САЩ се готвят за план "Б"- разчленяване на Сирия

Кери: Последствията за региона, за Европа ще бъдат зашеметяващи
25 фев 2016 09:10, Елка Василева
96
САЩ се готвят за план "Б"- разчленяване на Сирия
Джон Кери. Снимка: Reuters

Американската администрация е готова да предприеме активни усилия за реализация на сегашния план за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, но не изключва раздробяване на тази арабска страна, ако миротворческите усилия се провалят, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Още по темата

Той говори на слушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. Според Кери "президентът Барак Обама дълбоко желае да изчерпи благоприятните дипломатически възможности, преди да мисли над това какъв план "Б" може да има, ако ни се наложи да прибегнем към него".

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще се укрепи. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на (сирийския президент Башар) Асад и към възможността за политически преход (към нова власт) в Дамаск. И тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, намерил израз в женевското комюнике от 2012 г., ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери.

Той отново изрази мнение, че ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Така че Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, посочи Кери.

Според него в следващите седмици и месеци Москва и Техеран по същество ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия. "И ние много бързо ще разберем така ли е или не. Но струва ми се, че ако наистина искате да се сложи край на войната (в Сирия), то това е невъзможно без някакви преговори. А за това ще се наложи определен компромис. Така че ние сме длъжни да продължим напред", каза Кери.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план "Б", който може да се окаже по-конфронтационен и може да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите (американски) интереси в сферата на националната сигурност. Затова в близките седмици ние извънредно внимателно ще оценяваме случващото се", подчерта държавният секретар на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: САЩСирияДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка като им видеш президента шимпанзе и няма смисьл повече за обсьждане
35
1
 
19
 
! Отговори
стоп преди 8 години
Както видяхме САЩ вече 26 год.разчленява страни и унищожава съдбите на милиони хора по света,стига вече спрете ги.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така беше и в Украйна като ги обкрьжиха и почнаха да ги трепят Америка заговори за мир ейййййййй нагли по нагли американци от конските мухи лицемери гадни Путин ви го начука заедно с марионетката ви Ердоганя
33
1
 
11
 
! Отговори
ясно преди 8 години
До Анонимен *** 33В Сирия воюват,Кюрди,Иранци,Руснаци,местно опълчение и пр.всички с одобрението на официалната Сирийска влас и за благото и освобождението на Сирия от терористите!
32
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, разберете. Има една държава която диктува нещата в света и се нарича Сащ. Това че ви се иска русия да е в центъра е друго, нито Ванга , нито Севрюкова могат да помогнат. Скоро този статут няма да се промени, още повече със отслабването на русия. И забравете за краха на долара ами обръщайте рублите по-бързо докато не е станало късно...
31
1
 
14
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ами ако света се обедини и реши да сваля американския президент, нищо че е законно избран, защото счита че е световен диктатор и империалист. А? И всъщност той си е точно такъв. Откъде накъде САЩ ще може да руши държави и да сваля законно избрани президенти, а никой няма да може да направи това спрямо САЩ? И да реши да ги разчленява на отделни щати. То това рано или късно ще се случи, има приказка "Каквото даваш, това получаваш", и краварите ще си го получат.
30
0
 
16
 
! Отговори
сащ терористи преди 8 години
С две думи примирието още не е започнало но САЩ вече го саботират,за да обвинят пак Русия и Иран и да си играят мръсните игри на гърба на Сирийския народ и хилядите жертви за който имат голяма... вина
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кери е *** той си рьси дежурно гоупости на него никой не му обрьща внимание имал план Б! Русия има план С , D , E , и тн до края на азбуката
28
0
 
2
 
! Отговори
Крум преди 8 години
До 30Няма да го запазвам за себе си а ще го изкажа, нарича се свобода на словото.
27
2
 
10
 
! Отговори
Унизен преди 8 години
Най долната нация в света е американската.Какво правят в Сирия,както и руснаците,борят се за кокала(нефта).Но като стане въпрос за мигранти,ааа ние не можем да приемаме.Едно ла..й..но колкото повече го бъркаш,толкова повече мирише.Всичко е борба за власт между америка и русия.Като забъркват интрига те самите да си носят последствията.Няма да казвам друго,че пак ще ме изтрият.Вие се сещайте.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрумИ да ти е писнало , нищо не можеш да направиш, така че си запази писването за себе си.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28Вярвай че ерата на долара свършва, ако не ти трябват долари мяткай насам...
24
1
 
15
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Толкова ми е писнало от тия да се бъркат навсякъде по света и да разпалват войни и конфликти. Те не са световния жандарм както самите те се изкарват а световния мародер грабещ всички останали и налагащ им своя юдео-масонски мироглед и сатанински "ценности". Те са един по-голям ердоган който си създаде врагове навсякъде и рано или късно ще им се върне за всичките им злодейства.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми те Хитлер Наполеон и много други наблягаха на разчленението на Русия ама на не могат хората некадьрници.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен-26 Ерата на петрола свършва соросоидче ,затова и свършва ерата на доларо,който съществува благодарение на това,че перола все още се търгува с долари.Ако не е търговията на петрола в долари,то отдавна тая *** папир хартишка -зеления тептилски гущер долара да е дал фира,а с него и кашерната *** САЩ да е отишла на бунището на историята.Затова шорошова мека китко моли се да не си отива ерата на петрола ,че изгоря и доларо.
21
0
 
18
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Наглите американци отново се мислят за богове,да разчленяват държави,да свалят законоизбрани президенти.Миналият век,бе Южна Америка,сега арабският свят.Говорят за националните си интереси.Те навсякъде имат интереси да грабят и контролират,нищо че стотици хиляди и милиони умират.
20
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25Неприятно е ч.угунчик ама русия ще бъде разчленена. Ерата на петрола свършва
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24 мисля че трябва да ти се разчлени аналното отверстие
18
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля че трябва да наблегнат повече на разчленяването на русия. Там е заровено кучето...
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой неможе да разчлени Сирия защото тя вече е част от Руската федерация.