Турция удвои мизата за спасяването на Европа

Анкара поиска още 3 млрд. евро за мигрантите
Обновена: 8 мар 2016 06:39 | 7 мар 2016 21:12,
354
Турция удвои мизата за спасяването на Европа
Снимка: Reuters

Турция обърка оптимистичните очаквания на Европа за нова сделка, която да сложи край на миграционната криза. Вместо да приеме договореното в петък в Анкара с председателя на Съвета на ЕС връщане на всички имигранти, заловени в Егейско море, както и незаконните пришълци на гръцките острови, турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери с нови искания.

Той съобщи на сюрпризираните президенти и премиери, че Турция иска двойно повече пари. Към одобрените вече 3 млрд. евро, Анкара иска още толкова до 2018 г.

Още по темата

Европа вече прие да даде 3 млрд. за издръжката на бежанците в Турция в края на ноември, като членките на ЕС се договориха, че 2 млрд. от тях ще бъдат платени от европейския бюджет, а останалите ще бъдат платени от тях.

Според новото предложение Ердоган ще вземе обратно всички нежелани от ЕС мигранти, които акостират в Гърция или пък са спасени от операцията на НАТО в Егейско море, но за всеки приет Европа ще трябва да взема от бежанските лагери в Турция по един сирийски бежанец.

По данни на турското правителство в страната се намират около 2,5 млн. бежанци.

Освен това Анкара иска отпадане на визите за пътуване в Шенген от края на юни, вместо вече договореното освобождаване на визовия режим от октомври.

В добавка ЕС трябва да отвори още 5 преговорни глави за членство в Съюза към 14-те, по които се преговаря с Анкара в момента.

Европа вече отговори главата за икономическия и монетарен съюз в средата на декември, след като Турция прие плана на Жан-Клод Юнкер с мерки за спиране на бежанския поток и обеща ускоряване на процеса на влизане на Турция в ЕС.

Преди началото на срещата в Брюксел Давутоглу заяви, че Турция е готова да стане член на ЕС. Страната води преговори за членство от 10 г. като досега е затворена само една преговорна глава и са отворени 14 от общо 35.

Накрая Давутоглу е информирал европейските лидери, че страната му иска да получи политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, където да бъдат настанени бежанците в очакване на решение на кризата.

Новата оферта на Турция промени изцяло дневния ред на лидерите от ЕС, които се надяваха да свършат преговорите на работен обяд. След като по време на обяда Давутоглу е представил допълнителните искания, те се затвориха, за да решат какво и как да приемат, а турския премиер беше поканен на вечеря, която тече и в момента.

Предполага се, че турският премиер е изложил новите условия по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечер. Преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел беше почти единствения европейски лидер, който прогнозира, че сбирката ще мине трудно и че няма да се случи очакването за формално закриване на балканския маршрут, което беше записано в проекто-декларацията, с която трябваше да завърши срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
12
 
! Отговори
Умерен канибал-Алепо преди 8 години
До Ястреб ОсманлиятаАбе за това ли сте викали Еден, Еден ( библейски "Божията градина") на земите на българите???Турците не сте големи красавци и ако е някой по-убав измежду вас то е защото носи гени на отвлечени деца за еничари и или момичета робини! Господ забавя но не забравя ще знаеш! Аллах ще Ви накаже за Сирия!
83
2
 
7
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Те нали турците изплащат най скъпия риски самолет су 24 трябеа им помощ от ЕС иначе трябва фа ходят мвф за заемче.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С терористи не се преговаря, особено с турците
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янките си въртят далаверите, Европа им плаща сметката! Ердоган не е нищо повече от терорист, а с терористи не се преговаря! Не знаем с какво щатите изнудват Меркел, но такаво безумие и насън никой не е допускал, че може да се случи някога! Хайде дайте всичко, което турчина поиска, парче от България също... Така даваха всичко и на Хитлер, само и само да тръгне срещу Русия.... А тя възприе доктрината за изпреварващ ядрен удар...
80
1
 
8
 
! Отговори
Катеричок преди 8 години
Много е важно да се знае ,че Турция нема да я биде!Ке падне ...от "стратегическа дълбочина" ...минат на ойде коню у рякатаааааа!
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е смешно.....Турция поиска....Преди как са се поддържали тези граници. Затварят се и сега и толкова....Европа сега и гъ.за ще си даде от толерантност
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдааа.. тъжно е да се имаш за потомък на "османците" дето са яли бой от руснаците 300 години подред - на редовен принцип ;)
77
7
 
3
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Turkish is Back....
76
7
 
2
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
...Turciya.....Imperial zavinagi! Pobeditelite ne gi sudyat....sulzite za pobedenite..Lavrite..za Pobeditelite!
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6 милиарда евро... то за толкова ще се проведе военна операция, която да изтласка всички бежанци отатък Тихия Океан!!!
74
9
 
3
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
TURKEY..THE LEGACY OF OTOMAN IMPERIA! WE ARE THE WINERS...YESTERDAY..TODAY..TOMOROW..FOR EVER!
73
2
 
3
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Не е ли по-лесно да се инвестира в затвряне на външните граници на ЕС ,пък Турция после квото иска да ги прави мигрантите.
72
3
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Хах мазните европейски лидери как са изнудвани от още по- мазния турчин. Нали бяха мн. отворени, какво стана? На слабите извиват ръцете, на турчина не успяват? Еее така е, още санкции налагайте на Русия, тва ще ви реши проблемите.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът на външните работи на Турция Амет Давутоглу поиска от Ес ?20 млрд, безвизов режим с Европа и ускоряване приемането на Турция в Европейския Съюз.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъгаха ви и ще продължават да ви лъжат докато не започнете да мислите с мозъците си (ако въобще имате такива)
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът на външните работи на Турция Амет Давутоглу поиска от Ес ?20 млрд. за приемане на бежанци, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в ЕС решенията се вземат с единодушие.Ако Бойко позволи на турците да тръгнат из Европа трябва незабавно да бъде изритан от народа
67
12
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Силна България, силна Турция, стабилен НАТО - гаранция за дерусизирането на региона!
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния пирон в ковчега на Обединена Европа ...Никой няма да се съгласи турците да тръгнат из Европа без визи ... или пък ако от Брюксел се съгласят всички държави ще искат да напуснат.Може би именно това е и целта на Ердоган - Европа да се разпадне.
65
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, не се впрягайте много-много! Както сте си дживуркали преди 500 години под закрилата и опеката на турците, така ще живеете и занапред! Преди 700 години ние турците ви спасихме от глад и робството на собствените ви робовладелци ... или земевладелци ли бяха? И тогава вече ще съчинявата нови песни за турския ага и хубавата Яна, нали??? Ах Яна Яна ... както съм си засукал анадолските си мустаци .... мммммммм!!!