ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?

Хаплива песничка е на път да предизвика дипломатически скандал
30 мар 2016 21:00, Бойчо Попов
289
ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?
снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: "ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган".

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването "Екстра 3" първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.
 
Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel.
 
В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.
Още по темата
В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: "Фукльото край Босфора/ живее на широка нога". На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: "Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган".
Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване.
 
Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. "Репортери без граници" и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически. 

А хапливата песничка чуйте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: ТурцияЕрдоганпесничка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
8
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Анонимен50"Афганистан срина СССР, а Ердуган срива Русия "И как точно става това? При Путин целия световен елит ходи на крака ,а ердухан дори и фащ вече не го приема като им ходи на крака:))))))))))))))
36
21
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
До Анонимен 65ТУРЦИТЕ НЕ ИЗПОЛЗВАТ БОМБИ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА,ИЗБИТИТЕ ДЕЦА, ЖЕНИ И СТАРЦИ КЮРДИ СА НУЛА :)))АКО ПОЛЗВАТ БОМБИ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА , ВСИЧКО ЩЕ СВЪРШИ ЗА 3 МИНУТИ :)))))А ЗА АРМЕНЦИТЕ СА ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ :)))ЗАЕДНО С РУСНАЦИТЕ, АРМЕНЦИТЕ СА НАПАДНАЛИ КЮРДИТЕ,НО, КАКТО СЕГА ИЗБЯГАХА ОТ СИРИЯ И ТОГАВА СА ИЗОСТАВИЛИ АРМЕНЦИТЕ И СА ИЗБЯГАЛИ,КЮРДИТЕ СА ИМ РАЗКАЗАЛИ ИГРАТА НА АРМЕНЦИТЕ, ТОГАВА СА СЕ НАМЕСИЛИ ТУРЦИТЕ И ЕДВАМ СА СПАСИЛИ АРМРНЦИТЕ,КАТО СА ГИ ЕВАКУИРАЛИ В ДНЕШНА СИРИЯ
35
3
 
14
 
! Отговори
Йоджалан преди 8 години
До АнонименРазбрал не разбрал, Кюрдите ще си направят скоро държава южно под Турция и на Ердо ще му вкарат много голове откъм Дузпичката. Тогава ние трябва да се усетим и да дигнем малко гарда туки да се оправим с ДеПеСе-та МеПеСета и всякакви подобни
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да бяхте писали, да бяхте отворили един немско-български речник- Erdowie, Erdowo означава Ердокак, Ердокъде. Прекрасни професионални журналисти!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе нали требва да работят корпорациите и военната индустрия.чайната ни на нас като народ....
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръгнал Ердоган срещу "диктаурата" на Асад..а той е същия.Турския народ ще осъзнае що за неставащ е тоя
31
1
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
То остана ли някой друг,освен баба Меркел и още няколко евро-***....ли да се вързват на Ердоганските номера?Ама нека продължава в същия дух,това е много добре-ще отблъсне всички в Европа!Нека разберат що е то Турция и самовлюбения и владетел!Може да се каже,че работите вървят добре-Ердоган се закопава сам,а с него и Турция!Не дай си Боже да направят някой преврат и да го махнат-ще вземат да се спасят!Което би било лошо за нас.....
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психичните отклонения на Ердоган доведоха до чудо.Русия,САЩ и Израел се обединиха. Вдигнаха му мерника.В крайна сметка ще го отнесе цяла Турция.Тримата "големи",вече се разбраха за Кюрдистан. Хубавото за нас е,че в близко бъдеще Турция няма да е заплаха за нас.Сега те са лошите и ще изпитат с пълна сила гнева на Великите сили.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахмед Доган,ЕрДоган и ермалък Местан
28
7
 
8
 
! Отговори
ДАЛИ преди 8 години
България няма Политици вече , няма и политически анализатори които могат спокойно да се изкажат в Медиите .Ердоган създаде ИДИЛ за да използва ресурсите на съседните Държави . Но нямаше да успее ако нямаше подкрепата на Българския Президент - Транспорта на бойци за ИДИЛ през ЕС ставаше през Границата на ЕС , България , Плевнелиев умишлено държеше Българската Армия от границата с Турция и преди дни Плевнелиев обяви че Русия е откъснала Територия от Турция и я е заробила през 1878 година .
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 43Вчера съобщиха че броят на избитите терористи от ПКК за последните 6 месеца е 5385,това са погребаните, цифрата на непогребаните не е известна :)))))
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Брюксел единствения критикуващ прогонването на Бг ромите беше Ердоган. Не беше Плевнелиев. Не, че защитавам ромите.Каза им го в прав текст:"Говорите за правото на свободно придвижване в Ес за европейски граждани. Обвинявате Турция в незачитане на правата на малцинствата. Защо уважаеми дами и господа изгонихте ромите които са граждани на страни членки на Ес?"Интересно е, че повечето евро-бюрократи му ръпокляскаха.
25
13
 
6
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 8 години
ЯВНО НЯКОЙ , МНОГО МУ СЕ ИСКА ДА КАТУРНЕ ГЕРМАНИЯ И ЕС!!ЛЕВИЧАРСКИТЕ МЕДИИ , ЩЕДРО ФИНАНСИРАНИ ОТ РУСИЯ----СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЗА ПАРИ.!ГОТОВИ СА ---ДА СЕ ОБРЕЖАТ ДОРИ.....В ИМЕТО НА АЛЛАХА ....ХА,ХА,ХАААААААААААААА!!!ЕЙЙййй......ПАРАТА ---Е ВЕЛИКО НЕЩО.....ХА,ХА,ХАААААААА....И, ......МНОГО Е КОФТИ---КАТО Я НЯМАШ.....!
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган е прикрит джихадист който бленува за ислямска Европа, само дето не знае колко се заблуждава.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още утре ще пусна една песничка за Ерджолан на български, та да привика и Надето. Ама такъв текст ще напиша, че да я изгони от там.)))))))))
22
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ushnkite iskukurigaha v razvitite strani rusofilizmat e posochen kato bolestno sastoqnie
21
7
 
13
 
! Отговори
До ИСТОРИЯТА преди 8 години
Ако обичаш не споменавай името Георги Димитров този абсолютен продажник,гъзоблиизец и национален предател
20
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж сега Плевнята е една мижитурка в сравнение с Ердоган ,което си е истина си е истина.
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nqkoy kara kolelelo nqkoy kara kolelo nqnoy kara kolelo nay yakata pesen za vsichki vremena
18
31
 
14
 
! Отговори
Бг Турчин преди 8 години
Велик е Ердоган. Истински мъж. Не като Плевнелиев &Co.Да се подиграват с Меркел. Въпреки проблемите с Русия симпатизирам на Путин.Турция и Русия имат държавници. Сащ имат кукла на конци подвластна на големите корпорации. А Ес слуша куклата на конци.