Франция иска екстрадицията на Салах Абдеслам

Оланд: Трябва да заловим всички съучастници!
18 мар 2016 22:35, Анисия Иванова
21
Франция иска екстрадицията на Салах Абдеслам

Франция ще поиска формално в следващите часове от Белгия екстрадицията на Салах Абдеслам - единствения оцелял от ноемврийските атентати в Париж терорист.

Очаквам бързо разглеждане на молбата за екстрадиция, заяви френският президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с премиера на Белгия Шарл Мишел в сградата на белгийското федерално правителство в Брюксел. Той добави, че Абдеслам, който е френски гражданин с адресна регистрация в Брюксел, ще бъде разпитван и съден във Франция.

Още по темата

Оланд допълни, че днес Абдеслам е бил заловен в белгийската столица с двама съучастници. Много е важно да има арести, които да докажат цялата истина; трябва да заловим всички съучастници, а те са много повече, отколкото очаквахме; терористичните мрежи са разгърнати в много държави, поясни френският президент.

Равнището на заплаха е много високо, разузнавателните служби трябва да обменят данни. Ще продължим тази борба на европейско равнище, трябва бързо да бъде въведена системата за проследяване на пътниците с въздушните превози. Има връзки, които водят към Сирия, "Ислямска държава" поръча парижките атентати, заяви Оланд.

Той съобщи, че утре свиква заседание на съвета по отбраната. Поздравявам белгийското правителство, сътрудничеството ни още преди атентатите беше тясно и доказа своята ефективност, макар да отне време, ще го задълбочим, добави той. В отговор на въпрос френският президент посочи, че е нямало напрежение между Белгия и Франция. Бяхме напрегнати от атентатите и възможността за нови терористични удари, поясни той.

Белгийският премиер Мишел съобщи, че е бил потърсен по телефона тази вечер от президента на САЩ Барак Обама, който е поздравил белгийските и френските служби, като ги е окуражил да продължават своята работа. По думите на белгийския премиер днешната спецоперация в кв. "Моленбек" в Брюксел е част от борбата с тероризма и защитата на демокрацията. Белгийските служби откриха Салах, уточни Мишел.

Той съобщи, че сградата, където са били заловени днес тримата терористи, е прочистена. С това операцията приключва, макар на мястото да остават експертите от криминалната лаборатория. По думите на премиера терористите днес са оказали въоръжена съпротива.

Утре се очаква решението на специалните служби дали равнището на готовност за терористичен удар да бъде променено. Засега то е в третата, предпоследна степен. Да не се заблуждаваме, в Европа има нова заплаха; независимо от утрешното решение, дълго ще трябва да останем внимателни. Битката за демокрацията и срещу тероризма не приключва тази вечер, коментира Мишел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съучастници са абсилютно всички евродебилни толерасти, включително и тоя президент.
10
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
По добре да го дадат на ЦРУ или Путин.Що ми се струва че Франсетата няма да се отнесат "подобаващо" с него!
9
0
 
5
 
! Отговори
Киро преди 8 години
Най-добре да го екстрадират в Китай, там толерастия няма и китайците имат методи за разпит да накарат този мюсюлманин да изпее някоя и друга песничка!
8
0
 
3
 
! Отговори
ФХК преди 8 години
Вече поне имаме номинииран за човек на годината!
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turciq======a sega kade sa choveshite prava i zashto tazi lichnost ubiec na 150 kusur dushi e posochen za terorist a nashiq "hodjalan" ubiec na 30.000 e posochen kato pelenache
6
1
 
4
 
! Отговори
До осмия преди 8 години
Ако не знаеш какво е ДГД, това е да ми правиш като вятъра.
5
2
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Тоя няма да го чакат 40 девици, а 40 афроамериканци.....
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДГД 8
3
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, *** гъ..зове по долу, я си лягайте и не пишете за неща дето въобще не са ви по акъла.
2
1
 
8
 
! Отговори
Хитрата сврака преди 8 години
... с двата крака.
1
1
 
8
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
Мммм, дам... Да им го дадат на французите!