Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите

Имало съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България
Обновена: 14 апр 2016 09:30 | 14 апр 2016 09:30, Елка Василева
189
Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите
Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на човешките права в България. Това се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, се казва в документа, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Корупцията продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Сред другите проблеми в областта на правата на човека, за които бе съобщено, бе незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври, изтъква Държавният департамент на САЩ. Той изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише американското външнополитическо ведомство и споменава за антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и обществена стигматизация на хората, заразени с вируса на СПИН. Има освен това съобщение за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че България е конституционна република, управлявана от свободно избран еднокамарен парламент. Наблюдатели заявиха, че парламентарните избори през октомври 2014 г. са били в съответствие "с основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране". В същото време обаче те констатираха масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания, пише в доклада.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, отчита още Държавният департамент на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер доклад! Сега дори и американофилите в Бг ще разберат ЗАЩО сащ са смъртен враг на Българския народ !!!(с няколко изключения на промити мозъци)
44
0
 
42
 
! Отговори
opps преди 8 години
Да ама не премахват визите А!? За да не отидат при тех в краварника... Гнусни мръсни кравари... За саудитите нещо казват ли, или там е истинската обонгова демокрация!?
43
0
 
45
 
! Отговори
12 преди 8 години
А нещо за убийството на невъоръжен младеж- афроамериканец с няколко куршума в гръб? Видеото обиколи света. А нещо за това, че някои роми са маргинализирали държавата в която живеят? А нещо за системното насилие над лекари и полицаи? А нещо за икономическата дискриминация която европейския съюз налага над по-бедните страни-членки? /Южен поток срещу северен поток 2 например/ А нещо за дискриминацията срещу България и Румъния? /за тях визи, за "белгийските граждани" от терористичен произход-не/
42
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво да кажем ние за дискриминацията на *** и индианците в Америка ? Пък ако толкова са им милички, нека си ги вземат при тях.Всичките ,вкупом за да видят какви убийци, крадци и мошеници са-с малки изключения.
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия хора РОМИТЕ са много работливи!Само им трябва работа и управник като Тодор Живко! Едно време при Тошево време имаше работа равни заплати! А сега *** до *** с костюми вратоврьзки с льскави коли които са готови да се пазарят и за майчиното им млекце на новороденото им братче! П фу....
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"САЩ или ФАЩ и режимът на вашингтон,където се намесят политически с "цветни революции",с военна агресия или пратят терористите на Маккейн(тиймбилдинга на сенатор Маккейн и терориста Багдади,станал шеф на ИДИЛ) и О ЧУДО,след тях следват бежански вълни от тези "демократизирани по каубойски" страни.ЗАЩО масово хората бягат и напускат страните си след "цветните революции","мирните каубойски военни агресии" за налагане на ""диктатура на комбойската демокрацията" от кървавия режим във вашингтон"?
39
0
 
41
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Еййй това двойните стандарти са страшно нещо ей! Най-злата и терористична държава в света от която блика зло и морална деградация както от извор блика вода които заразяват целия свят ще поучава другите какво не им било наред и то според злия им сатанински мироглед. Тамошната управляваща клика е свързана с дявола!, с дявола! и те ще поучават другите какво трябва да правят и какво не според дяволските доктрини които водят до морално, социално и личностно деградиране и гибел на душите!
38
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Интересно,как се интегрират хора,за които единствената почтена професия е кражбата.Кой ще ги пусне в двора си,за да го грабят и шантажират именно с подобни "доклади".Има /вероятно/ около 1 процент,които учат,работят,стават нормални хора,никой и не мисли да ги маргинализира.Другите,както и всички останали-равни пред закона.Ако някой твърди,че има по-добра рецепта,да му ги пратим за негова сметка и да гледаме и се учим как ще ги интегрира.
37
0
 
23
 
! Отговори
ined преди 8 години
А те що бият ***?
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даваме ви ги всичките безвъзмездно, даже ще ги превозим с наши кораби, за което вие ще трябва да си платите (не зная дали се сещате за царевицата дето навремето ни "подарихте").А между другото защо избихте индианците и маргинализирате чернокожите?
35
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, добре че САЩ го казаха, че ние не го виждаме сами.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ РОМИТЕ СА ХРИСТИЯНИ."Абсолютно не е вярно. Ти да не живееш в 90-те. През последните 10-15 години около 300 хиляди роми приеха Исляма.Отиди в Пловдив столипиново, в Пазарджик, в Бутунец, Стара Загора.Ромите Християни са все по малко.
33
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И а обичам Русия ама предпочитам да живея и работя 91462в Америка а не в Русия! Абе вие всички руски *** плуете по Американците ама реално погледнаточакате с нетьрпение да отпаднат визите!
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми да си ги вземат да си ги обгрижват отатък океана барабар с бежанците, който бягат от МИРЪТ и СИГУРНОСТТА в страните си дадена им така усложливо от американското правителство
31
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Аъъ, тез от отвъд гьола, да траят защото лъжейки и мажейки с политическите си сополи се надрискаха като последните шуги!
30
0
 
32
 
! Отговори
НЕ на НАТО преди 8 години
Вън американските окупацини войски от България. Взимайте си Боко тик_ата и неговата престъпна клика и се махайте от БГ
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е те фащ не маргинализират ли мексиканците, индианците?
28
0
 
13
 
! Отговори
КО РЕЧИИИ?! преди 8 години
Ш'ТО не си гледате взаимоотношенията с чернокожите при вас - тЪ...пак световни начинания подхванахте
27
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 34!Я по полека,много ти е мрьсна устата! Недей така да ги обиждаш Ромите и сравняваш всичките хора еднакво! Ако си пил цяла вечер алкохол спри се и лягай да спиш!
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"БЪЛГАРИЯ СПАСИ евреите си при масовия геноцид на ХитлерА сащ-собственоръчно ИЗБИХА и НАБУТАХА В КОНЦЛАГЕРИ милиони местни американски индианци,затова сащ и режима във вашингтон НЯМА как да учат БЪЛГАРИТЕ на етническа толерантност,а точно ОБРАТНОТО е-БЪЛГАРИТЕ трябва да учат американското население на НЕГЕНОЦИД и ТОЛЕРАНТНОСТ към етническите групи в сащ и към НАСЕЛЕНИЕТО на ОКУПИРАНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ И ВОЕННО от режима във вашингтон суверенни държави-Ирак,Афганистан,Либия,Украйна и т.н."