Русия коментира: През Бургас "съветско" оръжие за Сирия

България нарушава международните си задължения, заяви Захарова
Обновена: 22 апр 2016 10:44 | 22 апр 2016 10:37, Елка Василева
174
Русия коментира: През Бургас "съветско" оръжие за Сирия
Снимка: архив, Reuters

Русия е обезпокоена от съобщенията на румънски медии за доставки от Съединените щати през територията на Румъния и България на големи пратки оръжия съветски модел за сирийската опозиция. Това заяви пред ТАСС говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Внимателно се запознахме с тази информация", отбеляза Захарова. Тя подчерта, че Русия "няма основания да оставя (тези сведения) без внимание предвид факта, че като източник на румънските медии е назована публикация от 8 април тази година в авторитетното специализирано (британско) военно издание Janes's Defense, което има широка читателска аудитория.

Споменатата статия на основата на данни, поместени на американския правителствен портал Federal Business Opportunities, открехва завесата над един от случаите на незаконна доставка на "съветско оръжие" в кризисни региони на света чрез използване на възможностите на частни компании посредници за изпълнение на договори за търговия на различни видове нападателно оръжие, произведени по изтекли съветски лицензи".

"Показателно е, обърна внимание Мария Захарова, че поръчките за доставка от корабни компании на взривни материали в йорданското пристанище Акаба са били публикувани от името на командването за морски превози към въоръжените сили на САЩ".

"След това бе поместена актуализация, в която бяха дадени подробности за характера на товара и неговата тежест, 994 тона, половината от които е трябвало да бъде разтоварена на военния док Агалар в турското пристанище Тасуку близо до сирийската граница", продължи представителката на руското външно министерство.

Според съдържащата се в статията информация със съдействието на Румъния по морски път през Турция и Йордания е била изпратена голяма партида такова оръжие на "сирийските бунтовници", сражаващи се с режима на законно избрания президент Башар ал Асад, посочи Мария Захарова.

Тя определи доставката като "незаконен реекспорт на нелицензиран модел съветска продукция с военно предназначение" и отбеляза, че асортиментът й е бил доста широк - от традиционни автомати Калашников, през гранатомети и ръчни противотанкови комплекси до оръжия с различно предназначение.

"Във въпросния материал става въпрос и за България", продължи представителката на руското външно министерство. "Инфраструктурата на българското пристанище Бургас е била използвана за организиране на подобни операции за незаконен трансфер на някакъв "конфиденциален" товар в Йордания.

При това при позоваване на американски специалисти се изказва предположение, че и в този случай товарът има военно предназначение и ще се използва за поддръжка от Вашингтон на въоръжената опозиция срещу Асад", отбеляза Мария Захарова.

По такъв начин, обобщи представителката на руското външно министерство, възникват закономерни въпроси. Тя попита по какъв път са били оформени тези сделки, като се има предвид, че между Русия, Румъния и България по вина на последните две страни досега не е уреден въпросът за лицензирано производство във военно-техническата сфера.

Защо участващите в тези незаконни операции страни членки на ООН и ОССЕ с такава лекота нарушават своите международни задължения в областта на предотвратяването на незаконната търговия с леко и стрелково оръжие, попита още Мария Захарова.

"От гореспоменатите факти следва, че румънските и българските партньори съзнателно нарушават не само правото на резултати от интелектуална собственост, получени в хода на двустранно военно-техническо сътрудничество, но и не изпълняват поетите от тях задължения по Международния договор за търговия с оръжие, нарушават "общата позиция" на Евросъюза за контрол над износа на военни технологии и оборудване", подчерта Захарова.

"Техните стъпки, предприети, както ние разбираме, с помощта и при участието на американски правителствени структури, не помагат за скорошно уреждане на ситуацията в Сирия, за прекратяване на бойните действия там. За съжаление, отново се налага да констатираме двойни стандарти за мир и прозрачност...", подчерта в заключение Мария Захарова.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
11
 
! Отговори
**** преди 8 години
Задавам си въпроса какво ще стане с България,ако нато се разпусне, кактуправлякаде на последно,след като постоянно плюем срещу Русия,кой ще ни помогне,а турция само това чака,и потрива ръце,някой от нашите продажни управляващи дали се замисля за това,и трябва да им се зададе този въпрос,на каде ни водят въобще при разпад,на който задължително трябва да отговорят.
48
0
 
