Харемът за жените – "училище за живота"

Това заяви първата дама на Турция Емине Ердоган
10 мар 2016 07:34, Петя Славова
297
Харемът за жените – "училище  за живота"
Снимка: архив, Reuters

Съпругата на турския президент ислямист-консерватор Реджеп Тайип Ердоган - Емине Ердоган, заяви днес, че османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", предаде Франс прес.

"Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота", заяви госпожа Ердоган, която участва в редица женски и благотворителни организации. Тя направи това изказване на публична проява в Анкара, предавана по телевизиите, пише БТА.

В Османската империя в харема са били събрани куртизанките на султана - довереници, фаворитки и сексуални робини, които получавали образование по литература, изкуства и практически умения, но единствено заради желанията на султана, на когото били собственост, отбелязва АФП. Най-умелите ставали истински жени на властта и влиянието с цената на интриги, описани в много романи.

Подобно на съпруга си, госпожа Ердоган е благочестива мюсюлманка, почитателка на величието на Османската империя, върху чиито развалини бе създадена сегашната светска република Турция.

Изявлението й за харема предизвика множество критики в социалните мрежи.

"При Мурад Трети (султан през 16 век), единствените предмети, които не са били допускани в харема, са били книгите", написа в Тwitter университетската преподавателка Йозлем Курумлар, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми 258, продължавайте да поддържате добра хигиена, бъдете здрав, разсъждавайте на воля колко сте велики вие и колко сме зле ние, направете си харем, любете девици, но няма смисъл да иззлобявате и да натрапвате мнението си, защото това се усеща в последните Ви коментари. Вероятно сте изнервен - все пак пишете неуморно от сутринта. Слава Богу, че имаме свобода на словото и можем да говорим, каквото си искаме тук, за разлика от хората в съседната ни на югоизток държава. Това е най-важното.
145
2
 
18
 
! Отговори
Ще закрият Турция преди 8 години
До 258Личи си,че страдаш и избиваш комплекси-религия,преписана от християнството,ръководена от араби,а не турци;икономика,основаваща се на чужди инвистиции,корпорации и капитали,чужди ноу-хау и технологии,а не турски;чужда история иисторически паметници(а,имате два конака в Цариград,направени от вас и еднасъсипана в джамия църква).Предстои тежко бъдеще-кюрдите,арабите,руснацитесрещу вас,а скоро(като излезнат наяве лъжите на Ердоган за ИД и бежанците) и западът и САЩ срещу вас...Мъка...
144
24
 
0
 
! Отговори
258 преди 8 години
До 211Тсиганчето изяде баничката и вече се обяви за еврогеец от 9 коляно! :-))Като ви гледам комплекса за мегаломания, македонската почна да ми се привижда като чиста проба скромност! :-)Булгааааааар булгаааааааааар ....
143
1
 
12
 
! Отговори
Братя Грим преди 8 години
В османската империя султанът,зает с предсъединителни преговори да убеждавасъседните държави колко добре би било за тях да са част от мирно съжителстващитеграждани на империята,е имал за собствена консумация пансион от благороднидевици,сведущи във всички области на науката и културата.Те му помагали давзема тежките държавнически решения как да развие социалните служби наимперията така,че всички поданици да могат пълнообемно да се възползват от тях.В империята е царял мир,щастие и радост...
142
0
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
До 258Ако за глупостите, които пишеш ти плащат, те разбирам и те насърчавам да продължаваш така демонстрираш, колко сте ограничени и останали в средновековието, но започваш да си изпускаш нервите, което е демонстрация на безсилни аргументи.
141
4
 
3
 
! Отговори
Ян преди 8 години
До ГанаМъжете също трябва да спрат с к0рварщината, но по-големия проблем си остават феминизираните жени които станаха твърде хитри за тяхно добро.
140
0
 
10
 
! Отговори
ХАРЕМ преди 8 години
Ердоган да направи Тур;ия един голям харем и да си дойде всичко на мястото. Европа проспа управлението му.Къде им е разузнаването, къде са им анализаторите?
139
0
 
14
 
! Отговори
до 258 преди 8 години
Не се измъквай с общи приказки!Говориш с голяма увереност за условията приети от Израел,все едно си от екипа на Ердоган.Знам,че мързел и сладки приказки-мохабет,са ви национална черта,но в този случай бъди по-конкретен!Поставили били условия и Израел приел,това са цветни сънища!
138
0
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 години
Докога ще се разметат тия забрадени жени , а всъщност с много лек морал!?
137
19
 
