Харемът за жените – "училище за живота"

Това заяви първата дама на Турция Емине Ердоган
10 мар 2016 07:34, Петя Славова
297
Харемът за жените – "училище  за живота"
Снимка: архив, Reuters

Съпругата на турския президент ислямист-консерватор Реджеп Тайип Ердоган - Емине Ердоган, заяви днес, че османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", предаде Франс прес.

"Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота", заяви госпожа Ердоган, която участва в редица женски и благотворителни организации. Тя направи това изказване на публична проява в Анкара, предавана по телевизиите, пише БТА.

В Османската империя в харема са били събрани куртизанките на султана - довереници, фаворитки и сексуални робини, които получавали образование по литература, изкуства и практически умения, но единствено заради желанията на султана, на когото били собственост, отбелязва АФП. Най-умелите ставали истински жени на властта и влиянието с цената на интриги, описани в много романи.

Подобно на съпруга си, госпожа Ердоган е благочестива мюсюлманка, почитателка на величието на Османската империя, върху чиито развалини бе създадена сегашната светска република Турция.

Изявлението й за харема предизвика множество критики в социалните мрежи.

"При Мурад Трети (султан през 16 век), единствените предмети, които не са били допускани в харема, са били книгите", написа в Тwitter университетската преподавателка Йозлем Курумлар, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сам себе си хвали, аз вика съм същия умник като еди кой си световно-неизвестен турчин.
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета тук опусите (няма да му обяснявам какво означава думата - няма да разбере!) на 258 и си падам от смях: ми то нещастното претендира за интелект!? Представяте ли си - да изповядваш и да хвалиш тази средновековна ( и то от ранното средновековие!) религия и да претендираш за интелект! Явно на представителите на този етнос у нас не трябва да седава образование - учат разни неразбираеми за тях думи и после парадират...
84
1
 
8
 
! Отговори
до 114 преди 8 години
Според теб бидето и да си бъркаш с пръсти там на едното място е хигиена. Хич не е имало нужда да се опитвате да ни учите на това. На вашата хигиена. Учил бил на хигиена българите турчето. ???? Не разбирам.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази е кръстена на Еминем. :)))
82
0
 
3
 
! Отговори
Martin преди 8 години
А бай *** е дрипав и изнемощял, но от него никой не се интересува и той единствено може да спечели от назряващата криза в Турция.
81
2
 
17
 
! Отговори
Martin преди 8 години
Do Turchaka Ако бях на твое място приятел, не бих се притеснявал за България и Европа. В страна с 20 милиона кюрди, които вече имат държава в северен Ирак и драпат за независимост в самата Турция, както и един лидер - ислямист, чиято политика скара Турция с Русия и Изреаел и обтегна отношенията със страните от НАТО, какво мислим ние за вас ти е най-малкия проблем. Великите Сили отново са на път да ви сдъвчат и да ви изплюят, както са го правили редица пъти. А бай *** е дрипав и изнемощял, но
80
1
 
16
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Бе, я у лево, *** ! Бах ти пропогандата, бах ти манипулацията ! Тия още малко ще се изкарат люлката на цивилизацията...Ама има Видовден !!!
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До онзи с турското знаме който си е позволил да омърси виртуално нашето с този червен *** слагайки ги едно до друго. Приказките ти не струват пукната пара поради простата причина ,че доказателствата що за религия е исляма -са пред нас - фактите от последните дни и месеци бяха достатъчни и за най толерантно настроения да се запита -тези хора в кой век живеят и дали с тези си животински инстинкти са съвместими за съвместен живот с хората от Европа ?Някой който вони на овча лой ще ни поучава !
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258Ти не гледай нашите жени и дъщери, а погледни за какво се застъпва "първата дама" на любимата ти Тюркия. За хареми, които били високообразователни. Може би и тапии за висше образование взимате оттам. Харема - училището на живота. Хах. Недай си боже харема да е училище за живота. Тогава нашите жени и дъщери като не го посещават не са запознати с живота ли според "първата" ви "дама" ????
77
1
 
20
 
! Отговори
До 258 преди 8 години
Живях 4 години на общежитие с много турски момичета и то в последните години на комунизма в БГ. Най-развратените бяха именно те, ходеха с къси поли, разголени, хилеха се шумно в общежитието, оставаха до късно в стаите на момчетата (които бяха отделени на други два етажа), но когато идваха родителите им се преобразяваха до неузнаваемост - обличаха се с анцузи, с дълги ръкави, с високи деколтета и все в тоя вид облекло. Както винаги последни научават най-близките, ако изобщо научиха!
76
1
 
11
 
! Отговори
Ау преди 8 години
До 258Защо мъжете в Турция не спазват също традиционното мюсюлманско облекло? Правило ми е поразяващо впечатление. Жената покрита цялата, срещат се и чаршафосани в черно с един процеп за очите, а мъжът, който я придружава, се е разхвърлял по къси ръкавки и гологлав. Не трябва ли поне главата си да покрива? В случая, като е забрадена съпругата на Ердоган, не трябва ли самият Ердоган ако не *** или фес, ако му се струват старомодни, поне шапка да има на главата си?
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куртизантките в харемите били мноо образовани. Новата турска новина.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258Как никой да не се бърка какво правят жените и дъщерите ни. В толерастна Европа вече настоявате да се увиват. И да не ходят сами, което значи, че ще им е трудно да ходят на работа, чудно ако си стоят вкъщи кой ще изкарва за социални помощи на големите мюсюлмански семейства.Но сте прав, че свободията стигна твърде далеч, което не значи, че всички европейски семейства я одобряват. По начало практикуващ християнин няма как да одобри разпасано поведение.
73
0
 
7
 
! Отговори
Да, ама не преди 8 години
Затварянето на жените в харем може да се осъществи само при завоевателна експанзия. Иначе производителността на обществото заглъзва, защото половината от него си седи затворена вкъщи. Или трябва да има покорено население, което да не е харемосано и да произвежда и за харемосаното или много богат източник на природни суровини като нефт. Всъщност и при нефтените държави е нещо подобно, защото си внасят работници отвън.
72
1
 
15
 
! Отговори
ечо преди 8 години
До 258. Варвари сте моето момче и такива ще си останете. Това, което не разбирам е защо се опитвате и на други да налагате идеологията си? Покривайте си храната, покривайте си жените, пускайте си дълги бради... Ама там на изток. Към Мека и Медина.
71
0
 
17
 
! Отговори
Тогаз и мъжете преди 8 години
До 258Жената не е паница, храна и пр., а човек, личност. По твоята логика и мъжете трябва да се покрият, защото иначе ги гледат сума ти жени.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
жената била храна - жената не е храна а е човек. теб няма кой да те отвлече и да се позабавлява на твой гръб, но не се знае, неведоми са пътищата господни.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Което обяснява защо са крали бели момичета. мани
68
0
 
15
 
! Отговори
Пусти Мехмед Кемал преди 8 години
Пусти Ататюрк! Що ги махна тез хареми! Що тъй, бе, гази? Да не оцениш ти тези школи на живота, а да изпратиш момичетата на училище!
67
18
 
1
 
! Отговори
258 преди 8 години
До Ау!Храната на един човек трябва да е чиста и непокътната. Например, ако аз ти предложа останките от моето пиршество да се наядеш, ще можеш ли да я изядеш тази храна с чиста съвест? Жената на един мюсюлманин е като храната му - трябва да е чиста, непокътната, винаги покрита, да не я душат и лижат котки и кучета! Как се чувстваш когато ядеш от *** паница, от която преди тебе са пиривали безброй мъжаги? Само питам! :-))