5
 
! Отговори
САЩ ВИЗИ ЗА БГ преди 8 години
а за САУДИТСКА АРАБИЯ НЕ. Защо така бе либерална с.волоч от О.ТРОВНО ОБЩЕСТВО, хелзински зяпачи/лапачи и прочее *** на синджир и паница от АМБАСАДАТА
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ммГлупости. През комунистическо търгувахме легално с оръжие и това, което произвеждахме отиваше в страни, които купуваха оръжие по руски лиценз. И всичко си беше легално по международните стандарти. Сега става на въпрос за търговия с оръжие против международните стандарти.
46
1
 
8
 
! Отговори
УМЕРЕНАТА ОПОЗИЦИЯ преди 8 години
в СИРИЯ просто УБИВА, а НЕумерената реже глави. Както в САУДИТСКА АРАБИЯ, която обаче е пръв приятел на "НАЙДЕМОКРАТИЧНАТА" СТРАНА?
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сепаратистите в Украйна сигурно използват законни доставки от някъде си...
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като прочета: Русия коментира и ми се !!То бива, то може примитивна пропаганда, ама това на нищо не прилича !Да и българите си попийваме, но отлежала домашна гроздова, а не току сварен самагон и замезваме яко, а не жулим по литър с коричка хляб и кисела краставичка. Мозъците ни все още не са изпържени, въпреки денонощното облъчване с кремълски опорни точки.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И мафията на САЩ изнася наркотици, ама г-жа Захарова не обвини правителството на САЩ за това. Ама е много лесно като мафията в България изнася оръжие да обвиниш България, управляващите и българския народ.
42
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде пак ново двайсе, сега оръжия сме доставяли. Те като доставят оръжия се хвалят колко са продали, а другите "нарушавали международните си задължения" :)Ама то на тея от кремъл кой ли им вярва освен нашите у.шанки.
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато ни у правляват престъпници какво да очакваме?
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Приятелчетата" на СУЛТАНА в София на Дондуков 1, 2 съвсем са се разпасали.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това у нас вече и децата го знаят.
38
6
 
15
 
! Отговори
АРСЕНАЛ за ИДИЛ преди 8 години
работи на 3 смени. Робския труд на хората без препитание използват за да продават на фирми на ЦРУ и пачките с пари от ТАЙНИТЕ сделки остават в ОФШОРКИТЕ
37
11
 
18
 
! Отговори
за съжаление преди 8 години
До BerlinБългария вече цялата е една миризлива евроатлантическа kочина.
36
3
 
17
 
! Отговори
СТАРИТЕ БОЕПРИПАСИ преди 8 години
убиха вече един американец, служител на ЦРУ, дошъл да ги изпита на полигона ТАЙНО. Ако не беше се гръмнал никой нямаше даже да разбере за подлите дела на ГЕРБ и УЧАСТИТО МУ в гражданската война в СИРИЯ на страната на АЛКАЙДА и ИДИЛ.
35
9
 
7
 
! Отговори
Боку преди 8 години
Арсенал и ВМЗ трябва да се закрият!
34
6
 
17
 
! Отговори
БОЙ ПО ЧУТУРИТЕ преди 8 години
на помагачите на ЕРДОГАН в СИРИЯ. "Приятелчетата" на СУЛТАНА в София на ДОНДУКОВ 1, 2 съвсем са се разпасали. Мислят, че офшорните милиони ще ги спасят от РАЗПЛАТА
33
3
 
16
 
! Отговори
ТРИБУНАЛ ЗА ТИКВИ преди 8 години
скоро ще има за ОРЪЖИЕТО, което доставят на ГЛАВОРЕЗИТЕ В СИРИЯ. ПЛЕВЕЛА да не ми говори за енергийна ефективност, а в същото време товарят оръжие на турски гемии за СИРИЯ
32
20
 
8
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Ето официална руска пропаганда срещу България. Да видим сега на чия страна ще застанат русофилите патрeоти?! На страната на Путин, срещу родината си, може би?!
31
6
 
16
 
! Отговори
Петър преди 8 години
За съжаление руснаците са прави. Аз работя в Арсенал ЕАД и в момента товарим по 3-4 тира на ден с експлозиви и оръжия за Румъния. Оттам предполагам заминават през други места към Сирия. Разбрах само че поръчките се плащат с долари не от ръмунци а от американци по линия обрана на НАТО.Ако видите тирове с надписи EXPLOSIVES да знаете че карат наша продукция.
30
4
 
17
 
! Отговори
дядови преди 8 години
Много *** *** не могат да схванат, че това не е частно мнение на Захарова, тя е говорил и изразява дипломатично официалната позиция на Русия, която в случая е напълно обоснована! Евроатлантите не могат да оценят в какви екскременти сме затънали от 26 годишното продажно, партийно управление и уищожение на България !