Нова пътна такса в Белгия – до 30 цента за км

Глобата за неплатилите ще е до 1000 евро
2 апр 2016 12:01,
39
Нова пътна такса в Белгия – до 30 цента за км
Снимка: архив, Ройтерс

Нова пътна такса влезе в сила в Белгия от 1 април. С нея ще се облагат камионите над 3,5 тона, изполващи белгийските пътища. Ценообразуването зависи от тонажа, вредните емисии и от пробега.

Специални измервателни устройства – OBU, които ще регистрират изминалите километри, трябва да се монтират на борда на всеки камион. Дължимата такса е между 7 и 30 евроцента на километър, в зависимост от вида на пътя (магистрала, аутобан, селски път), изминатото разстояние, нивата на замърсяване и тонажа. Проверките ще се извършват чрез камери или мобилни екипи. Глоби ще са до 1000 евро.

Първият ден бе белязан от протести, блокиране на магистрали и дълги задръствания, причинени от технически проблеми с работата на устройствата, отчитащи дължимите суми.

Белгия има около 8000 километра пътища, пътуването по които беше безплатно за чуждите МПС, а за местните – се плаща годишен пътен данък.

Според правителството парите от новата такса ще се използват за намаляването на данъка за белгийските данъкоплатци, ще се инвестират в пътна инфраструктура и в проекти за опазване на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: белгияпътна такса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Abe Hora patichtata v Belgia sa po zle i ot Bg
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и в проекти за опазване на околната среда - и те почват да броят лалугери сигурно
23
0
 
6
 
! Отговори
Шофьора преди 8 години
В Белгия за автомобил над 3.5т. се закупуваше винетка(може и без нея защото никои не проверява,но ако ре спипат случайно ке ти се е.е мамата)Транзита на Белгия е около 200км,така че спокоино може да се заобиколи или да минеш много малка част от нея.Ама по добре е дасе заобиколи.
22
0
 
6
 
! Отговори
От Белгия преди 8 години
Да сега разбрах защото сме в страната на свободните хора които могат да копат па могат и да не копат и като не копат викат че другите са им виновни, аз не намесвам историята, а търся причината днес и сега! Аз съм за това да има различни такси но съм категорично против парите от тях да ги крадат политици, бизнесмени и цяла редица чиновници. В България няма нито един, повтарям нито един селски път дето поне малко да прилича на селските пътища в Белгия. Пък всеки сам да си мисли каквото ще!
21
2
 
14
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Това дебелата Лилка ли ви каза да го пуснете?
20
0
 
3
 
! Отговори
Годишен данък преди 8 години
До АнонименПо-добре провери колко е годишният данък и какво означава да притежаваш кола в Белгия или Холандия преди да си пожелаваш каквото и да е.
19
0
 
6
 
! Отговори
От Белгия преди 8 години
Кажете прилича ли ви снимката на нашата "магистрали" Тракия или Хемус. Аз си мисля че както пирамидите тези пътища не са го направили хората защото такава технология още не съществува :)))))
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледай ти. Значи Белгия имала само годишен данък и от това си поддържала пътищата. А ние тука - данъци, винетки, прегледи, застраховки, толл такси, мол такси, зелени зони, оранжеви зони, пембени зони... и дупка до дупка.Да си назначим белгийците да ни управляват.
17
1
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
за всичко искат такси и данъци! за всичко! навсякъде да живее Куба и Венецуела - само там са местата останали с мисълта да бъдеш свободен! Русия се опитва да възпира тези *** отщини - успех! радвам се че Путин забрани със закон ГМО-тата!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И у нас не е безплатно. Всички, дори и чужденците, си плащаме у нас. Нищо ново под слънцето. Само не ми е ясно защо са им тъпите специални устройства на белгите. Така транзитният трафик ще ги заобикаля и ще загубят вместо да спечелят.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега очакваме е в България да въведат тази простотия.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата Свинетка да не е била консултант на белгийците.
13
2
 
2
 
! Отговори
Ау преди 8 години
Нещо не четете основното-за чуждите Мпс е било ,Без пари! Сега ще се плаща! Без коментар все пак сме 2016 година другари;)
12
2
 
8
 
! Отговори
7 преди 8 години
И ний трябва такава такса да въведем за всички камиони от туркестан
11
4
 
1
 
! Отговори
Л9 преди 8 години
А дано скоро и тука за всички! Да видим как ще си обикалят тарикатчетата на газ цял ден в града със силна музика
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не би банкянският хайдук да е станал премиер и на Белгия????
9
6
 
5
 
! Отговори
е кой преди 8 години
до 13ти е виновен ако си способен само тоалетни да миеш ? честно казано нямам познати на запад които да мият тоалетни ! има работещи в строителството, като готвачи ,шофиори а които са завършили на запад работят и в офиси .забрави да споменеш , че имаме право и да учим на запад но явно за теб 8 клас е достатъчен
8
1
 
6
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Те това не биваше да се публикува.Лилето Павлова това и чака и да направи и у нас така.Ама така е като сме овце и търпим издевателствата на тая......
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖивкоСега сме свободни евроатлантици членове на ЕС, имаме банани и право да пътуваме и да берем ягоди и мием тоалетните на богатите западняци.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В евроатлантическа България бате ни построи магистрали да си караме новите 15 годишни коли, да се радваме на демокрацията, да лaпaмe бабани и да пием кока кола!