Харемът за жените – "училище за живота"

Това заяви първата дама на Турция Емине Ердоган
10 мар 2016 07:34, Петя Славова
297
Харемът за жените – "училище  за живота"
Снимка: архив, Reuters

Съпругата на турския президент ислямист-консерватор Реджеп Тайип Ердоган - Емине Ердоган, заяви днес, че османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", предаде Франс прес.

"Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота", заяви госпожа Ердоган, която участва в редица женски и благотворителни организации. Тя направи това изказване на публична проява в Анкара, предавана по телевизиите, пише БТА.

В Османската империя в харема са били събрани куртизанките на султана - довереници, фаворитки и сексуални робини, които получавали образование по литература, изкуства и практически умения, но единствено заради желанията на султана, на когото били собственост, отбелязва АФП. Най-умелите ставали истински жени на властта и влиянието с цената на интриги, описани в много романи.

Подобно на съпруга си, госпожа Ердоган е благочестива мюсюлманка, почитателка на величието на Османската империя, върху чиито развалини бе създадена сегашната светска република Турция.

Изявлението й за харема предизвика множество критики в социалните мрежи.

"При Мурад Трети (султан през 16 век), единствените предмети, които не са били допускани в харема, са били книгите", написа в Тwitter университетската преподавателка Йозлем Курумлар, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
А колко преди 8 години
До 258А колко има през 1877-***?...!
165
0
 
2
 
! Отговори
Не се хабете преди 8 години
До 258Предлагам на четящите статията и коментарите към нея да не се хабят с отговори и дискусии с този *** със съвременно образование - това е маниакален фанатик и един голям колектив от психиатри биха могли да напишат докторски дисертации по неговия случай.
164
0
 
1
 
! Отговори
Съгласна преди 8 години
До 21 век еСъгласна съм с теб, само дето ще бъдат с оръжията на 21ви век...
163
2
 
3
 
! Отговори
komsognatus преди 8 години
pitam se ,dobre imalo e harem za muze ,a zashto e niamalo zeni sultani ,koito da smeniat partniorite si vsiaka vezer , a toia *** ERDOGAN KAK NE SE NAMERI NIAKOI DA GO VZRIVI TOIA TIP, toi moze da si isliamizira glavata tova tursko ***
162
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожа Ердоган го описва сякаш харемът е бил място създадено за просвета на жените и са им направили специална услуга. Истината е че в харема е имало жестока йерархия. Огромна част от жените са били нищо повече от робини, взети като плячка или продадени. Само няколко "кадъни" са имали легален статут. Жените са били третирани с жестокост от всеки по-високо от тях в йерархията.
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'В онези времена харемът е бил мястото където жените са имали досег до култура, изкуство и наука."Би ли обяснил какво разбираш под наука? Харемът е бил единственото място на жената за каквато и да е изява, така че иска или не иска там са имали досег до каквото и било. Голям избор, няма що.
160
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 21 век първата дама от държава-кандидат за ЕС възхвалява един заробващ начин на живот и невежество където интригите са единствен начин да оцелееш. С други думи, извън леглото, жената няма фунции. Вижте къде искат да се върнат комшиите. В османските си мечти ще се опитат да го наложат и на други около тях. Но отношението на българите към жената не е било такова дори по време на средновековието.
159
0
 
21
 
! Отговори
Фурия преди 8 години
До До 218Факт, че през Възраждането българите откриват множество девически и смесени училища и страната се напълня с грамотни българки, което не може да се каже за туркините. Къде е турската Рада Госпожина, къде е годишният изпит на ученички туркинки, какъвто ни е описан за ученичките българки в "Под игото"? Грамотни са били и монахините в манастирите.А като толкоз те боцка Средновековна България - да, образовани са били знатните българки.
158
0
 
17
 
! Отговори
Подготовка преди 8 години
В харем жената може да се подготви само за живот в харем. Тя няма как да знае какво е живота извън стените му, защото рядко излиза и то само с придружител. Не вижда почти нищо от света, общува с твърде ограничен кръг от хора. Каква подготовка за живота получава една затворничка от детинство? - Силно ограничена. Чисто психологично тя се уврежда.
157
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная ,а и не мога да разбера защо занимат обществото със изявления на хора такова пещерняшко мислене....все пак ние не сме мюсюлмани ,и това ,което мисли някаква фигура от друг свят ,не ни засяга и интересува....всеки нека живее и мисли ,както желае ,но без да се правят специфични мнения
156
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган колко мацки има в харемаДали се оправя с тях или жена му ги "подготвя" като му свършва с тях половината работа
155
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия в момента пуши нервно в ъгъла, а питомците и по света търпят поражения на всички фронтове.
154
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм сигурен ,че коя да е питомка в харема на султана през 16-17 век е била по-начетена и образована от всички съпруги на овчарския синдикат по същото време.
153
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята не познава случай в който одалистка да иска да стане овчарска половинка, докато свидетелства за обратното има с хиляди.
152
0
 
31
 
! Отговори
бг преди 8 години
Абе да се чудиш кой е по-зле Ердоган или това нещо с бялата кърпа на главата.
151
13
 
6
 
! Отговори
До 218 преди 8 години
Ти явно си си веселяк по природа щом мислиш, че османците с идването си са прогонили прапрабабите ни от множеството университети бъкащи по нашите земи по полята и овчарските колиби.
150
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Турция досега не беше съвсем мюсулманска страна, предградията на Истамбул гъмжаха от всякакви шивачници с турски работнички и от там им потръгна икономиката. Разбира се и с гигантски заеми. Ако с настъплението на исляма там жените излезнат от трудовия пазар, Турция веднага ще стане напълно некункурентна и моментално идва Китай. Но от друга страна, като погледнеш, никак не е лошо жена ти да върви 2 крачки след теб и да отговаря само когато я питаш.
149
2
 
19
 
! Отговори
До 217 от Спонги преди 8 години
Единственото място за просвена в Османската Империя са били манастирите. В харемите наистина е ималосплетни исветски животдо колкото го позволява исляма . Истината е, че тази ханъм отново се подигра на Християнския Свят. Не на Турция в ЕС.
148
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 217Това е било така, защото им е била наложена османската цивилизация. Душите на нашите пра-пра-баби сигурно още страдат, че не са били в харем, че и те да се "образоват". Развеселихте ме. :)))))
147
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прапрапрапрапрабабите ви са били къде къде по-начетена и образовани от ханъмите в харема ли?Освестете се бре овчарски наследници. Много ясно, че е било така. В онези времена харемът е бил мястото където жените са имали досег до култура, изкуство и наука. Докато прабабите ви са раждали деца в кошарите и по храсталаците.