ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?

Хаплива песничка е на път да предизвика дипломатически скандал
30 мар 2016 21:00, Бойчо Попов
289
ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?
снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: "ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган".

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването "Екстра 3" първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.
 
Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel.
 
В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.
Още по темата
В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: "Фукльото край Босфора/ живее на широка нога". На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: "Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган".
Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване.
 
Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. "Репортери без граници" и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически. 

А хапливата песничка чуйте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: Турцияердоганпесничка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
29
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 8 години
Историята ще се повтаря , както е казал Георги Димитров на Процеса в Лайпциг - Колелото на Историята се върти и никой не може да го спре .Ердоган ще свърши като Кадафи , Хитлер , Садам , Ладен .Просто след няколко години турците ще го обесят на някой кораб насред Босфора .И Света ще се нареди за няколко години докато не се появи нов Ердоган .
16
4
 
0
 
! Отговори
ganio преди 8 години
zabavite za da i pari za Edna 4orba
15
2
 
23
 
! Отговори
До труркиша преди 8 години
Принципно си мноого прав ,но в случая Ердоган си го заслужава , с наглото си поведение
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълнихте си мобилния сайт с боклучиви реклами - за нищо не става вече. Дотук бях.
13
23
 
3
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Nikoy nyama pravo da obijda...podigrava ..da zloupotrebyava s imeto na drug! Svobodata da kritikuvash...kogato imash obektivni dovodi! Svobodata..ne e svobodiya!!
12
3
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Може да си анонимен, но зад "коментара" ти си личи ИСТИНСКОТО ТИ ЛИЦЕ! На неумен, неграмотен и немислещ лъжец! Я ПОСОЧИ ЕДНА МЕДИЙНА "ЖЕРТВА" НА ПУТИН! НЯМА ДА КАЖЕШ, НО ДА ЛЪЖЕШ МОЖЕШ! Ей, пък и грам срама нямате бе! То вашето вече толкова вони, че не се търпи!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ястребее аиодйй ти си на ход муууххахаха
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турският Фюрер .........четете докато го има :)
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как не се е сетил да я викне Меркел и публично да я напляска по дебелия ***.А оная само ще пръхти със дебелите бузки и ще мига виновно като порицано чавдарче пред строгият,но справедлив директор на даскалото.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващия ход е да го поканят на вечеря да се помирят, и да му сервират печено прасе
7
2
 
32
 
! Отговори
И пак преди 8 години
Е весело ;)! Песничката е мнооого готина! На този диктатор това му е малко, трябва още и още! А ние ще му плащаме за да остане на власт ! Браво на нас!!!!!!
6
31
 
5
 
! Отговори
Еничар преди 8 години
Велики са Ердоан и Путин. Побъркаха се джюдейо-еврогейтаците с меките китки да ги клеветят, ужким!Но едно да знаете, няма да е дълго, преди Путин и Ердоан решат да си оправят отношенията и след това заедно да я оправят и цяла Европа. За българите единственото значение ще е, дали столицата им ще е в Москава или Анкара. На мене Москва ми се чини много далече.
5
2
 
8
 
! Отговори
бойчо преди 8 години
Хммм, я да преведа 11-12 млн лв на моя братовчед по прадядова линия.
4
2
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Чудесна песничка,трябва да стане по...известна от Хабибито на Азис.
3
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес етническите турци от ДПС ГЕРБ РБ глaсувaхa дa плaтим 11.5млн лв зa турския шaнтaж и рекет!Инaче скимтите по цял ден че нямaло пaри зa лечение нa дечицa от стрaшни болести!Имa пaри, aмa не зa вaшите децa, вие сте *** и ще ви колят!
2
29
 
36
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 8 години
ТУРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ СА КАТО БРАТ И СЕСТРА :))))ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА , ОТ КАКТО СЪЩЕСТВУВАТ ГЕРМАНЦИТЕ И ТУРЦИТЕ :)))))ВИНАГИ СА БИЛИ СЪЮЗНИЦИ - ВЪВ ВСЯКА ВОЙНА И НАВСЯКЪДЕ ( С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ВТОРТА СВЕТОВНА ВОЙНА , КЪДЕТО ТУРЦИЯ Е НЕУТРАЛНА, НО ХЕТЛЕР НЯМА КУРАЖ ДА Я НАПАДНЕ ) !ТЕ СЕ КАРАТ КАТО БРАТ И СЕСТРА - ЗА ГЛУПОСТИ СЕ КАРАТ :))))НО, СТАНАТ ЛИ НЕЩАТА СЕРИОЗНИ, ВИНАГИ СА РАМО ДО РАМО :))))ПРЕДИ МЕСЕЦ ПОМНИТЕ ЛИ КАК МЕРКЕЛ СКОЧИ СРЕЩУ ЦЕЛИЯ ЕС, ЗА ДА ЗАЩИТИ ТУРЦИЯ :)))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА
1
3
 
58
 
! Отговори
niki преди 8 години
Е кво като се е размрънкал. Тия телевизии в Германия се финансират директно от населението - вземат им на месец някакви пари. Политиците не могат да ги пипнат въобще, а Ердогана с това си поведение просто показа какъв *** е....