0
 
! Отговори
258 преди 8 години
До 192Направо ни пиши бита карта и лягай да спиш, няма защо да врещиш "турците идат!" Няма такава опасност! :-))Не, не мога да ти покажа линк, ще трябва да си намериш сам. Защото вече ни е дошло до гуша през последните 650 години да ви учим учим учим обучава и учим накрая пак въпрос - къде го пише. Виж, има едно нещо, наречено интернет и там живее един мъдър дядо на име Гугъл, каквото и да го питаш, знае отговора на всеки въпрос. Питай го, да се поограмотиш малко.
136
22
 
1
 
! Отговори
258 преди 8 години
До СтършелВиж, за историята на България си прав, просто не знам каква е последната официална версия, защото всеки вторник се издава по-нова и по-фантасмагорична официална история на България. Затова се придържам стриктно към историята на България, каквато е приета в световната академия. И няма как да сбъркам българите с македонците, или с който и да е друг народ, защото българите нали знаеш, сте уникат в галактиката, няма дори близко подобие на вас!
135
0
 
10
 
! Отговори
до 258 преди 8 години
Нищо не викам,само да кажа,че ще ти бъда благодарен да посочиш линк за да видя какви точно условия е приел Израел и какво е изпълнил!То евреин ако не излъже турчин кого тогава!Нищо няма да получите от Израел,и ако пак изпращате оръжие на терористите палестинци,пак ще ви мачкат с всички сили и средства и пак ще ревете и до там!Турците са силни само срещу слабо въоръжените кюрди, но с помощта на Русия и там ще сте бита карта!Няма случай да се разминало на някой,ядосал мечката!Чети история!
134
0
 
16
 
! Отговори
божо преди 8 години
До 258Ислямски просветителю, кажи , одобряваш ли жените да живеят в харем и да са лична собственост на дядото, който плати повече ??? Забравих да попитам дали харесваш харемското образование ???
133
0
 
21
 
! Отговори
Турсция извън ЕС преди 8 години
Ердоган помпа евтин нефт и краде милярди, а баламурниците да пият чай, да играят табла и да вият в джамиите. Харема си е чист публичен дом, където децата на простолюдието се дава задните чат, докато техните родители възхвалят Аллах!
132
0
 
17
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
До 258След такъв изчерпателен списък от глупости включително и не знание на историята на България, демонстрация на собствените ти комплекси, единственно, което мога да добавя, е че глупоста човешка няма край и счупи *** от всякъде......и не бъркай българите с македонците, защото те претендират, че са най!
131
16
 
2
 
! Отговори
258 преди 8 години
До 183И какво викаш стана впоследствие? Аз дали греша, че Израел прие всички условия поставени от страна на Турция, включително и изплащането на обезщетение, с изключение на едно - да вдигне блокадата над ивицата Газа? Това нещо ли е, или е нищо, ха умнико, просвети ме моля ти се!!
130
24
 
3
 
! Отговори
258 преди 8 години
До БожоСега на власт имаме нормален човек. Предишните бяха ненормалните. Не може в една мюсюлманска страна да забраниш на хората да ходят на джамия, да се покриват на работните си места, ако така искат, не може да имаш седмичните почивни дни в събота и неделя и т.н. и т.н. И второ, историческите събития трябва да се гледат от контекса на времето си, а не от сегашно време.
129
0
 
20
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До 258Ако утре в Турция на власт дойде нормален човек, който не използва исляма за лични ползи, ти какво ще кажеш ??? Прав си, че и турците, и българите, и руснаците са ХОРА, обаче да оправдаваш фундаментализма в исляма е огромна заблуда !!!
128
0
 
14
 
! Отговори
до 258 преди 8 години
Не знам за Путин и Русия,но преди време израелците избиха сума ти турци на кораб снабдяващ терористите с оръжие.Какво направи великата и силна Турция?Развяваха се разни знамена,размахваха се юмруци и толкоз.Подвиха опашки.Турците от едно време са силни само срещу беззащитни,в противен случай клякат!
127
0
 
19
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Самите мюсюлмани трябва да осъзнаят, че религиозните чувства са ЛИЧНИ, а не държавни !!! Като и харесва на девойката да е в харем, да си направи !!! Религиозността е обогатяваща личността , а не ограничаваща !!! Най-много от фундаментализма страдат хората, които са му подвластни !!!