Турция удвои мизата за спасяването на Европа

Анкара поиска още 3 млрд. евро за мигрантите
Обновена: 8 мар 2016 06:39 | 7 мар 2016 21:12,
354
Турция удвои мизата за спасяването на Европа
Снимка: Reuters

Турция обърка оптимистичните очаквания на Европа за нова сделка, която да сложи край на миграционната криза. Вместо да приеме договореното в петък в Анкара с председателя на Съвета на ЕС връщане на всички имигранти, заловени в Егейско море, както и незаконните пришълци на гръцките острови, турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери с нови искания.

Той съобщи на сюрпризираните президенти и премиери, че Турция иска двойно повече пари. Към одобрените вече 3 млрд. евро, Анкара иска още толкова до 2018 г.

Още по темата

Европа вече прие да даде 3 млрд. за издръжката на бежанците в Турция в края на ноември, като членките на ЕС се договориха, че 2 млрд. от тях ще бъдат платени от европейския бюджет, а останалите ще бъдат платени от тях.

Според новото предложение Ердоган ще вземе обратно всички нежелани от ЕС мигранти, които акостират в Гърция или пък са спасени от операцията на НАТО в Егейско море, но за всеки приет Европа ще трябва да взема от бежанските лагери в Турция по един сирийски бежанец.

По данни на турското правителство в страната се намират около 2,5 млн. бежанци.

Освен това Анкара иска отпадане на визите за пътуване в Шенген от края на юни, вместо вече договореното освобождаване на визовия режим от октомври.

В добавка ЕС трябва да отвори още 5 преговорни глави за членство в Съюза към 14-те, по които се преговаря с Анкара в момента.

Европа вече отговори главата за икономическия и монетарен съюз в средата на декември, след като Турция прие плана на Жан-Клод Юнкер с мерки за спиране на бежанския поток и обеща ускоряване на процеса на влизане на Турция в ЕС.

Преди началото на срещата в Брюксел Давутоглу заяви, че Турция е готова да стане член на ЕС. Страната води преговори за членство от 10 г. като досега е затворена само една преговорна глава и са отворени 14 от общо 35.

Накрая Давутоглу е информирал европейските лидери, че страната му иска да получи политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, където да бъдат настанени бежанците в очакване на решение на кризата.

Новата оферта на Турция промени изцяло дневния ред на лидерите от ЕС, които се надяваха да свършат преговорите на работен обяд. След като по време на обяда Давутоглу е представил допълнителните искания, те се затвориха, за да решат какво и как да приемат, а турския премиер беше поканен на вечеря, която тече и в момента.

Предполага се, че турският премиер е изложил новите условия по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечер. Преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел беше почти единствения европейски лидер, който прогнозира, че сбирката ще мине трудно и че няма да се случи очакването за формално закриване на балканския маршрут, което беше записано в проекто-декларацията, с която трябваше да завърши срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНамерих на дядо си казашката сабя на тавана. Май ще потрябва.....*******************************************************Казаците и те са турци.
63
3
 
16
 
! Отговори
упорит профан преди 8 години
Трябва флотилията на западна Европа да обсади цяла западна турция и да пуца на мисо!
62
2
 
16
 
! Отговори
42 преди 8 години
Всички мюсюлмани са животни и комплексари, потвърдено от пишещи тук твари.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган превзе медиите на американския агент Гюлен. Сега е ред на циониста Мърдок и медията Фокс. После на дьонмето Айдън Доган и СНН "тюрк".
60
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро в Европа ще има само 3 държави - Руската Империя, Турската Империя и Гермманската Империя! Запомнете ми думите! И въпрос - от един път познайте на кого от горните три ще се гъ3и пак балканската хубавица България - а) на босфорския пилавджия, б) на анадолския peзaк и в) на pязaния фес?? Първият който даде правилия отговор ще спечели 6 месечен безплатен курс по турски език и бъде o6pязан безплатно!
59
3
 
