В Бразилия арестуваха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка

Органите на реда били поискали информация за потребители на социалната мрежа
2 мар 2016 09:44, Елка Василева
0
В Бразилия арестуваха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка
Снимка: архив, Reuters

Бразилските власти арестуваха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка Диего Дзодан.

Той беше задържан в апартамента си в Сао Пауло четири месеца след като съдия поиска от него да предаде на органите на реда информация за потребители на социалната мрежа. Съдия от град Лагарто в североизточната част на Бразилия отправи искането във връзка с разследване на местна банда трафиканти на дрога, които общували чрез WhatsApp - приложение за комуникация на американския гигант, разработено от едноименната компания WhatsApp, придобита от Facebook преди две години.

На няколко пъти именно тази компания отказала да се подчини на нареждането на съдията и така се стигнало до ареста на Дзодан. Преди ареста обаче на WhatsApp била наложена солена глоба в Бразилия от 50 000 реала (12 500 евро) на ден за неизпълнение на съдебното нареждане. Постепенно глобата била увеличена и равностойността й на месец възлязла на 250 000 евро. Въпреки това нито WhatsApp, нито Facebook предали исканите данни и затова бил арестуван Дзодан.

Аржентинецът Диего Дзодан е най-високопоставеният кадър на Facebook в Латинска Америка. По повод ареста му компанията WhatsApp каза, че това е крайна мярка и изрази разочарование, че властите са я предприели. Компанията добави, че не е можела да окаже съдействие на съдебните власти за нещо, което не е способна да направи, тъй като не съхранява съобщенията между потребителите си. Властите обаче отвърнаха, че са искали не самите съобщения, а информация за мястото на потребителите.

Facebook също публикува изявление, което също определя ареста на Дзодан като крайна и несъразмерна мярка, но добави, че двете компании действат независимо една от друга.

Новината идва в момент, в който американският гигант Apple и американското правителство водят в САЩ юридическа битка, след като американски съдия постанови Apple да помогне на ФБР да получи достъп до закодиран телефон, използван от единия от атентаторите от Сан Бернардино, Калифорния, където радикализирана семейна двойка уби 14 души в социален център, преди да бъде ликвидирана от полицията.

Неотдавна шефът на Facebook Марк Зукърбърг изрази подкрепата си за Apple в спора й с американските власти.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари