Кристалина Георгиева: Да свикваме да живеем в риск!

Три служителки на ЕК сред ранените при атентатите
Обновена: 23 мар 2016 14:20 | 23 мар 2016 08:37,
197
Кристалина Георгиева: Да свикваме да живеем в риск!
Снимка: архив, Reuters

Три служителки на Европейската комисия са сред стотиците ранени при вчерашните атаки в Брюксел, обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНР. По думите й атентатите в белгийската столица са удар в сърцето на Европа.

По думите на Георгиева огромната част от терористите, нанасящи удари в Европа, са родени в Белгия или Франция. Според нея ЕС не вижда ранните признаци на тази омраза, която ги води към това да отнемат живота на невинни хора.

Още по темата

Еврокомисарят открои три части на проблема - външната политика, вътрешните граници на ЕС и готовност на обществото на живее в нов свят.

"Това още един път ни показва, че светът се промени. Много повече рискове, радикализацията и екстремизмът присъстват навсякъде. Не само в страните, които традиционно са по-често в конфликти, където традиционно има повече страдания – виждаме го и в Европа", заяви еврокомисарят.

По думите й, трябва да сме готови за този свят, а това значи работа на службите за сигурност.

Да свикне"Обществото да има по-голяма чувствителност към този риск, но това значи да сме обединени в защитаването на нашите ценности и начин на живот", коментира още Георгиева.
 
"Аз бях в Съединените щати, когато те преживяха шока на тероризма и бях свидетел на това как обществото там се промени. Как Съединените щати решиха, че могат да живеят с малко по-малко свобода, но с много повече сигурност. Това не е загърбване на свободата, а възможност да я защитим", даде за пример Кристалина Георгиева.

"За нас в комисията 22 март беше ден на тест за това до колко след парижките атаки ние имаме по-добра система за защита на нашите служители. Ние веднага взехме решение да повишим степента на заплаха. Направихме го с другите европейски институции - стъпка напред заедно", каза още еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.