13
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Топ 20 на корпорациите вече залагат в анализите вероятност проливите Дарданели и Босфора да се контролират от Руска федерация а Анадолу от Кюрдистан!Пък евроатлантическите букмейкъри на черни залози вече приемат залози кой ще изпълни присъдата на Ердоган:1. ИД2.ПКК3.РФ4.Турските генарали които са в затвора.5.Балканджи Йово
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия пак ще ни Освобождава виждам аз
57
0
 
14
 
! Отговори
bat Val преди 8 години
NATO OUT
56
2
 
4
 
! Отговори
bat Val преди 8 години
EU and Russian MILITARY UNITED
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 100Пак скоро ще мучите със свински акцент и ще пеете песничката "Дваш ли даваш пиянде Йово убавата яна на *** ага?" И оно отговаря: "Море войводо, Яна я давам, че и майка си давам за дамаджана ракия!" Складирай си газирани бинтове и вазелин. В индустриално количество!! :-))
54
2
 
8
 
! Отговори
42 преди 8 години
Скоро между Европа и Азия ще се минава само през Русия, а моселемите ще бъдат позорно изгонени от Европа и ще си бършат сополите.Никой от нормалния свят, дори евреите не ги искат ненормалните турци.
53
0
 
9
 
! Отговори
666 преди 8 години
ТОЗ КАТО КАКЪВ СА ГО ПОКАНИЛИ В ЕС...Я ДА ГО ИЗГОНЯТ И ДА МЯТАТ ТУРЦИЯ СЪС САНКЦИИ..
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро Турция няма да я има. Ако не се разпадне сама Путин само малко ще побутне с помощ кюрдите и Турция си заминава.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Турция милиарди. За отличниците евроатлантици - топла супичка.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата ги виждам така - ЕС излиза от НАТО и си затваря границите със своя армия или ще си носи последствията от неоосманските претенции на Турция и остарялата политика на САЩ от Студената война, която още я преследват някакви "комунисти" и "диктатори". При втория сценарии ЕС се разпада и при най-лошия вариант ще се подпалят Балканите и Източна Европа.
49
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 89Да си задавал въпроса, защо *** изнасилват бабите ви по селата и щерките по парковте из центъра на града??? Заслужавате си го, но хей, това са ви все още много хубавите времена! Възродителният процес ви се връща тъпкано и ще става още по-тъпкано с времето! Както *** буквално го тъпкат на майките, жените, дъщерите, сестрите и дори бабите ви!! Казах!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно си баба знае, едно си бае, та така и с Ердоган. Безпилотната зона, безвизовия режим, пари и още повече пари, изнудване и наглост. Въпросът е, че Турция е рискова държава в състояние на гражданска война. Ердоган просто иска да разкара кюрдите от северна Сирия и да си засели свой хора с помоща на "план за въстановяване " и подкрепата на САЩ. Докато не го отсвирят, дори физически мир Сирия няма да види, а също и Европа. Супер грешка е безвизов режим за граждани на рискова държава.
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес премина единствения руски самолетоносач през Босфора. Беше ескортиран от турски кораби и подводници. Жандармерия и военни следяха от сушата. На палубата на руския плавателен съд нямаше никой.Турските медии публикуваха подигравателни статии, че Русия дължи обезщетения на Истанбулци. Страшен пушек! Като хиляда трактора Беларус.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
znachi 35 glavi otvoreni za 10 godini edna glava e zatvorena, ya 35 glavi shte tribvat 350 godini i togava shte priemat turcia, znam kakvo misli erdogan ili davutoglu....... da vi go............... az bih kazal bravo na tiah ne se klaniat na nikoy osven allah.
45
13
 
9
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 8 години
Хе хе хе хе хе хе Страшно ме кефят днешните държавни лидери на Турция! Еврогейците си мислеха че цяла вечност ще се епават с Турция???? Бедна ви е фантазийката какво ще стане с гейистана, ако повече от 3 милиона сирийски бежанци се засилят към Еврогейистана. Заедно с тях можем да засилим още няколко милиона от любимите ви кюрди! Турските политици не са като българските, да отиват на среща с политиците на други държави със смъкнати *** и кутуйка вазелинче под мишката! :-))