир. Сега пак ще стане някой "сакатлък", нещо "случайно" ще се обърка - я грешния човек ще се спъне и ще си счупи врата, я ще го удари гръм.... Като цяло, някаква "божествена" намеса ще прекрати мира или въобще няма да го допусне! Трябва да има на кого да се продават старите оръжия и върху кого да се използват новите ;)
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво