Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!

Последиците имат страховит отзвук за природата и човешкото здраве
Обновена: 26 апр 2016 14:03 | 26 апр 2016 11:25, Елка Василева
170
Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг.

Това посочва руският президент Владимир Путин в телеграма до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, предаде ТАСС.

"Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други", се казва в телеграмата, публикувана днес на сайта на Кремъл.

"С пълно право смятаме участниците (. . .) за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите", добавя руският президент.

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата. Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика.

Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
7
 
! Отговори
хехе преди 7 години
До 77мойто момче *** си изяш пюрето ...недей да пишеш глиупости ...че ставаш срам за майка си баща си и целият ти род ..
56
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България трагедията в Чернобил нямаше никакви последствия. Руснаците направиха всичко възможно, дори с цената на жертви да запечатат веднага реактора. Докато щетите от 27 години евроатлантизъм и американско партньорство се оказаха фатални - България е на изчезване. И 1000 чернобилски аварии не могат да се сравнят с евроатлантическите опустошения.
55
10
 
12
 
! Отговори
До 70 преди 7 години
Аман от пропагандните ти интерпретации на тема история. Вземи прочети някой учебник най-сетне и престани да се излагаш с опорните точки. България нищо хубаво не е видяла от Русия, а само е била използвана от нея.
54
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радиацията от Фукушима е демоктатична радиация, тя е полезна за здравето и не се разпространява.
53
5
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Да,да, той нали Путин с указ забрани радиацията на руска територия и тя сега стои само до границата и не смее да мине оттатък. Май оранжевия дъжд доста те е навалял.
52
8
 
3
 
! Отговори
71 преди 7 години
Много трогателна история, особено това с телефонното обаждане е нарпаво трилър, съспенс. Но трябва да те разочаровам, че баща ти е бил просто един cмотан пишман физик, защото в България последици от Чернобил нямаше. Радиационният облак се насочи към Белорусия, но и там нямаше последствия.
51
7
 
7
 
! Отговори
До Ист преди 7 години
Добруджа се дава на Румъния не от великите сили, а от Русия, Великите сили в т. ч. и османската империя я поставят в границата на Българската автономия с Цариградската конференция, като признават че това е територия населена предимно с българи. Една от причините да се стигне до Берлинския конгрес, е че Русия нарушава постигнатите споразумения на Цариградската конференция, като дава Добруджа на Румъния а западния шоплък до Ниш на Сърбия
50
9
 
12
 
! Отговори
каПутин преди 7 години
Да си спомним как марширувахме под радиоактивения дъжд на 1 май за славата на БКП И КПСС! Ядяхме марули с радиация и никой не ни информира за тази трагедия! А другаря Живков и кликата край него си поръчваха чиста храна и вода от гнилия запад! Помнете геноцида на бившите комунисти над НАРОДА СИ!!!
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава баща ми е бил заплашен. Като атомен физик е знаел за аварията и е предупреждавал хората. Една вечер е получил следното обаждане:-Другарю Радонов, това, че баща ви е ген. Крум Радонов, не пречи децата ви да отраснат сираци
48
3
 
4
 
! Отговори
ист преди 7 години
до 68Добруджа винаги е била българска.През 1878 година великите сили дават като компенсация за Бесарабия на Румъния северна Добруджа, която след години пак става българска.Аналогията ви е напълно погрешна. Пенчо бе чети ..........
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земетресенията в Япония няма да спрат и по всяка вероятност ще се усилват, но японците не си спират атомните централи. Явно нямат сметка от това, а собствения им народ дали ще измре не ги интересува. А и последиците за останалото човечество ще са трагични.
46
2
 
3
 
! Отговори
до ист преди 7 години
Все едно за нас да говорят колко сме лоши, че сме си окупирали Добруджа.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо никой не говори за безотговорността на Япония за Фукушима. Това не е проектантска грешка, това е безобразие да строиш атомни електроцентрали в най-земетръсния район на Земята.
44
6
 
9
 
! Отговори
ист преди 7 години
Като голям човеколюбец , защо Путин анексира Крим . окупира Донбас, а не Чернобил.Не слушайте какво говори, а гледайте какво окупира.
43
7
 
9
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Причиненото от Фукушима е много по-страшно! Чернобил е като прашна буря в сравнение с това, което се случи в японската централа.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно заради позициите си за ядреното въоръжаване Айнщаин е имал сериозни неприятности. Бил е обявен за "симпатизант на Русия", което тогава /пък и днес/ е било голям грях и е бил принуден известно време да напусне САЩ.
41
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айнщайн отлично е знаел какви поражения ще имат атомните бомби, но и пръста си нее мръднал за да спре създаването или използването им. На евреите просто не им пука за хората.
40
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън - дрън. Другарю Путин, недей да намесваш цялото човечество в нещо, което е причинено единствено поради небрежността и немърливостта на тогавашните кадри, произведени от съветската система! Извинения към човечеството трябва да има тук, а не предупреждения...
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйнците са некадърници за това стана цялата работа.....
38
6
 
11
 
! Отговори
ураний преди 7 години
Много пострада България след бомбардировките в Сърбия с обеднен уран през 1999 г., за които и българското правителство се съгласи тогава. След тази година има рязко увеличение на онкологичните заболявания. Това може да се провери в статистиката в болниците. Много хора се разболяха оттогава. Само че се крие, не е политически коректно да се говори за това.